Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У издању Филолошко-уметничког факултета изашао је четрдесет други број Наслеђа, часописа за књижевност, уметност и културу, који излази три пута годишње као часопис међународног значаја. У новом броју Наслеђа објављено је двадесет осам радова, на српском и енглеском језику, и четири приказа међу којима су значајан научни допринос остварили наставници и сарадници Филолошко-уметничког факултета публиковањем својих текстова.

На следећем линку могуће је преузети Наслеђе бр. 42 у електронском формату.

Акредитован је студијски програм Мастер академских студија Италијански језик и књижевност за упис 20 студената на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу.

Отворен позив за стипендије за докторске студије на Бамберг докторској школи друштвених наука

Бамберг докторска школа друштвених наука (Bamberg Graduate School of Social Sciences – BAGSS)  отворила  је позив за пријаву за 2 DAAD стипендије за кандидате који желе да упишу докторске студије.

Стипендије су доступне од 01. априла 2020. године и додељују се за 4 године.

За овај програм стипендија могу аплицирати дипломци који желе да пишу докторску дисертацију на Бамберг докторској школи друштвених наука. Кандидати морају имати завршене мастер студије у следећим областима: социологија, психологија, образовне науке, политичке науке, пословна и образовна економија, демографија и статистика.

Одабрани кандидати ће примати DAAD стипендију која обухвата месечну новчану накнаду у износу од 1200 евра месечно, као и трошкове осигурања и друге трошкове на основу ДААД водича.

Рок за пријаву: 31. август 2019. године

Текст позива за стипендију можете погледати овде.

Бамберг докторска школа друштвених наука је мултидисциплинарна докторска школа основана од стране Немачке фондације за истраживање, са циљем да стимулише и води докторска истраживања у областима кључним за изазове са којима се модерно друштво суочава. Тематске области истраживања су следеће: Образовање, лични развој од детињства до зрелог доба; Образовне и друштвене разлике током живота; Промене људског капитала, тржишта рада и демографских структура и њихов утицај на друштвене структуре у модерним друштвима; Управљање, институционалне промене и политичко понашање.

 

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу прославио је 17 година успешног рада. Свечаност која је приређена у Свечаној сали Ректората 3. јуна, отворена је наступом хора ФИЛУМ-а који је извео универзитетску химну. Присутнима се обратио декан Факултета проф. Зоран Комадина, представивши значајна постигнућа сва три одсека у претходној академској години. Свечаној академији присуствовали су градски званичници и представници универзитета. Том приликом ФИЛУМ је угостио хор са Факултета музичке едукације из Бидгошћа (Пољска) са којим је потписан уговор о сарадњи.

 

Универзитет у Крагујевцу је расписао Конкурс за доделу стипендија за постдокторско усавршавање које би се реализовало у школској 2019/2020. години.

Стипендија за постдокторско усавршавање додељује се:

- једном постдокторанду запосленом на факултету у саставу Универзитета у Крагујевцу који би своје усавршавање реализовао на неком од универзитета у иностранству,
- једном постдокторанду са универзитета из иностранства који би своје усавршавање реализовали на неком од факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

 

Tекст конкурса (за постдокторанде са Универзитета у Крагујевцу)

Текст конкурса (за постдокторанде из иностранства)

The call (for postdoctoral reseachers from foreign universities)

У ауторству седмочлане групе студената србистике Филолошко-уметничког факултета 31. маја у Универзитетској галерији отворена је изложба уметничких фотографија рађених по мотивима Романа о Лондону Милоша Црњанског, под називом ...Through the dark crystal.... Двадесет фрагментарних кадрова прате тамне слојеве бића, сновидне представе и расплићу нити које чине мрежу загонетки смештених у Роман о Лондону, објашњавају аутори. Иако је у питању самостална, ваннаставна активност, подстицај за изложбу уследио је након заједничког рада на предмету Европски идентитет српске књижевности II проф. др Часлава Николића. Аутори изложбе су: Јасмина Николић, Драгош Главчић, Марица Павловић, Александра Урошевић, Милена Средојевић, Сандра Младеновић, Катарина Сретовић. За израду и обраду фоографија били су задужени: Катарина Васиљевић, Милош Дашић, Марко Стаматовић, Јасмина Шућур, Сара Новаковић, а за body art: Невена Павловић.

Поводом Дана Филолошко-уметничког факултета изложба ће бити постављена у Ректорату Универзитета у Крагујевцу 3. јуна у 12 часова.

Задужбина Андрејевић објавила је 47. Конкурс за објављивање научних монографија насталих на основу докторских дисертација, магистарских теза, специјалистичких радова и научних студија и 22. Конкурс за објављивање монографија насталих на основу мастер радова. Конкурси трају до 1. јула, а конкурсни материјал и више иформација налази се на сајту www.zandrejevic.rs.

Сви запослени млади на почетку својих каријера могу се пријавити за стипендирани десетомесечни боравак и усавршавање на САД универзитетима у току академске 2020/21. године путем Хјуберт Хамфри програма. Конкурс је отворен до 18. јуна 2019. године. 

 

Хјуберт Хамфри програм Државног секретаријата Сједињених Америчких Држава пружа професионалцима из целог света који тек развијају своје каријере и могућност усавршавања кроз боравак и учење на универзитетима широм САД, као и за развијање сарадње са колегама из САД и других земаља.

Конкурс је отворен за држављане Републике Србије који су стално запослени у државном или приватном сектору, са стеченим универзитетским образовањем и добрим знањем енглеског језика. Области које су обухваћене програмом односе се пре свега на одрживи развој, демократију и владавину права и образовање. 

Целокупан текст конкурса са детаљно представљеним и условима и процедуре за пријаву доступан је на сајту Министрства просвете, науке и технолошког развоја (одељак ,,Стипендије страних влада и фондација 2019. године"), а заинтересовани се могу обратити и контакт особи Министарства на: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Објављен је конкурс Министарства трговине Народне Републике Кине за целокупне мастер и докторске у тој земљи, намењене запосленима у владином сектору, менаџерском кадру у предузећима и организацијама, као и истакнутим појединцима из високошколских и истраживачких установа. Рок за пријаву је 10. јун 2019. године.

У оквиру програма стипендирају се једногодошње или двогодишње мастер студије, као и трогодишње докторске студије на програмима одређених универзитета у Кини на енглеском језику.

У тренутку пријаве, кандидати морају имати мање од 45 година старости. Пријављивање се врши аплицирањем на одређени факултет а потом и слањем конкурсне документације на адресу: Економско и тговинско одељење Амбасаде Народјне Републике Кине, ул. др Јована Данића 1, 11000 Беогреад, са назнаком MOFCOM  стипендије за 2019. годину."

Детаљни опис свих понуђених факултета, установа, апликационих линкова и потребне документације можете погледати на овом линку.

Листе доступних факултета можете погледати овде и овде.

 

На четвртом Фестивалу хуманистике, културе и уметности (ФЕСК) у конкуренцији 54 издавача вредних књига награда за посебно квалитетно издање научне баштине додељена је књизи „Студенички типик“ Светог Саве и уредницима издања –  др Маји Анђелковић, ванредном професору на ФИЛУМ-у,  и архимандриту др Тихону Ракићевићу. У име издавача и уредника награду је примила проф. др М. Анђелковић. Књига представља спој вредног научног доприноса и фототипског издања које има обележја непролазне вредности. ,,Студенички типик" званично је проглашена монографијом међународног значаја (М12).

nagrada