Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Универзитет у Крагујевцу објавио је Конкурс за пријаву на Јавни позив за обуку предавача који желе да унапреде своје језичке компетенције и методолошке приступе у извођењу наставе на енглеском језику и раду са страним студентима.


Јавни позив се реализује у склопу иницијативе „Студирај у Србији“,  коју Министарство просвете, науке и технолошког развоја у сарадњи са Фондацијом Темпус спроводи са циљем подршке процесу интернационализације образовног система Републике Србије и повећања броја страних студената у Србији.

 

Конкурс је објављен на интернет презентацији Универзитета у Крагујевцу ОВДЕ. Рок за пријаву кандидата је 10. октобар 2019. године, до 16:00 часова.

У издању Филолошко-уметничког факултета изашао је четрдесет трећи број Наслеђа, часописа за књижевност, уметност и културу, који излази три пута годишње као часопис међународног значаја. У новом броју Наслеђа објављено је двадесет шест радова, на српском и енглеском језику, и три приказа међу којима су значајан научни допринос остварили наставници и сарадници Филолошко-уметничког факултета публиковањем својих текстова.

На следећем линку могуће је преузети Наслеђе бр. 43 у електронском формату.

Катедра за англистику у сарадњи са СКЦ-ом приређује краћи циклус дискусија на тему савремене британске кинематографије. Сви заинтересовани моћи ће присуствовати дискусијама у просторији Студентског културног центра 3, 10. и 17. октобра од 21 час.

Улаз је бесплатан и сви студенти су добродошли.

 

Међународни научни округли сто Брендови јела и пића: књижевности, језик, уметност, култура, биће одржан 27. октобра 2019. године у оквиру међународног научног скупа Српски језик, књижевност, уметност са „тематским зборником међународног значаја М14” на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Реч је о другом округлом столу који је резултат рада на јуниор пројекту Брендови Центра за проучавање језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета. Сви заинтересовани за учешће могу се пријавити путем линка: http://filum.kg.ac.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=636&catid=73&lang=sr&Itemid=138

 

 

Друштво за културу и образовање „Сербум”, у сарадњи са Канцеларијом за младе, организује курс „Креативно писање за децу и младе”, за кандидате узраста од 15 до 30 година. Курс креативног писања упознаје полазнике са основним књижевно-теоријским појмовима и техникама писања, претежно кроз практичан рад. Током сваке радионице предвиђене су и вежбе, уз анализу написаних радова полазника и сугестије за даљи, самостални рад. На крају курса планирано је да предавачи изаберу најбоље радове полазника који ће бити обједињени у књигу и презентовани јавности.
 Предвиђено време трајања курса је два месеца, од 7. септембар до 2. новембар 2019, односно кроз 16 радионица, које ће се одржавати једном недељно у трајању од 90 минута. Радионице се одржавају у просторијама Канцеларије за младе сваке суботе од 17 часова.
Полазници ће бити оспособљени за самостално писање и вредновање радова, овладаће новим знањима и техникама писања, а свакако ће бити спремни за компетентније учешће у бројним другим културним активностима у граду. Након одслушаног курса, осим унапређења језичких компетенција и креативног изражавања, полазници ће своје умеће моћи да искористе не само у књижевности, већ и у пословној коресподенцији, новинарству, маркетингу, на интернету, свуда где се тражи писана реч. Стручној јавности и љубитељима писане речи понудићемо нов материјал за читање и анализу.
Пријаве слати на мејл адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., са следећим подацима: име и презиме, година рођења, број телефона, имејл.

План и програм курса „Креативно писање за децу и младе”:

Субота, 7. септембар, 17 часова
1. Даница Савић: Моћ речи: Шта је креативно писање?

