Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Часопис Наслеђе, који издаје Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, као „врхунски часопис националног значаја (M51)”, однедавно је индексиран у базама  ЕРИХ ПЛУС, ESCI (Clarivate Analytics) и MLA. Рад уредништва, рецензената и аутора Наслеђа на тај начин високо је рангиран, с обзиром на то да су у питању најпрестижније и најреферентније листе научних часописа за поље друштвених и хуманистичких наука. 

 

У оквиру програма обележавања 42 године постојања Универзитета у Крагујевцу, у четвртак, 24. маја 2018. године са почетком у 18.00 часова у Универзитетској галерији биће обележен Дан свесловенске писмености предавањем Тамаре Лутовац, асистента Катедре за српски језик Филолошко-уметничког факултета, на тему КУЛТУРА СЛОВЕНА: Од Моравске мисије до данас. Кроз презентацију и аудио/видео материјал биће представљена свесловенска језичка, књижевна и културна баштина. Програму обележавања Дана свесловенске писмености присуствоваће чланови ректорског колегијума, декани, професори и студенти факултета Универзитета у Крагујевцу.

pozivnica slovenska pismenost

Обавештавају се кандидати заинтересовани за факултативно похађање и полагање психолошко-педагошко-методичких предмета да могу да се пријаве Студентској служби до 15. маја. Након овога рока, пријављивање ће  поново бити отворено од 15. септембра.

Управа факултета и службе у Другој крагујевачкој гимназији неће радити у понедељак 30. априла 2018. године, док су 1. и 2. мај ненаставни и нерадни дани за све службе Факултета.

Желимо вам пријатне предстојеће празнике.

Британска фондација (British Scholarship Trust) је објавила конкурс за доделу стипендија за студијски боравак у трајању између 1 и 6 месеци на универзитетима у Великој Британији у школској 2018/2019. години.

За пријаву су потребна следећа документа:

Попуњени образац за пријављивање
Детаљна биографија
Опис предложеног истраживања
(ако је могуће) потврда пријема од стране жељене институције домаћина
Копија универзитетске дипломе или других релевантних квалификација
Доказ адекватног познавања енглеског језика
Два писма препоруке
Заинтересовани кандидати достављају своје пријаве Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Рок за доставу пријава: 17.4.2018.

Услове за пријаву погледајте овде.

Детаље о начину пријаве можете погледати овде.

Све додатне информације о стипендији и условима за пријављивање се налазе на http://www.britishscholarshiptrust.org/.

Поштовани млади истраживачи,

Филолошко-уметнички факултет честита свим истраживачима који су на некој од прелиминарних листа Министарства и изражава спремност да истраживаче ангажује у складу са упутствима Министарства, на пројектима Факултета.
Молимо заинтересоване кандидате који су на некој од прелиминарних листа Министарства да унесу своје податке у образац на линку испод:

https://goo.gl/forms/3ZBkacgpXlS0mOtz1

Након што унесете податке, добићете упутства о даљој процедури путем електронске адресе коју сте навели у електронском обрасцу. Водите рачуна о томе да правилно унесете електронску адресу, као и остале податке!

Срећно!

Универзитетски Центар за развој каријере и саветовање студената и ове године организује Априлске радионице за студенте.

Прва у низу презентација биће предавање Националне службе за запошљавање, на тему Подршка младима при запошљавању и то у среду, 4. априла 2018. године, у периоду од 12 до 14 часова, у Центру за развој каријере и саветовање студената.

Најава презентације је објављена на сајту Универзитета: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1706, као и на сајту Центра: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/radionice-i-prezentacije/aprilske-radionice-2018-podrska-mladima-pri-zaposljavanju.html

rsz aprilske radionice

Филолошко-уметнички факултет са великим задовољством честита младим истраживачима који су се нашли на Прелиминарној листи по Позиву талентованим младим истраживачима за учешће на научноистраживачким пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Факултет изражава велико интересовање да истраживаче прими на пројекатска истраживања и истовремено моли истраживаче да буду стрпљиви у очекивању информација о тачном току процедуре пријема на пројекте. Истраживачима ће благовремено бити прослеђене информације које Министарство просвете, науке и технолошког развоја упути Факултету.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је:

Прелиминарну листу младих истраживача – студената докторских академских студија који су приликом пријављивања одабрали пројекат који се реализује у текућем циклусу истраживања. Кандидати који се налазе на овој листи потребно је да успоставе контакт са руководиоцем наведеног пројекта као и руководиоцем научноистраживачке ораганизације (НИО), ради покретања поступка пријема у радни однос.
Обавеза НИО која ће вас примити у радни однос је да спроведе процедуру вашег избора у звање (истраживач приправник, истраживач сарадник), прими вас у радни однос, достави Министарству Уговор о раду, МА-образац и Одлуку о избору у звање.

Кандидати који су у радном односу у акредитованој научноистраживачкој организацији такође достављају Уговор о раду и МА-образац.

*** ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА ДОКТОРАНАДА СА ПРОЈЕКТОМ

Прелиминарну листу младих истраживача – студената докторских академских студија који приликом пријављивања нису одабрали пројекат. Потребно је да истраживачи из ове групе контактирају аналитичара за област коју су одабрали. Такође, руководиоци научноистраживачких ораганизација и руководиоци пројеката који су заинтересовани за пријем младих са наведене прелиминарне листе на пројекат могу се јавити надлежном аналитичару.

*** ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА ДОКТОРАНАДА БЕЗ ПРОЈЕКТА

Млади истраживачи који се не налазе ни на једној од ове две прелиминарне листе, за додатне информације могу да се обрате мејлом на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Листа истраживача који се не налазе ни на једној од претходне две прелиминарне листе ће, такође, бити објављена јавно.

Детаљније информације налазе се на порталу Министарства:

http://www.mpn.gov.rs/preliminarna-lista-po-pozivu-talentovanim-mladim-istrazivacima-studentima-doktorskih-akademskih-studija-za-ucesce-na-naucnoistrazivackim-projektima-u-2018-godini/.

Универзитет у Крагујевцу је расписао Конкурс за доделу стипендија за постдокторско усавршавање које би се реализовало у школској 2018/2019. години.

Стипендија за постдокторско усавршавање додељује се:

- једном постдокторанду запосленом на факултету у саставу Универзитета у Крагујевцу који би своје усавршавање реализовао на неком од универзитета у иностранству,
- једном постдокторанду са универзитета из иностранства који би своје усавршавање реализовали на неком од факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

 

Tекст конкурса (за постдокторанде са Универзитета у Крагујевцу)

Текст конкурса (за постдокторанде из иностранства)

The call (for postdoctoral reseachers from foreign universities)

Пријавни формулар

Application form

Пријавни формулар (за постдокторанде са Универзитета у Крагујевцу)