Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Филолошко-уметнички факултет и Универзитет у Крагујевцу обележавају Дан словенске писмености 24. маја 2024. у 19 часова у Кући Ђуре Јакшића. У програму ће учествовати студенти и професори Филолошко-уметничког факултета, а овом приликом биће проглашена и три награђена есеја на литерарном конкурсу „Хтели смо да спасемо свет – ми, словенски ђаци”, који је организовала Катедра за српску књижевност

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

Literarni konkurs page 0001

Уметнички колектив Хелем Нејсе и Фондација ЕКИПА позивају све заинтересоване младе људе да се пријаве на Хелем Нејсе Талент Академију, седмодневну летњу школу из области креативних индустрија, која ће се одржати од 2. до 10. августа на осам различитих локација у Сарајеву.
Више од 50 предавача ће кроз седам дана радити са полазницима и полазницама који ће бити подељени у пет програма: Писање комедије, Примијењена музичка продукција, Графички дизајн и анимација, Новинарство и нови медији и Одговорно програмирање.
Поред тога, за полазнике ће бити организоване радионице критичког мишљења, које акценат стављају на креативне индустрије као алат за стварање бољег друштвеног и политичког амбијента.
Предавачи долазе из целе регије, а међу њима су и широј јавности позната имена попут Алексадра Станковића, Дамира Шагоља, Марка Луиса, Бојана Хаџихалиловића, Селме Алиспахић... Поред теоретских предавања, полазници ће имати прилику чути искуства етаблираних професионалаца из индустрије, радити практичне радове те посетити музичке студије, новинарске редакције и успешне регионалне фирме.
„Талент Академија је нешто што је нама требало, а нисмо имали: простор за учење и развијање талента, место повезивања са креативцима из регије, прилика за конкретан рад и реализацију идеја. И то потпуно бесплатно. Није битно да ли имате диплому или студирате, важно је да у пријави покажете таленат, идеју, жељу, нешто занимљиво и вредно на чему сте већ радили. А ми ћемо се побринути да за време Академије уживате, добијете релеватно и употребљиво знање, квалитетне менторе али и животно искуство које ћете дуго памтити.“ – будућим полазницима поручују из Хелем Нејсе колектива.
Са учесницима ће поделити и своја искуства рада на различитим пројектима, од театарске представе, преко радијских емисија и подкаста, до продукције видео-спотова, ТВ квиза „Знзкви“ и хит анимиране серије „Бруца Браца Бруда Брада“.
Како се пријавити?
Апликације су отворене од 20. маја до 4. јуна а пријавити се могу појединци који имају између 18 и 27 година и долазе из Босне и Херцеговине, Србије, Црне Горе, Хрватске, Словеније или Македоније.
Они који буду одабрани за полазнике добијају и стипендију која покрива трошкове пута, смештаја, хране и пића током трајања Академије.
Апликациона форма и додатне информације могу се понаћи на веб-страници https://talentakademija.ba/

LK AIESEC-а у Крагујевцу позива све заинтересоване студенте да се пријаве и постану нови чланови једне од најактивнијих студентских организација Универзитета у Крагујевцу.
 AIESEC LK Крагујевац активно се бави организовањем пракси у иностранству и пројектима који подижу свест о циљевима одрживог развоја.
Чланством у организацији имате прилику да стекнете искуство у: тимском раду, продајним и презентационим вештинама, организацији пројеката и опробате се у различитим функцијама - маркетинг, развој пословања, финансије, људски ресурси, итд.

Пријаве су отворене и можете се пријавити путем линка.

О AIESEC-у

aiesec slika 1

 

Четвртак 16. мај 2024. године у 18 часова у Галерији СКЦ-а у Крагујевцу.

УЛАЗ СЛОБОДАН

Едукативно искуство из области анимираног филма ОЖИВИТЕ ЦРТЕЖЕ је јединствен, свеобухватан и забаван приручник за универзитетске студенте и радознале особе свих узраста. У њему можете помоћу мобилног телефона и динамичке QР технологије непосредно да гледате анимиране примере који се пред вама крећу, као и филмове из историје анимације.

Књига се састоји од ПЕТ одељака, пет базичних анимацијских области:

Механика кретања, Технике анимације, Процес израде цртаног филма, Развој анимације и Анимација за млађе, укључујући и српско-енглески речник термина из области анимације.

ozivitecrtezew

Растко Ћирић (1955, Београд) је професор емеритус који је предавао Илустрацију и Анимацију на Факултету примењених уметности у Београду. Године 2006. основао је предмет Анимација на истом факултету. Био је проректор Универзитета уметности од 2015. до 2021. Аутор је 16 анимираних филмова, приредио је више од 50 самосталних изложби и добио преко 90 награда. Његов рад сакупљен је у монографијама Сваштара 1 (2005) и Сваштара 2 (2022). Оснивач је и арт директор фестивала ФЕСА (Фестивал европске студентске анимације, 2012–2017). Области деловања су илустрација, графички дизајн, анимација и музика.

Вест је преузета са сајта Студентског културног центра у Крагујевцу:

https://skckg.com/оживите-цртеже-интерактивни-водич-кр/

Филолошко-уметнички факултет у наредном периоду организује Отворена врата за све будуће кандидате са циљем представљања студијских програма и упознавања са практичним радом у настави. 

..

Отворена врата Одсека за примењену и ликовну уметност биће одржана од 13. маја 2024. године. Заинтересовани кандидати ће моћи током седмице од 13. до 16. маја да приступе настави овог одсека и да се ближе упознају са студијским програмима које желе да упишу.

Распоред предавања погледајте на линку.

.