Субота, 14. септембар, 17 часова
2. Даница Савић: Тајна речи: Технике писања

Субота, 21. септембар, 17 часова
3. Тамара Матић: Ако се надате бесмртности, не пишите за новине: Новински чланак, писање за интернет – copywriting

Субота, 28. септембар, 17 часова
4. Костадин Стојадинов: Тумачење текста и адаптација за сценско извођење

Субота, 5. октобар, 17 часова
5. Часлав Николић: Девојчица са прљавим очима које није могла да опере четкицом за зубе: Шта је аутоматско писање

Субота, 12. октобар, 17 часова
6. Владимир Перић, Биљана Миловановић Живак: Писање у четири руке

Субота, 19. октобар, 17 часова
7. Часлав Николић и Владимир Перић: анализа радова полазника

Субота, 26. октобар, 17 часова
8. Александра Матић: Трансформације жанра и могућности приповедања (на примерима усмене књижевности)

9. Субота, 2. новембар, 17 часова
Завршна радионица са свим предавачима: Финално читање радова, анализа, избор радова, додела сертификата

 

 

 

Позивамо Вас на радионице припреме предлога пројектног буџета за Програм за изврсне пројекте младих истраживача (ПРОМИС) http://fondzanauku.gov.rs/poziv/2019/06/promis/ коју организује Фонд за науку Републике Србије.

 

Радионице ће се одржати у понедељак и уторак, 19-20.08.2019.

 

Радионице у понедељак су намењене колегама из Београда и биће организоване у терминима од 09ч, 11ч и 13ч у Београду, Научно технолошки
парк, Вељка Дугошевића 54, конференцијска сала Б5. Молимо све заинтересоване за радионице у понедељак да се пријаве путем пријавног формулара на следећем линку:  https://forms.gle/kdCs2C6ddziwtqPD7 најкасније до четвртка 15.08. у 23:59 часова.

Радионице у уторак ће бити организоване у форми интерактивног Webinar-а, како би све заинтересоване колеге ван Београда могле да се укључе. За све
заинтересоване који су ван Београда организујемо интерактивни Webinar у уторак 20.08. са почетком у 10:00 часова , којем ће се приступати путем интернета. Молимо све заинтересоване за Webinar да се пријаве путем пријавног формулара на следећем линку: https://forms.gle/Hk3s3utumPx9gpP87
најкасније до четвртка 15.08. у 23:59 часова.

У складу са дефинисаним програмом рада радионица, учесници ће након пријаве бити распоређени по терминима, о чему ће у петак бити обавештени путем имејла. Кандидати који су се пријавили за учешће на Webinar-у ће добити линк за логовање путем имејла.

Министарство просвете, науке и технолошког рaзвоја Републике Србије за школску 2019/20. годину расписује:

Конкурс за доделу студентских кредита студентима високошколских установа
у Републици Србији за школску 2019/20. годину

Конкурс за доделу студентских стипендија студентима високошколских установа
у Републици Србији за школску 2019/20. годину

Конкурс за доделу ученичких и студентских стипендија изузетно надареним ученицима и студентима
у Републици Србији за школску 2019/20. годину

Перод пријаве на сва три конкурса је од  1. до 31. октобра 2019. године.

Више информација о Конкурсу за доделу студентских кредита можете наћи овде.

Више информација о Конкурсу за доделу студентских стипендија можете наћи овде.

Више информација о Конкурсу за доделу ученичких и студентских стипендија изузетно надареним ученицима и студентима можете наћи овде.

Информације су доступне на сајту Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, у секцији Стипендије.

У периоду од 17. јула до 25. августа, службе Филолошко-уметничког факултета радиће скраћено, од 8 до 14 часова.

У периоду од 01 до 07. августа 2019, на малој сцени Књажевско-српског театра, одржаће се филмска радионица у организацији агенције ,,Ре-Креативно ДУД."
Пројекат 2019FRKA у коме ФИЛУМ учествује као партнер, намењен је свим љубитељима филма и књиге, заинтересованим за писање сценарија и осталих облика креативног писања. Радионица је бесплатна за све учеснике и превасходно је намењена средњошколцима и студентима, али је отворена и за старије генерације. 
Фокус радионице ове године је ФИЛМСКА ПРИЧА односно СЦЕНАРИО/СТВАРАЊЕ СЦЕНАРИЈА, на којој ће се радити:
  • развој идеје; 
  • заплет, подзаплет, преокрет, расплет, грађење саспенса и осталих елемената филмске приче; 
  • стварање ликова; 
  • анализа филмског дела.
Предавачи су Ђорђе Милосављевић, Дуња Петровић, Гордана Матић и гости изненађења.
Потребно је да полазници понесу своје приче и добру енергију, а са радионице ће поред искуства и лепих успомена, понети свој укоричени сценарио.
Сви заинтересовани могу се пријавити на следећем линку www.frka.info/prijava  или се инсформисати детаљније на телефон 065/2505035.
frka