Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Министарство просвете, науке и технолошког развоја ПОЗИВА талентоване младе истраживаче-студенте докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама.

Кроз овај позив укључиће се до 100 младих истраживача.

На овај позив пријављују се млади истраживачи који имају титулу дипломирани-мастер и први пут уписану прву годину докторских академских студија за школску 2019/2020. годину на акредитованој високошколској установи у Републици Србији.

 

Текст Позива са обрасцем Пријаве преузимају се на сајту Министарства у којима су наведени услови учешћа, начин пријаве, као и потребна документација.

 

Рок за подношење пријаве је 20. новембар 2019. године

Управни одбор Фондације за решавање стамбених потреба наставном, научноистраживачком и уметничком кадру Универзитета у Крагујевцу донео је Одлуку о расписивању и објављивању Јавног конкурса за давање у закуп станова младим истраживачима и уметницима. Текст Конкурса налази се на сајту Универзитета у Крагујевцу.

Министарство просвете, науке и технолошког рaзвоја Републике Србије за школску 2019/20. годину расписује:

Конкурс за доделу студентских стипендија студентима високошколских установа у Републици Србији који се образују за обављање недостајућих занимања од нарочитог значаја за школску 2019/20. годину

Министарство просвете, науке и технолошког развоја расписало је Конкурс за доделу 250 студентских стипендија за студенте друге и треће године студија првог степена на једном од следећих студијских програма:

 • Универзитет у Београду– Математички факултет: професор математике и рачунарства; Филолошки факултет – језик, књижевност, култура – енглески и немачки језик, српски језик и књижевност; Физички факултет – било који студијски програм.
 • Универзитет у Новом Саду– Природно-математички факултет – Интегрисане академске студије двопредметне наставе природних наука, математике и рачунарства, Интегрисане студије мастер професор математике, остали студијски програми основих студија из области математике; Филозофски факултет – енглески језик и књижевност, немачки језик и књижевност, српски језик и књижевност.
 • Универзитет у Нишу– Природно-математички факултет – математика, рачунарске науке, физика; Филозофски факултет – Основне академске студије немачког језика и књижевности, Основне академске студије англистике, Основне академске студије – србистика.
 • Универзитет у Крагујевцу– Природно-математички факултет – дипломирани математичар – професор математике, Дипломирани информатичар – професор информатике, Дипломирани физичар – наставник физике и информатике; Филолошко-уметнички факултет – енглески језик и књижевност, немачки језик и књижевност, српски језик и књижевност.
 • Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици– Природно-математички факултет – Основне академске студије – математика, Основне академске студије – физика, Основне академске студије – информатика; Филозофски факултет – Основне академске студије – енглески језик и књижевност, Основне академске студије – српски језик и књижевност.
 • Државни универзитет у Новом Пазару– следећи студијски програми на основним студијама: математика, математика и физика, информатика и математика, информатика и физика, српска књижевност и језик и енглески језик и књижевност. 

Додатни услови Конкурса укључују да су кандидати:

 • уписани први пут у текућој школској години на другу или трећу годину студија првог степена,
 • финансирани из буџета Републике Србије,
 • ван радног односа,
 • држављани Републике Србије и имају пребивалиште на територији Републике Србије,
 • постигли максималну ефикасност током студирања (нису губили ниједну годину, имају положене све испите из претходних година студија и просечну оцену најмање 7,50)

Конкурс је отворен од 01. до 15. новембра 2019. године, а пријаве се подносе Министарству просвете, науке и технолошког развоја, на адресу Немањина 22-26, са назнаком: ,,Стипендије за недостајућа занимања”, а скенирану документацију треба проследити и електронском поштом, на адресу: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..  

Поступак утврђивања редоследа кандидата укључује и тестирање студената од стране Националне службе за запошљавање а након провере испуњености услова на основу пристиглих пријава. Студенти који на основу процене Националне службе у потпуности или у већој мери задовољавају захтеве за обављање послова недостајућих занимања се даље, у оквиру сваке од области у којој недостају занимања, рангирају на основу просека оствареног у претходним годинама studija.

Више информација о  Конкурсу за доделу студентских стипендија студентима високошколских установа у Републици Србији који се образују за обављање недостајућих занимања од нарочитог значаја за школску 2019/20. годину можете наћи овде.

 

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и ове године, у оквиру програма Пракса за младе филологе, ораганизује бесплатан курс енглеског језика на Б1 нивоу.

Курс је намењен студентима Универзитета у Крагујевцу и то:

 • Студентима завршних година основних и интегрисаних академских студија, као и студентима завршних година струковних студија факултета Универзитета у Крагујевцу;
 • Студентима завршних година мастер академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу;
 • Студентима прве године докторских академских студија на факултетима Универзитета у Крагујевцу.

Конкурс ће бити отворен до 15. новембра 2019. до 12.00 часова, а више информација о конкурсу можете наћи путем линка.

