Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

 

У оквиру организације Дана словенске писмености Катедра за српску књижевност Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу организује наградни литерарни конкурс под називом „Хтели смо да спасемо светми, словенски ђаци…”

Награде се додељују за оригиналан есеј који је инспирисан цитатом из Дневника о Чарнојевићу Милоша Црњанског.

Циљ овог конкурса јесте подстицање ученика да изразе своју креативност кроз литерарно стваралаштво, промишљање књижевног наслеђа и оснаживање језичких вештина. Такође, конкурс има за циљ очување и промовисање словенске културне и књижевне баштине и развијање осећања за аутентичне естетске вредности у књижевној уметности.

Право учешћа на конкурсу имају ученици свих средњих школа у Републици Србији.

Предвиђена дужина есеја је 3000–7000 карактера (до две компјутерске странице).

Пријава на конкурс траје до 1. маја путем линка: https://forms.gle/MMEJ9U5EUm4BpQXw9

Трочлани жири ће донети одлуку о наградама (I, II, III) најкасније до 15. маја 2024. године.

I награда – ваучер у износу од 5.000,00 динара у књижари Вулкан

II  награда – ваучер у износу од 3.000,00 динара у књижари Вулкан

III  награда – ваучер у износу од 2.000,00 динара у књижари Вулкан

 

Додела награда и захвалница планирана је за 25. мај 2024.

 

Литерарни конкурс

 

 

Објављена је листа истраживача пројекта ,,Метеопоетика. 

Метеопоетика је нови циклус у оквиру пројеката Књижевност, језик, уметност, данас Филолошко уметничког факултета. Ови пројекти део су националних научних пројеката са међународним учешћем Центра за проучавање језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, који има за циљ афирмацију научног подмлатка и савремених научних приступа и проблема, кроз проучавање актуелних проблема у области језика, литературе, културе и уметности.

Листу истраживача на пројекту Метеопоетика можете наћи на страници преко линка

 

Установа Народно позориште Тимочке крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар расписује Конкурс за учешће на 38. Фестивалу младих песника „Млади мај” у Зајечару 2024.
Циклус од десет необјављених песама, потписан шифром, (решење шифре, у посебној коверти, доставити са пријавом), умножен у пет примерка, послати на адресу: Установа Народно позориште Тимочке крајине – Центар за културу „Зоран Радмиловић“ Зајечар, Ул. Тимочке буне 16, 19000 Зајечар, са назнаком (за Фестивал младих песника).

Право учешћа имају песници до 30 година старости који пишу на српском језику а немају објављену књигу.
Пријаве доставити до 12. 4. 2024. године.
Песници чије радове одабере Уметнички савет Фестивала стичу право учешћа на 38. Фестивалу младих песника који ће се одржати од 22. до 25. 05. 2024. године у Зајечару.
Лауреат Фестивала стиче право на објављивање књиге.

Рукописи се не враћају.
Додатне информације:
тел: 019/425-426

mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

FMP 2024 Logo

Позивамо вас на промоцију двојезичне књиге ,,Постајање наставником кроз теорију и праксу позоришне педагогије/Lehrer werden durch Theorie und Praxis der Theaterpädagogik" ауторке Јелене Гојић, асистенткиње на Катедри за германистику, која ће бити одржана у суботу 16. марта 2023. године у Контакт галерији Студентског културног центра у Крагујевцу од 20 часова.

Добро дошли!

Promocija Jelena Gojic

У сарадњи са Канцеларијом за младе и Градом Крагујевцем Филолошко-уметничким факултетом током априла и маја реализује бесплатну припремну наставу српског језика и књижевности за полагање мале матуре. Циљ радионица је да се ученици што боље припреме за предстојећи пријемни испит и упишу жељене школе.

Позивају се студенти српског језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета да се пријаве за студентску праксу која би подразумевала организовање и држање припремне наставе из српског језика и књижевности, у терминима који ће бити усклађени са обавезама студената, али и ученика у школи. Сав материјал који је потребан за наставу биће обезбеђен, а на крају радионице студенти добијају захвалнице Града Крагујевца, потврду да су учествовали и допринели раду Канцеларије за младе, као и друге бенефите.

Заинтересовани кандидати могу се пријавити до 25. марта 2024. попуњавањем пријаве.

Јелена Кошинага, докторандкиња Енглеске и америчке књижевности и културе на Универзитету у Сегедину, поводом Међународног дана жена, одржаће предавање Ко се боји феминизма, у четвртак 14. марта 2024. године, у Универзитетској галерији од 18.00 часова.

