Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

РЕЗУЛТАТИ ЛИКОВНОГ НАГРАДНОГ КОНКУРСА
„МОЈ КОЛАЖ ГОВОРИ ФРАНЦУСКИ 2023”

“MON COLLAGE PARLE FRANÇAIS 2023”

Катедра за романистику ФИЛУМ-а примила је 51 рад на ликовном наградном конкурсу „Мој колаж говори француски 2023”/ « Mon collage parle français 2023 », са темом Антоан де Сент-Егзипери: Мали принц / Antoine de Saint-Exupéry, Le Petit Prince. Приспели радови урађени су ручном или компјутерском техником. У конкуренцију за награду ушли су радови који испуњавају захтеве технике колажа.

Према оцени стручног жирија, награђени су следећи ученици:

1. награда (ваучер од 5 000,00 динара у књижари „Вулкан”):
Марија Милетић, I/3, Гимназија Врњачка Бања: „Мали принц: шал самоће”

2. награда (ваучер од 3 000,00 динара у књижари „Вулкан”):
Ива Јанковић, III/2, Средња школа „Милоје Васић”, Велико Градиште: « Antoine de Saint-Exupéry, Le Petit Prince »

3. награда (ваучер од 2 000,00 динара у књижари „Вулкан”):
Дарјана Илић, IV/4, Гимназија „Таковски устанак”, Горњи Милановац: „Универзум Малог принца”

Упућујемо све честитке награђеним ученицима!

Пристигли радови


У Крагујевцу, 21.2.2024.

Др Марија Панић
Шеф Катедре за романистику
Филолошко-уметнички факултет
Универзитет у Крагујевцу

У Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу у понедељак, 12. фебруара 2024. године, свечано су уручена признања најбољим научницама Универзитета у Крагујевцу. 

Поводом обележавања Међународног дана жена и девојака у науци, Универзитет у Крагујевцу је други пут доделио признања за најбоље научнице са највише резултата у научноистраживачком раду у протеклој години, на факултетима у саставу Универзитета у Крагујевцу и Институту за информационе технологије, Крагујевац.

Присутне је поздравила проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу, проф. др Биљана Петровић, и ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, који је најбољим научницама уручио признања.  

Признање за најбољу научницу са Филолошко-уметничког факултет Универзитета у Крагујевцу за 2023. годину припало је др Јелени Арсенијевић Митрић, ванредном професору са Катедре за српску књижевност.

Др Јеленa Арсенијевић Митрић, ванредни професор за ужу научну област Теоријске књижевне дисциплине и општа књижевност, остварила је највећи број бодова по основу остварених научноистраживачких резултата израчунатих према Правилнику о стицању истраживачких и научних звања.

Честитамо!

slika 12022024 14

 

акредитовани стручни скуп

Задовољство нам је да вас позовемо на акредитовани стручни скуп под називом „(Мо)ментална хигијена у настави немачког језика и књижевности” који ће се одржати 20. априла 2024. године у организацији катедре за немачки језик и књижевности на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

Полазну тачку стручног скупа означиће предавање министарке просвете, проф. др Славице Ђукић Дејановић, а затим следе предавања еминентних професора са Универзитета у Београду (проф. др Оливера Дурбаба) и Крагујевцу (проф. др Мирјана Беара Бењак) уз отворени разговор о изазовима у просвети. Имаћете могућност да бирате радионицу према својим интересовањима, да учествујете у форум театру, да размените искуства с колегама и представите примере добре праксе у оквиру подијумске дискусије и да за крај кроз разговор с представницима УННЈС допринесете формирању препорука за стварање бољег окружења у школи.

*Рок за пријаву на стручни скуп је 01. април 2024.године.

*Котизација за учеснике скупа износи 2.000 динара и уплаћује се на жиро-рачун Филолошко-уметничког факултета.
*Детаљне информације о излагачима, предавањима, радионицама и пријави на скуп можете пронаћи у промотивном проспекту (в. прилог) или скенирањем кода испод.

ОПИС СКУПА: Последњих година новинске ступце пуне бројни наслови о примерима вршњачког насиља које се скоро свакодневно дешава(ло). Експанзија вршњачког насиља представља доминантан проблем данашњице, нарочито ако га, како Јевтић (2017) истиче, посматрамо као облик интеракције ученика. Кркељић (2013) одређује насиље у школи као појаву која се може јавити у вршњачкој интеракцији међу ученицима, у односу наставник–ученик или односу међу одраслима, а догађа се у школи. С обзиром на то да агресивно понашање данас јавља и у дигиталном простору, неопходно је унапређивати наставничке компетенције ради ефикасне превенције насиља међу вршњацима. Наставници кроз директан рад са ученицима на одабраном материјалу могу да подстакну развој менталне хигијене, емпатије, комуникацијских и социјалних вештина као и критичког мишљења чија би примена могла да правовремено препозна елементе насиља (вербалног, физичког, друштвеног, сексуалног) и спречи његово спровођење у дело.