 

Пријавни формулар

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу

организује
XI Сајам стипендија
Изабери стипендију по својој мери
уторак, 29. октобар 2019. године
хол Правног факултета Универзитета у Крагујевцу,

11-15 часова

 

У жељи да студенте и дипломце Универзитета у Крагујевцу информише о актуелним конкурсима за мобилност студената, студентским разменама и могућностима и предусловима за студирање и додатно усавршавање у иностранству, као и о актуелним конкурсима за усавршавање у земљи, програмима волонтирања и приликама за стручну праксу, Центар за развој каријере и саветовање студената једанаесту годину заредом организује Сајам стипендија под слоганом Изабери стипендију по својој мери. Студентима Универзитета у Крагујевцу своје програме за стипендирање представиће најзначајније домаће и стране институције и фондације. Посетиоци сајма имаће прилику да од излагача чују одговоре на сва питања везана за актуелне програме, начин пријаве и неопходну документацију.
Између осталог, учесници овогодишњег Сајма стипендија ће бити:
1. Министарство омладине и спорта – Фонд за младе таленте Републике Србије
2. Фондација Темпус - Еразмус+ канцеларија у Србији
3. Француски институт у Србији и Campus France – Национална агенција за
промоцију француског високог образовања у иностранству
4. Британски савет
5. Међународни академски центар Београд
6. Амбасада Сједињених Америчких Држава у Београду
7. Портал www.stipendije.rs
8. Представник Универзитета Politecnico di Milano и Ca' Foscari
9. Комитет за међународну сарадњу студената медицине IFMSA Србија – Локални
комитет Крагујевац
10. AIESEC Србија – Локална канцеларија Крагујевац
11. Euraxess Network Србија
12. Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу -
организатор и домаћин Сајма – Алумнисти Еразмус+ програма и страни
студенти који су на размени на Универзитету у Крагујевцу.

Посетите Сајам стипендија и уверите се и сами да просечна оцена није увек
најбитнији фактор и да постоји стипендија по мери сваког студента!

Универзитет у Новом Саду објавио je јавни конкурс за предлагање кандидата за годишњу награду „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука за 2019. годину.

Годишња награда „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука додељује се аутору одбрањеног дипломског рада, завршног рада на мастер академским студијама или магистарског рада из области филозофских и социолошких наука. Добитнику Награде додељује се диплома и новчана награда у нето износу од 300.000,00 динара. Предлоге за доделу Награде „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука подносе факултети са универзитета чији су оснивачи Република Србија или Аутономна Покрајина Војводина.

Позиви за предлагање кандидата отворени су до 29. новембра 2019. године. Предлози са пратећом документацијом подносе се на адресу: Универзитет у Новом Саду, Др Зорана Ђинђића 1, 21000 Нови Сад, са назнаком: за Награду „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука. 

 

Детаљније информације:

Јавни конкурс за предлагање кандидата за годишњу награду „Др Зоран Ђинђић“ за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из филозофских и социолошких наука за 2019. годину

Правилник о критеријумима и мерилима за реализацију годишње награде ,,Др Зоран Ђинђић'' за најбољи дипломски рад, завршни рад на мастер академским студијама или магистарски рад из области филозофских и социолошких наука

Студентима ФИЛУМ-а, који су припремали крагујевачке осмаке за полагање мале матуре, уручио је потврде за учешће у реализацији припремне наставе Стефан Никезић, помоћник градоначелника за унапређење положаја младих у локалној самоуправи. 

Овом приликом је Град Крагујевац уручио захвалницу Факултету, за учешће у реализацији ове идеје, као и професорима и студентима што су издвојили своје време да помогну младима да положе тестове.

У припреми осмака за полагање мале матуре учествовало је 52 студента завршних, мастер и докторских студија два крагујевачка факултета, а у односу на претходну годину интересовање осмака за припрему било је дупло више. За тестове из математике, српског језика, биологије, физике и хемије припремало се 200 ђака, а приоритет су имали ученици који примају дечији додатак, они чији родитељи примају социјалну помоћ, деца самохраних родитеља и деца без родитељског старања.

Свечаности којом је обележена још једна успешно завршена припремна настава, присуствовали су и Гордана Марковић, начелница Градске управе за ванпривредне делатности, др Срећко Трифуновић декан ПМФ-а и Александра Матић секретар и асистент на Катедри за српску књижевност.

 

 

Студентски парламент ФИЛУМ-а покреће хуманитарну акцију "ШВ образац за дечју радост", у оквиру које ће студенти ФИЛУМ-а моћи да преузму два обрасца ШВ-20, који су потребни за упис, у канцелариjи Б21 на Правном факултету, уз остављање донације у износу од 50+ динара. Сав прикупљен новац биће уплаћен хуманитарној организацији Срби за Србе, која помаже социјално угроженим вишедетним српским породицама широм Балкана. Позивамо све студенте да се прикључе овој хуманитарној акцији и на тај начин помогну малишанима који живе у тешким материјалним условима.

 

 сзс 1

Студентски парламент ФИЛУМ-а у сарадњи са организаторима Фестивала обезбедио је 50% попуста на редовне цене улазница. Цена за студенте и професоре ФИЛУМ-а ће бити 500 динара за појединачне дане, док ће комплет улазница за сва три дана бити 1 250 динара.
Двадесети Интернационални џез фестивал у Kрагујевцу се одржава од 24-26. октобра 2019. године у Kњажевско-српском театру.
У три дана Фестивала, наступиће неки од тренутно најактуелнијих музичара европске џез сцене, које подједнако воли и критика и публика. Специфично је да у оквиру свих бендова овогодишњег издања Фестивала наступају музичари који врло радо свирају и друге музичке жанрове, што свакако утиче и на њихов целокупни музички израз, али и носи посебну атмосферу у оквиру њихових џез свирки.
Детаљан програм Фестивала можете пронаћи на следећим линковима:
https://www.ijfk.info/
https://www.facebook.com/events/2581052545457304/

Сви заинтересовани студенти и професори улазнице могу резервисати путем мејла Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..ac.rs.
јфестивал