Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Међународна студентска недеља у Београду (International Student Week in Belgrade - ISWiB) је интернационални фестивал који се одржава у Београду од 15. до 23. јула 2018. године и који већ дуги низ година окупља преко 250 студената из преко 50 држава широм света. Идеја фестивала је да се млади у мултикултуралном окружењу баве највећим проблемима данашњег друштва и да путем радионица које се користе разним методама пруже свој допринос решавању тих проблема. Под слоганом „Преузми иницијативу“ студенти ће моћи да учествују у 10 занимљивих радионица као што су: мјузикл, биотехна, дискусија и друге. Радионице ће ове године бити усмерене на развој предузетништва, са акцентом на социјално предузетништво и циљевима одрживог развоја. Осим едукативног програма, младима се пружа могућност упознавања Београда и размена мишљења са својим вршњацима у амбијенту ослобођеном од предрасуда, расизма, ксенофобије, хомофобије, насиља и говора мржње. Учесници ће упознати и стручњаке различитих професија и биће подстицани на друштвени активизам у сопственој локалној заједници. 

Poziv za učesnike ISWiB 2018 pdf 1

Београдска отворена школа у сарадњи са Фондацијом за отворено друштво расписује КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ СТИПЕНДИЈА у оквиру Програма подршке намењеном докторандима, члановима академске заједнице и запосленима на високошколским установама (Civil Society Scholar Awards, CSSA) за школску 2018-2019. годину.

РОК ЗА ПРИЈАВУ ЈЕ 31. МАРТ 2018. ГОДИНЕ.
Програм стипендија Civil Society Scholar Awards (CSSA) подржава међународну академску мобилност са циљем да докторандима, члановима академске заједнице и запосленима на високошколским установама пружи подршку и омогући приступ средствима која су им потребна за даље академско-професионално усавршавање.
Фондација за отворено друштво охрабрује рад и истраживање у областима у којима не постоји истраживачки консензус, са циљем да се, у академској заједници, подстакне дебата о важним друштвено-политичким феноменима и искуствима. Фондација за отворено друштво сматра да су универзитети виталан део цивилног друштва који  треба да се бави  истраживањем директних узрока друштвених појава и пружањем иновативних решења за унапређење живота грађана. Фондација охрабрује критичко размишљање и дебату као и поштовање различитих мишљења и ставова.
КО МОЖЕ ДА СЕ ПРИЈАВИ
1. Студенти докторских студија који студирају на неком од акредитованих универзитета у Србији или иностранству у областима које су прописане конкурсом или
2. Запослени на високошколским установама у Србији, а који имају диплому мастер студија.
ОБЛАСТИ ОБУХВАЋЕНЕ КОНКУРСОМ
Прихватљива је било која област у оквиру друштвено-хуманистичких наука, а посебно оне које су везане за: право, правду и управљање, одрживи развој и управљање природним ресурсима, економска права и оснаживање сиромашних, јавно здравље, социјални рад и унапређење заједнице, нови медијски закони и политике; инклузивно образовање, постконфликтне студије, људска права.
КОЈЕ АКТИВНОСТИ МОГУ БИТИ ФИНАНСИРАНЕ
Програм подршке намењен је краткорочним, међународним истраживачким пројектима као што су: рад на терену (прикупљање података), истраживачке посете библиотекама, архивама или универзитетима, развој курикулума, активности у области међународне истраживачке сарадње које ће довести до објављивања рецензираних радова.
Трајање пројекта: 2 до 12 месеци
Локација реализације пројекта: сви пројекти се морају реализовати изван земље у којој апликант тренутно борави.
Временски рок за извођење пројекта: од 1. септембра 2018. године до 31. августа 2019. године
Пројекти који се изводе у Сједињеним Америчким Државама могу бити финансијски подржани уколико њихова реализација отпочне након 1. фебруара 2019. године.
Максималан износ средстава за који се конкурише је 15.000,00 америчких долара.
КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ
Пријаве се врше путем онлине формулара који можете пронаћи овде како би се регистровали и испратили даља упутства. Детаљније информације о конкурсу и пријави као и често постављана питања можете пронаћи овде.
Информације о програму можете добити и у канцеларијама Београдске отворене школе, сваког радног дана од 10 до 17 часова: Масарикова 5/16, телефон +381 11 30 61 577 или електронском поштом на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
Састанке је  неопходно прво заказати мејлом или телефоном.

