Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Суфинансирање пројеката у области културе и уметности који су финансијски подржани кроз следеће међународне фондове, а реализују се у 2020. години:

      Програми ЕУ:

 • Креативна Европа - потпрограм „Култура“
 • Програми прекограничне сарадње (ИПА)
 • Дунавски програм транснационалне сарадње
 • Јадранско-јонски програм транснационалне сарадње
   

      УНЕСКО:

 • Централнo-европска инцијатива (ЦЕИ)
 • Европска културна фондација
 • други међународни фондови из области културе и уметности


Буџет пројекта:

 а) до 30% од вредности одобреног буџета подносиоца апликације министарству*, уколико се ради о партнеру на пројекту или

б) до 40% од вредности одобреног буџета подносиоца апликације министарству **, уколико се ради о носиоцу пројекта***

(*структура финансијске подршке за партнера на пројекту: међународни фонд до 60%, министарство до 30%, други извори до 10% - од вредности одобреног буџета подносиоца апликације)

(**структура финансијске подршке за носиоца пројекта: међународни фонд до 60%, министарство до 40% - од вредности одобреног буџета подносиоца апликације)


Рок за апликацију31. март 2020. године.

Званична страница позива

Циљ „Конкурса - Мобилност 2020“ је системска подршка унапређењу међународне културне сарадње, односно промоција културе и уметности Републике Србије у иностранству, размена и умрежавање кроз мобилност уметника и професионалаца из Републике Србије позваних на међународне догађаје и манифестације (фестивали, семинари, радионице, конференције и др.) као и студијске и резиденцијалне боравке и сл, у свим областима културе и уметности.

Подржавају се:

Пројекти мобилности из области билатералне и мултилатералне културне сарадње – за учешће на фестивалима, семинарима, радионицама, смотрама, скуповима, конференцијама, студијски и резиденцијални боравци и сл.

Приоритет при одлучивању ће имати појединци који су добитници признања/награда у области културе и уметности, чланови међународних тела и стручних мрежа, уметничких удружења, учесници на истакнутим манифестацијама у свету, у области културе.

Буџет:

Путни трошкови – превоз:     

 • индивидуални  -   до  50.000,00 динара (за путовања у Европи)

                                   -   до  80.000,00 динара (за интерконтинентална путовања)

 • групни  -  до  200.000,00 динара (за путовања у Европи)

          - до  300.000,00 динара (за интерконтинентална путовања)


Не подржавају се:

 • трошкови смештаја и дневница;
 • добитници стипендија на школским и високошколским установама;
 • трошкови везани за позиве дипломатско-конзуларних представништава;
 • пројекти из области медија, филма и других аудио-визуелних делатности.

Напомена:

 • Подносилац мора бити правно лице (универзитет, факултет, удружење, организација или установа културе)
 • Корисник средстава је  уметник/професионалац и сл. (појединац/група) у области  културе и уметности


Рок за апликацију31. март 2020. године

Званична страница позива

Предмет Конкурса је суфинансирање међународних програма/пројеката који се реализују у Републици Србији у 2020. години, а који доприносе развоју међународне билатералне и мултилатералне сарадње, и то: конференција, семинара, радионица и других стручних скупова, као и резиденцијалних програма у области културе и уметности.

Приоритет за финансирање имају:

 • конференције, семинари, радионице и други стручни скупови, подржани од стране међународних организација, министарстава културе и других релевантних међународних партнера, који доприносе развоју стручних капацитета кроз размену знања и искустава;
 • пројекти који се реализују у сарадњи са више иностраних партнера, при чему ће предност имати земље са којима Република Србија има потписане међународне уговоре о културној сарадњи (видети листу потписаних докумената на званичној страници Министарства.

Право учешћа на конкурсу имаjу установе, уметничка и друга удружења регистрована за обављање делатности културе, као и други субјекти у култури са седиштем на териториjи Републике Србиjе.

Напомена: Универзитети и факултети имају право учешћа.

Рок за апликацију6. март 2020. године

Буџет пројекта: макс. 300.000,00 РСД

Званична страница позива

Поводом обележавања Светог Саве, 27. јануара 2020. године, у Универзитетској галерији у Крагујевцу одржана је Светосавска академија Универзитета у Крагујевцу којој су присуствовали представници академске заједнице Универзитета у Крагујевцу, представници Града Крагујевца, професори, сарадници и студенти Универзитета у Крагујевцу, као и многобројни гости.

Светосавску награду за изузетна постигнућа Универзитет у Крагујевцу доделио др Маји Анђелковић, ванредном професору Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Такође, на предлог Управног одбора фондације за стипендирање најбољих студената у календарској 2020. години, крајем протекле године објављен је Конкурс за доделу стипендија. Конкурс је расписан за студенте 12 факултета, а према правилима Конкурса стипендије су додељене најбољим студентима завршне године основних академских и интегрисаних академских студија.  И ове године Фондација је одлучила да стипендира два најбоља студента Филолошко-уметничког факултета, јер се на овом Факултету одвијају студијски програми из два поља, поља друштвено-хуманистичких наука – област филологија и поља уметности. Награђени су: 

Марко Милошевић, студент IV године основних академских студија, студијски програм Српски  језик и књижевност на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9,92.

