Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Позивамо вас да, у среду, 19. маја 2021, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, у 19.30 часова, присуствујете концерту студената клавира из класе Јоване Радовановић, ванредног професора на ФИЛУМ-у. На програму ће бити клавирске сонате Јозефа Хајдна. 

 hyden

Алекса Мирковић, судент мастер академских студија на смеру Хармоника, у класи др Зорана Ракића, редовног професора, на XII Међународном такмичењу извођача на народним инструментима Петро-Павловские Ассамблеи, одржаном у онлајн формату 8-18. априла 2021. освојио је ГРАН-ПРИ П.И. Говорушко, који се додељује победнику целокупног такмичења солиста. На овом такмичењу, које се иначе одржава сваке друге године уживо, у Санкт Петербургу, ове године учествовало је 118 солиста из 7 земаља. Интернационални жири такмичења био је састављен од  универзитетских професора из више земаља.

 

gran pri    gran pri 1

 

No Silence in the Library Позивамо Вас на концерт класичне музике који ће бити одржан 18. маја у Универзитетској библиотеци у Крагујевцу са почетком у 13 часова.
Поред гудачког трија и певача, наратори ће читати делове из познатих књижевних дела и тиме ћемо повезати музику са говором.
Циљ је да се класична музика приближи људима који ће се у том тренутку наћи у библиотеци, стога се надамо да ћемо пренети магију коју музика пружа. Назив пројекта је ,,No silence in the library".

Овај пројекат, у коме учествују студенти Филолошко-уметничког факултета, у организацији је Демусис буткамп-а.
На програму биће гудачки трио В. А. Моцарта у извођењу Милице Смиљић, Ане Манџо и Давида Пругинића, као и соло извођења Ленке Стојчевић и Миње Пантовић.
Не заборавите заштитне маске и одржавање дистанце због пандемије вируса Ковид-19.
Добро дошли!

Children of the Wood

Позивамо вас на концерт класичне музике 17. маја у сеоско-туристичком насељу у еко-селу Доње Грбице, поред ОШ ,,Свети Сава".

Поред концерта, који ће се одржати у 10 часова, организоване су и бројне активности за ваше најмлађе, попут сађења дрвећа и украшавања кућица за птице. Концерт носи поруку о очувању животне средине, пре свега наших шума и дрвећа, који су нам неопходни за здравије одрастање наше деце уз чист ваздух.

Овај пројекат, студенти Филолошко-уметничког факултета реализоваће у оквиру Демусис буткампа, а сам назив пројекта је ,,Children of the woods" (Деца шуме).
Дођите да са нама уживате у лепотама наших шума и природе, као и у квалитетном музичком програму. У програму учествују Агнес Секељ и Нина Зубац са Одсека за соло певање и Радош Петковић са Одсека за хармонику, који су за вас припремили неуобичајени програм у аутентичном аранжману.
Молимо вас да не заборавите ваше заштитне маске и да одржавате дистанцу због и даље актуелне пандемије вируса Kовид-19.
У случају кише, концерт ће се одржати у павиљону поред.
Добро дошли!

obojimo zivot muzikom

 Позивамо вас на концерт класичне и филмске музике у суботу 15. маја у Великом парку у 17 часова. Молимо да са собом понесете заштитне маске. У случају кише, догађај ће се одржати у исто време у СКЦ-у.

 Студенти са Одсека за музичку уметност ће у оквиру DEMUSIS bootcamp-а организовати музички  програм у сарадњи са колегама са Одсека за примењену и ликовну уметност.

 Концерт ће бити хуманитарног карактера, за лечење Гаврила Ђурђевића. Уметници ће у току концерта сликати, а слике ће бити изложене у КЦ УММУС за продају (новац од продатих слика такође биће уплаћен за Гаврила).

 Наступају: Марија Туршијан (хармоника), Михајло Тодоровић (електрична гитара) и Анђела   Мујковић (клавир).

У оквиру пројекта ДЕМУСИС од 10. до 24. маја 2021. године почиње инспиративна и продуктивна обука коју воде професори са Краљевског конзерваторијума у Хагу (Холандија). Обрађују се технике које су од изузетног значаја за организацију друштвено ангажованих музичких дешавања и акција.

Студенти Филолошко-уметничког факултета свој тренинг почињу 10. и 11. маја 2021. године. Смернице ће им дати професори са Master New Audiences and Innovative Practice програма са Краљевског Конзерваторијума у Хагу (Холандија). Реализацију одабраног музичког пројекта у периоду од 11. до 24. маја 2021. године настављају са нашим професорима/менторима/тренерима који су прошли обуку из музичког предузетнишва.

Овај пројекат драгоцен је за све профиле музичара јер се формирају тимови унутар којих се деле задаци према афинитетима самих студената (организација, осмишљавање музичког програма, извођење, снимање/документовање дешавања, односи са јавношћу, презентовање и др.)

демузис

У уторак, 11. маја 2021. године, у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, биће одржан концерт клавирског дуа на коме ће наступити др ум. Марија Тимотијевић, асистент, и Сања Четровић, уметнички сарадник на Филолошко-уметничком факултету. На програму ће бити дела В.А. Моцарта и Ф. Шуберта. 

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

klavirski duo 2 min

Дани отворених врата Одсека за музичку уметност (студијских програма Музичка теорија и педагогија и Музика у медијима ) Филолошко-уметничког факултета биће одржани 22. и 23. априла 2021. путем Google Meet платформе. Чланови Катедре за Музичку теорију и педагогију и Музику у медијима пружиће све информације о предностима студирања на ФИЛУМ-у и упознати заинтересоване кандидате са захтевима на пријемном испиту, као и са начином студирања на поменутим студијским програмима.

Пријава ће трајати од 12. до 19. априла, до 12 сати, након чега ће пријављени кандидати добити обавештење о начину приступања онлајн радионици.

Заинтересовани ученици могу се пријавити путем линка, а радионице ће бити одржане у различитим терминима, по следећем распореду:

Студијски програм Музичка теорија и педагогија: четвртак, 22.4.2021. године

•солфеђо од 12.00 до 12.45 часова

•хармонија од 12.45 до 13.30 часова

•Музички облици од 13.30 до 14.15 часова

 

Студијски програм Музика у медијима: петак, 23.4.2021. године у 12.00 часова

 

Линк за пријављивање.

IMG a8647b56050df23e8ace8849b9b9d9c9 V

 У Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, у понедељак, 12. априла у 19.30 часова, биће одржан концерт студената соло певања Филолошко-уметничког факултета из класе професора мр Војислава Спасића. Посетиоце очекује концерт сопрана Нине Лазендић и Нине Зубац уз клавирску пратњу мр Петра Марковића, вишег уметничког сарадника.

processed

 

Концерт Катедре за соло певање биће одржан у четвртак 8. априла, у 19.30 часова у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије. Наступиће студенти из класе Марине Трајковић Биџовски, Оливера Њега, Војислава Спасића и Александра Спасића уз клавирску пратњу Петра Марковића, Душана Торомана и Јелене Ивановић.

image