акредитовани стручни скуп

На акредитованом стручном скупу под називом (Мо)ментална хигијена у настави немачког језика и књижевности говориће се интензивно о методама и материјалима које наставници немачког језика и књижевности могу да примене у настави зарад превенције насиља, развоја менталне хигијене. Кроз низ научних предавања, радионица, форум театра и групних дискусија, овај стручни скуп има за циљ стварање простора за промишљање улоге наставника немачког језика и књижевности. Представљање различитих перспектива, истраживачких приступа, техника и заједнички разговор учесника, излагача и модератора допринеће оснаживању наставника у борби против вршњачког насиља.

 

Информације о скупу и пријава

Центар за студије сећања Универзитета у Крагујевцу поводом обележавања Међународног дана сећања на жртве Холокауста, а у оквиру програма Студије Холокауста организује предавање „Како памтимо Холокауст у Србији“, 26.01.2024. године у Студентском културном центру са почетком у 19.00 часова.

Предавач: др Олга Манојловић Пинтар, Институт за новију историју Србије

Ове године Србија обележава осам деценија од завршетка Другог светског рата. У том дугом периоду, сећање на ратне жртве је представљало једну од кључних тачака политике историје и важан репер културе сећања – како југословенске социјалистичке заједнице, тако и савременог српског друштва. Сећање на страдање Јевреја је, у том контексту, увек одражавало али неретко и усмеравало културне токове и политичка дешавања и консеквентно утицало на идеолошке оквире и вредносне садржаје. Предавање ће указати на кључне преносиоце сећања на Холокауст у Србији од 1944/45. године до данашњег дана – на јеврејске општине, удружења бораца Народно-ослободилачког рата и удружења логораша који су преживели рат као и на научна истраживања и уметничка промишљања која су била фокусирана на феномен сећања, односно заборава злочина Холокауста.

 

holokaust u srbiji

И ове академске 2023/2024.године, Центар за студије сећања при Универзитету у Крагујевцу организује курсеве у оквиру програма Студија Холокауста. Полазници курсева у претходној академској години препознали су значај ових студија и прилику да допуне, прошире своја знања из разних области које су понуђени курсеви пружили – о томе сведочи велико интересовање и 96 положених испита. Поред академских предавања, организоване су трибине, предавања, а на јесен, биће објављен зборник радова студената који су похађали курсеве и дали свој допринос изучавању Холокауста написавши академске радове.

Студије Холокауста осмишљене су с циљем да се студенти различитих профила, пре свега друштвено-хуманистичких наука заинтересују да се упознају с историјским контекстом који је претходио и за директну последицу имао Холокауст. Предавања из програма Студија Холокауста покривају најразличитије области: књижевност, уметност, културу сећања, јеврејску културу, права итд. Студије Холокауста омогућују студентима развијање вештина за истраживање и анализу сложене историје Холокауста, његовог порекла, последица и контекста, као и његовог утицаја на наш данашњи свет. Овај програм треба да допринесе разумевању Холокауста и да подстакне аналитичке вештине студената да испитају у којој мери се геноцид, рат и диктатура могу схватити као елементи који дефинишу историју двадесетог века.

Ову прилику бисмо искористили да позовемо студенте различитих профила основних, мастер и докторских академских студија Универзитета у Крагујевцу да у академској 2023/2024. години искористе ову значајну прилику и да у организацији ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА похађају бесплатне курсеве у оквиру Студија Холокауста. Предавања се одржавају у просторијама Универзитета у Крагујевцу, а за студенте који не буду у могућности да физички присуствују, приступ предавањима биће омогућен путем конференцијских алатки. У зависности од епидемиолошке ситуације постоји могућност преласка на онлајн режим рада.

Студентима који буду похађали курсеве, остварени резултати ће сходно Правилнику о вредновању ваннаставних активности студената бити унети у додатку дипломи под ознаком ЦЕНТРА ЗА СТУДИЈЕ СЕЋАЊА.

Студенти добијају сертификате Центра о одслушаним/положеним испитима, тј. курсевима на крају сваког семестра.

Сви заинтересовани студенти могу да се пријаве за курсеве преко google упитника. 