Улаз је слободан.


Биографија:

Јелена Кошинага је докторска кандидаткиња на програму за енглеске и америчке књижевности и културе на Универзитету у Сегедину у Мађарској. Дипломирала је на мастер студијама енглеских студија, са специјализацијом ‘Енглеска култура и друштво: Род кроз књижевности и културе на енглеском језику,’ такође на Универзитету у Сегедину. Њена истраживачка интересовања укључују родне студије, феминистичку филозофију жеље, учење енглеског језика у контексту Јапана и анализу дискурса.

Завршила је основне студије енглеског језика и књижевности на Универзитету у Крагујевцу у Србији 2010. године. Подржана стипендијом програма Стипендиум Хунгарицум, започела је мастер студије на Универзитету у Сегедину 2017. године и дипломирала 2019. године. Главни фокус мастер студија био је упознавање са значајем родословних студија, како књижевних тако и културних.

Поново освојивши стипендију програма Stipendium Hungaricum, уписала се у Докторску школу књижевних и културних студија на Универзитету у Сегедину од 2019. године.

Током мастер и докторских студија, похађала је низ курсева који су подржали њен академски пут, као што су "Дискурс као интердисциплинарни концепт", "Субјективност и тело обојено родом", "Раса/Етницитет, класа и пол", "Сексуалност/Родна интерсекција" и "Књижевност и семиотика субјекта".

Поред тога, предавала је два семинара на енглеском језику на основним студијама: (1) "Академска композиција" и (2) "Увод у енглеску књижевност и културу 2". Током четири године докторских студија такође је учествовала и на бројним међународним конференцијама те објавила четири академска чланка и четири рецензије књига у различитим мађарским и међународним часописима.

Такође, била је добитница две стипендије. Године 2020, Одбор за стипендије ESSE (Европско удружење за студије енглеског језика и књижевности) доделио јој је стипендију за ту годину. А 2022. године, освојила је стипендију од Toshiba International Foundation (ТИФО). Обе стипендије омогућиле су јој да заврши теренско истраживање у Јапану, што је резултирало завршетком њене докторске дисертације.

plakat feminizam

Центар за српски као страни језик почео је 5. марта 2024. године с реализацијом специјалног курса српског језика за студенте из Немачке, који ће боравити у Крагујевцу током овог месеца. Њихова посета Филолошко-уметничком факултету остварује се захваљујућу Зимској школи српске културе, коју организује DAAD-Winterschule: Serbien – Geschichte, Kultur und Sprache у сарадњи са Катедром за германистику.

 

студенти из Немачке У Центру ССЈ

Frankofoni diktat

Катедра за романистику наставља традицију организовања такмичења у писању франкофоног диктата, у сарадњи са Француским институтом. Месец франкофоније ћемо прославити кроз бројне активности, а ова ће се одржати 12. 03. 2024. године, од 10 сати, у библиотеци факултета. Тескт ће читати француски лектор Кевин Тан, могу учествовати студенти француског језика и они којима је француски други страни језик. Такмиче се са колегама из Београда, Ниша и Новог Сада. Дођите да поделимо радост учења и живљења.

Добродошли!

На Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу у суботу 24. фебруара 2024. отпочела је настава српског као страног језика за 120 студената Факултета медицинских наука, који студије похађају на енглеском језику.
Настава се изводи у оквиру Центра за српски као страни језик који на Филолошко-уметничком факултету успешно организује курсеве српског као страног језика већ десет година. Предавачи у Центру за српски као страни језик јесу докторанди ФИЛУМ-а са дугогодишњим искуством.
Сарадња Факултета медицинских наука и Филолошко-уметничког факултета наставак је успешне, плодоносне сарадње ова два факулета у различитим областима.

 

Fotografija 2  Fotografija 3

 

Инклузија и различитост у погледу потреба студената је тема пете сесије у серији тематских вебинара коју организује конзорцијум Profformance+ пројекта, а која ће се одржати 28. фебруара 2024. године од 14 до 16 часова у онлајн формату.

Пријавите се за учешће у овом вебинару до 26. фебруара у подне попуњавањем регистрационог формулара.

Вебинар се састоји од два дела. У првом делу биће приказани одабрани примери добре праксе из земаља које учествују у пројекту (Србија, Грузија, Мађарска и Хрватска), а други део биће посвећен детаљнијем разговору о једном од приказаних примера или о самом Profformance алату за процену, по избору учесника.

Радни језик вебинара је енглески, а више информација о самом догађају и темама прочитајте на сајту Profformance+ пројекта, на ком је доступна и агенда.