Отворена врата Одсека за филологију биће одржана 25. маја у холу Правног факултета у Крагујевцу, у форми једнодневног догађаја где ће будући кандидати моћи да се информишу о понуди студијских програма на овом одсеку, као и о детаљима пријемног испита.

Добро дошли!

   
ProlecniDaniOtvorenihVrata IG Post

Универзитет у Крагујевцу расписује конкурс за доделу стипендија за постдокторско усавршавање које би се реализовало у школској 2024/2025. години: 

  • Конкурс за доделу стипендије за постдокторско усавршавање  постдокторанду запосленом на Универзитету у Крагујевцу који би своје усавршавање реализовао на неком од универзитета/научноистраживачкој организацији у иностранству
  • Конкурс за доделу стипендије за постдокторско усавршавање  постдокторанду са универзитета/научноистраживачке организације из иностранства који би своје усавршавање реализовао на Универзитету у Крагујевцу

Tекст Конкурса и пријавни формуларе можете видети и преузети са станице сајта Универзитета у Крагујевцу   https://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=4740

Привредна комора Србије као суорганизатор 37. Comtrade Београдског маратона расписује конкурс за Еко волонтере потребне за реализацију Маратонског Ploging изазова. Београдски маратон, као престижно и најмасовније спортско такмичење у Србији, биће одржан у недељу 28. априла 2024. године уз учешће рекордних 13.000 спортиста из 70 земаља, као и две хиљаде људи задужених за организацију.

Траже се волонтере који су посвећени заштити животне средине, имају тимски дух и спремни су да помогну у чишћењу града. Еко волонтери биће ангажовани током одржавања маратона, у периоду од 8 до 16 часова као подршка учесницима Ploging изазова, у прикупљању амбалажног отпада у џакове, за евидентирање резултата Еко дружина и комуникацију у Еко штабу. Организатор ће обезбедити мајице, освежење, и захвалнице, као и одговарајућу новчану награду у складу са индивидуалним доприносом волонтера.

Позивају се заинтересовани да се пријаве до петка, 19. априла у поноћ овде.

Кандидати који уђу у ужи избор биће позвани на интервју у понедељак, 22.04.2024. у просторијама ПКС или 23.04.2024. онлајн.

Више информација о Маратонском Плогинг изазову можете пронаћи на линку.

Контакт особа за додатне информације је Ивана Путник, виши саветник за циркуларну економију ПКС: 0668751158, Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Pozivno pismo Maratonski Ploging izazov page 0001

Иновациони инкубатор Универзитета у Крагујевцу (ИИУК) у партнерству са Научно технолошким парком Чачак (НТП Чачак) и у сарадњи са другим актерима из Иновационе заједнице Шумадије и Западне Србије започињу реализацију Програма подршке наставницима и истраживачима за развој и комерцијализацију иновација. Програм се реализује захваљујући подршци  Министарства науке, технолошког развоја и иновација (НИТРА).

Текст јавног позива са комплетним информацијама можете наћи на овом линку.

Циљ Програма је да се препознају и подрже иницијативе за развој и комерцијализацију иновација са највећим развојним и тржишним потенцијалом, које развијају и реализују тимови* наставника и истраживача са Универзитета у Крагујевцу, како би постале успешне, брзо растуће спиноф, или стартап компаније.

У програму могу учествовати наставници, истраживачи и докторанди са свих факултета Универзитета у Крагујевцу на територији Крагујевца и Јагодине, који желе да развијају и на тржишту комерцијализују иновације и покрену стартап, или спиноф компанију. * Није обавезно имати формиран тим у моменту пријаве. Тим је могуће формирати у оквиру Програма.

Пријаву за учешће у програму могуће је поднети до 17априла путем овог линка.

Бенефити учешћа у програму су:

  • Сагледавање пословних опција за научнике;
  • Процена иновативног и тржишног потенцијала идеје;
  • Структуирано менторство од стране афирмисаних ментора из иновационог екосистема, који ће вас водити кроз процес: анализе проблема, дефинисања иновације (новина, тип и степен иновације, стање технике и конкуренције, јединица производа и  техничке предности), постизања производ – тржиште фит (дефинисања тржишног потенцијал, бизнис модела и стратегије изласка на тржиште);
  • Стручна подршка у припреми пословног плана и конкурсне документације за приступ програмима подршке за развој и комерцијализацију иновација који подразумевају финансирање даљег развоја, као и даљу стручну подршку (Фонд за иновациону делатност, Startech и сл.);
  • Подршка у виду пословног повезивања у оквиру пословне, иновационе и инвеститорске заједнице;
  • Стручне услуге у области права, финансија и заштите интелектуалне својине;
  • Подршка за формирање избалансираног стартап тима.

За сва додатна питања можете се обратити Немањи Јовичићу, координатору Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу, путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или телефона 069/606-952.

Javni poziv za nastavnike

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту студената Катедре за соло певање, који се организује у Универзитетској галерији, у среду 10. априла 2024. године од 19 сати. На концерту ће наступати студенти из класа: редовног професора мр Марине Трајковић Биџовски, редовног професора мр Оливера Њега и редовног професора мр Војислава Спасића, уз клавирску сарадњу самосталног уметничког сарадника Душана Торомана и самосталног уметничког сарадника мр Петра Марковића. 

 

Добро дошли!

 10 4 2024 page 0001

Објављен је програм XVI скупа младих филолога Србије Савремена проучавања језика и књижевности. Скуп ће бити одржан 30. марта 2024. године, на Филолошко-уметничком факултету. Све информације доступне су на следећем линку: http://filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=1788&catid=73&lang=sr&Itemid=515