Линк за пријаву

ВАЖНО:  Курсеви почињу у другом семестру. Пријављени полазници биће обавештени преко имејла о распореду предавања. Kурсеви се одржавају викендом.

За сва питања можете нам се обратити мејлом на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. 

Предавања за летњи семестар почињу у интервалу од треће недеље фебруара месеца – могуће је и накнадно пријављивање.

ПОЗИВ И ПРЕГЛЕД КУРСЕВА И НАСТАВНИКА ПО СЕМЕСТРУ

 

Катедра за српски језик ФИЛУМ-а и Институт за славистику Универзитета у Фрајбургу (СР Немачка) заједнички ће реализовати двогодишњи научни пројекат Креирање AI модела за аутоматску обраду српских средњовековних рукописа. Пројекат је одобрен за финансирање на конкурсу за билатералну научну сарадњу Републике Србије и СР Немачке за 2024/2025. годину и представља први пројекат који се фокусира на истраживање могућности примене вештачке интелигенције и машинског учења на старо српско писано наслеђе. У питању је иновативан корак у области дигитализације и обраде старих текстова и рукописа, с намером да се омогући боље разумевање, заштита и доступност богатог културног наслеђа.

Циљ пројекта представља креирање AI модела за аутоматско препознавање текста српских средњовековних рукописа писаних брзописном и (полу)уставном ћирилицом, као и AI модела за аутоматску морфосинтаксичку анотацију старосрпских и српскословенских рукописа.

Пројектом ће руководити проф. др Владимир Поломац (ФИЛУМ) и проф. др Ахим Рабус (Универзитет у Фрајбургу), а у тиму ће са српске стране учествовати доц. др Тамара Лутовац Казновац и истраживачи-приправници Марко Милошевић и Ана Марија Павловић.

AI projekat

Резултати конкурса

Катедра за романистику Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу организује и ове године конкурс „Mој колаж говори француски” / “Mon collage parle français”, на тему Антоан де Сент-Егзипери, Мали принц / Antoine de Saint-Exupéry, Le Petit Prince. Право учешћа на конкурсу имају ученици свих средњих школа на територији
Републике Србије који уче или су учили француски у средњој школи. За ученике средњих школа који не уче и нису учили француски у средњој школи, такмичење је
регионално.

Рок за слање радова је 31. јануар 2023. године, до 19.00 сати.

 

Формулар за пријаву на конкурс (преузети, не попуњавати онлајн)

Услови учешћа на конкурсу

PLAKAT

Катедра за српски језик организује Округли сто Јавни дискурс у Републици Србији и представљање Појмовника српских лингвистичких термина, у  четвртак 14. децембра 2023. године у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, од 15 до 16.30 сати. 
На округлом столу ће учествовати научници из Института за српски језик САНУ: др Весна Ђорђевић (руководилац пројекта Јавни дискурс у Републици Србији) и учесници пројекта: др Марина Николић, др Светлана Слијепчевић Бјеливук и др Слободан Новокмет.
Добро дошли!
Сајт пројекта https://javnidiskurs.rs/
projekat izsj

У оквиру обележавања 150. годишњице рођења Радоја Домановића, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу (у свечаној сали Ректората) у четвртак 26. октобра 2023. године, с почетком у 10.00 часова одржава се Међународни научни округли сто После 150 година: Радоје Домановић. У раду Округлог стола учествују излагачи из Београда, Новог Сада, Ниша, Приштине/Лепосавића, Крагујевца и Венеције. Програм обухвата две књижевно-антрополошке и једну лингвистичку сесију, те се први пут истовремено осветљавају књижевне и језичке вредности Домановићевог опуса. Поред истакнутих књижевних историчара и професора, млади истраживачи сарадници представљају резултате својих истраживања показујући како се из савремене перспективе и применом најновијих књижевних и лингвистичких теорија могу тумачити текстови епохе српског реализма. Округли сто биће отворен промоцијом фототипског издања књижевног листа Страдије (издања ФИЛУМ-а), што омогућава интегрално сагледавање Домановићевог рада – књижевног, публицистичког, новинарског и уредничког.

 

Програм

 

 

Катедра за српску књижевност вас позива да присуствујете гостујућем предавању под називом „Из проблематике пољско-српских лажних пријатеља“ проф. др Роберта Боњковског са Шлеског универзитета, које ће се одржати у уторак, 17. 10. 2023. године у 15 часова, у учионици 205 на Правном факултету у Крагујевцу.

Предавање се одржава у оквиру Еразмус програма. 

Добро дошли!