У оквиру промотивно-сајамске манифестације Дани универзитетске књиге Филолошко-уметнички факултет представио је своју издавачку делатност у суботу, 27. 1. 2018. у 10 часова у Универзитетској галерији. Извештај о раду Центра за издавачко-информатичку делатност изложили су продекан за науку проф. др Никола Бубања и уредник едиције Црвена линија проф. др Драган Бошковић. У циљу промовисања богате издавачке делатности Факултета у претходној, 2017. години уредници су говорили о часописима, тематским зборницима и зборницима са научних скупова, а ове године публиковане су и две монографије La scène de Clio – L' Histoire ou les stratégies fictionnelles de Milan Kundera, проф. др Катарине Мелић и Жена и идеологија у српској књижевности, проф. др Славице Гароње.

У жељи да унапреди сарадњу између Француске и Србије и да подстакне мобилност студената, Француски институт у Србији сваке године додељује стипендије студентима из Србије који желе да наставе школовање у Француској за ниво мастер II и докторате. Стипендије покривају трошкове школарине, живота у Француској, као и социјалног осигурања.
Сваке године око педесет студената искористи ову финансијску подршку Владе Француске за студије у некој од 3500 високошколских установа у Француској.
Конкурс за стипендије 2018–2019. отворен је до 16. марта 2018.


Студенти могу да конкуришу за разне програме стипендија:
• мастер 2 – све области
• мастер 2 – стипендија за бивше матуранте Математичке гимназије у Београду
• докторат у коменторству
• постмастер програм Коперник
• стипендија за Националну високу школу лепих уметности (ЕНСБА).


Подношење кандидатура:
Француски институт у Србији, Змај Јовина 11, Београд
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Услови и критеријуми налазе се на сајтовима:
www.institutfrancais.rs
http://www.institutfrancais.rs/info/bourses-du-gouvernement-francais/
www.srbija.campusfrance.org

Фонд за младе таленте Републике Србије расписао је Конкурс за стипендирање до 900 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 400 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија за школску 2017/18. годину.
Конкурс је отворен до 31. јануара 2018. године. 

Текст конкурса, обавезан образац за конкурисање и преосталу обавезну конкурсну документацију можете преузети на следећем линку: http://www.fondzamladetalente.rs/objavljen-konkurs-za-stipendiranje-stu-2/.

Универзитет у Крагујевцу, у циљу промовисања факултетског и универзитетског научног и наставног издаваштва (научних монографија, часописа, уџбеника, тематских зборника и зборника са научних скупова), први пут организоваће промотивно-сајамску манифестацију под називом Дани универзитетске књиге.

У оквиру манифестације Дани универзитетске књиге Филолошко-уметнички факултет представиће своју издавачку делатност у суботу, 27. 1. 2018. у 10 часова у Универзитетској галерији.

 

Истраживање о Миграцијама студената

Обавештавамо вас да Кабинет министра без портфеља задуженог за демографију и популациону политику, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Републичким заводом за статистику, спроводи истраживање о плановима студената у вези са будућим миграционим кретањима, како унутар Републике Србије, тако и ван њених граница, као и о њиховим ставовима о одласку из земље.

Циљ истраживања јесте обезбеђивање поузданих података који ће се користити као добра основа за управљање миграцијама младих високообразованих људи. Такође, послужиће за планирање активности и креирање конкретних механизама и мера у овој области ради стварања повоЉног амбијента за младе да остану у Србији, односно да се након завршетка студијских програма у иностранству врате у земљу. Подаци се прикупљају на свим факултетима, академијама и високим школама које имају акредитоване студијске програме.

Упитник је доступан на следећој веб-адреси:http://www.stat.gov.rs/MigracijeStudenata/

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу отпочео је промотивне активности у циљу уписивања студената у предстојећој академској 2018/19 године. Током децембра посећене су средње школе у Краљеву, Крушевцу, Тополи, као и сајмови образовања у Младеновцу и Пожаревцу.
У склопу промотивних активности ученицима средњих школа – пре свега матурантима, кроз презентације је представљен рад Филолошко-уметничког факултета, организација, ресурси, пројекти, активности, као и друге информације релевантне за упис будућих студената.
У току наредног, летњег семестра наставиће се промотивна активност Факултета како по школама и сајмовима широм Србије, тако и електронским путем.

 

Партнерски Универзитет Носов из Магнитогорска (Русија) позива заинтересоване студенте да се пријаве за мобилност на наведеном Универзитету, планирану за летњи семестар 2017–2018. године. Рок за пријаву: 26.12.2017. Текст конкурса и образац пријаве можете преузети на следећем линку: http://www.filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=324&catid=74&lang=sr&Itemid=140.

Конкурси за запослене:

1. Универзитет „Пол Валери” Монпеље 3, Француска: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1162. Конкурс за Филолошко-уметнички факултет. Рок за пријаву 18. децембар 2017. године;

2. Mаре Нострум пројекат, Португалија: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1591. Конкурс за све факултете. Рок за пријаву: 31. јануар 2018. године.