Даница Конатар, студент IV године основних академских студија, студијски програм Извођачке уметности, модул хармоника, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, са  оствареном просечном оценом током студија 9, 83.

 sv sava 1sv sava

Студентски културни центар Крагујевац у оквиру свог образовног програма организује KARAOKE PARTY у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом, у петак  17.01.2020. од 21 час у просторијама СКЦ-а. Песме ће се певати на српском, енглеском, немачком, италијанском, француском и шпанком језику.

Сви заинтересовани су добро дошли.

 

Преглед актуелних стипендија и конкурса на које, у наредном периоду, могу конкурисати студенти и/или дипломци Филолошко-уметничког факултета:

 1. Програм стипендија Владе Републике Турске - рок за пријаву: 20. фебруар 2020.
 2. Стипендије Централно-европског универзитета - рок за пријаву: 30. јануар 2020.
 3. Стипендије Владе Румуније за академску 2020/21. годину - рок за пријаву: 2. март 2020.
 4. Стипендије Фулбрајт програма за мастер студије и истраживање на нивоу докторских студија - рок за пријаву: 31. март 2020.
 5. Једномесечни програм праксе компаније Adecco за студенте - рок за пријаву: 27. фебруар 2020.

Такође, користимо ову прилику да још једном подсетимо све заинтересоване студенте завршних година основних и мастер академских студија да је Конкурс Фонда за младе таленте за стипендирање најбољих студената у Републици Србији отворен до 24. јануара 2020. године, као и да је Конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја за студенте докторских студија отворен до 27. јануара 2020. године.

Министарство омладине и спорта са задовољством саопштава да је 23. децембра 2019. године расписан Конкурс за стипендирање до 950 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 460 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2019/20. годину.

Одлука о расписивању Конкурса усвојена је на 91. седници Фонда за младе таленте Републике Србије, одржаној 16. децембра 2019. године. Конкурс је намењен студентима завршне године основних, интегрисаних и мастер акадамских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија.

Конкурс је објављен у дневном листу „Курир” као и на званичним интернет презентацијама Министарства омладине и спорта и Фонда за младе таленте Републике Србије.

Текст конкурса, модел пријаве, изјаву о сагласности за прибављање података, пример овлашћења за потписивање уговора и модел уговора о стипендирању можете преузети ОВДЕ.

Конкурс за стипендирање до 950 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 460 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2019/20. годину биће отворен до 24. јануара 2020. године.

Откад је у надлежности Министарства омладине и спорта, од 2008. године до данас Фонд је доделио преко 29.800 награда и стипендија студентима и ученицима средњих школа у вредности од 7,9 милијарди динара.

Обавештавамо вас да Филолошко-уметнички факултет због предстојећих новогодишњих и божићних празника неће радити у периоду од 31. децембра 2019. до 8. јануара 2020.

Први радни дан након празника биће четвртак, 9. јануар. 

 

 Актулени конкурси и стипендије за студије у иностранству на које могу конкурисати студенти и/или дипломци Филолошко-уметничког факултета:

 1. Еразмус Мундус заједнички мастер програми - Листа програма за академску 2020/21. годину - различити рокови за пријаву - од октобра до краја јаунара
 2. Глобал UGRAD програм стипендија (стипендије америчке Владе за размену на основним студијама) - рок за пријаву: 31. децембар 2019.
 3. Конкурси Задужбине Андрејевић (за објављивање монографија и научних монографија) - рок за пријаву: 30. децембар 2019.
 4. Стипендије Владе Француске (за мастер 2 студије и докторске студије у коменторству) - рок за пријаву: 16. март 2020.
 5. Стипендије Хунгарикум програма (за основне, мастер и докторске студије у Мађарској) - рок за пријаву: 15. јануар 2020.
 6. Стипендије Народне Републике Кине - рок за пријаву: 27. јануар 2020.
 7. Стипендије Британске фондације (за постдипломска усавршавања) - рок за пријаву: 6. март 2020.

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу у уторак, 24. децембра 2019. године организује радионице Писање CV -ja - савети и препоруке и Писање мотивационог писма са намером да студентима и дипломцима са факултета у саставу Универзитета помогне да овладају техником писања CV-ја и мотивационог писма и на тај начин што боље представе себе и своје потенцијале приликом пријаве за стипендију, праксу или посао.

Радионице ће се одржати у просторијама Центра за развој каријере (са почетком у 12.00 и 13.30 часова), а заинтересовани студенти и дипломци се за учешће на радионицама морају пријавити попуњавањем онлајн формулара.