Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Универзитет у Крагујевцу ће традиционално обележити Дан словенске писмености програмом у којем учествују наставници и студенти Филолошко-уметничког факултета.

ДАН СЛОВЕНСКЕ ПИСМЕНОСТИ

петак, 24. мај 2019.

18.00 часова

Универзитетска галерија

  • Уводна реч

Проф. др Часлав Николић, наставник Филолошко-уметничког факултета

  • Поздравна реч

Проф. др Мирослава Петровић Торгашев, проректор Универзитета у Крагујевцу

  • Хлеб у словенској имагинацији

Александра Матић, асистенткиња Филолошко-уметничког факултета

  • Wisława Szymborska, „Nic dwa razy” (Вислава Шимборска, „Ништа двапут”)

Агата Бјелецка, студенткиња из Пољске

  • Ђакомо Пучини, Боеми, арија „Мими”, 3. чин

Маја Павковић, соло певање (класа: мр Оливер Њего, ванредни професор)

  • Достојевски и словенство

Ђорђе Радовановић, асистент Филолошко-уметничког факултета

  • И реч под грлом пуном снагом испуни се

Поезија Арсенија Тарковског у филму Огледало Андреја Тарковског

  • Где је дом? (поетски фрагменти Романа о Лондону Милоша Црњанског)

Јасмина Николић и Милена Средојевић, студенткиње Филолошко-уметничког факултета

  • Зоран Божанић, Токата

Никола Шаркочевић, хармоника (класа: мр Владимир Благојевић, ванредни професор)

 

dan slovenske pismenosti2019

Награда ,,Бранко Миљковић" за најбољу књигу песама у 2018. години припала је Драгану Бошковићу, песнику и редовном професору на ФИЛУМ-у, за књигу песама Ave Maria!, објављену у ауторском издању.

Жири, који су чинили књижевни критичар Горан Максимовић и песници Марјан Чакаревић и Никола Живановић, у образложењу наводи да ,,поема Драгана Бошковића својом инвентивношћу и луцидношћу отвара нове просторе српске поезије. Као достојан наставак претходне књиге The Clash, она представља својеврстан амалгам наученог, прочитаног и доживљеног који се прожимају на свим нивоима текста, тако да се и књижевност и оно најприватније схватају неразлучиво, једноставно као искуство."

Награду додељује Град Ниш уз финансијску подршку Министарства културе.

d.b

 

У среду, 22. мај 2019. године, 14.00 часова, у просторијама Центра за развој каријере, одржаће се Презентација Еразмус+ програма кредитне мобилности,

Поред општих информација о Еразмус+ програму и активним конкурсима, представиће се и гости са Универзитета у Алмерији (Шпанија), Универзитета у Хаену (Шпанија), „Василе Голдиш“ Западног универзитета у Араду (Румунија), који ће говорити о могућностима мобилности за студенте, наставно и ненаставно особље Универзитета у Крагујевцу у оквиру Еразмус+ програма.

Уз Еразмус+ кредитну мобилност имате прилику да стекнете интернационално искуство и да део својих студија проведете на неком страном универзитету, а све то уз Еразмус+ стипендију! Управо ова презентација ће одговорити на питања шта је мобилност и како можете провести семестар у иностранству.

Молимо вас да се за присуство презентацији региструјете путем  онлајн формулара који можете наћи на следећем ЛИНКУ.

 

Студенти хармонике ФИЛУМ-а учествовали су на једном од најпрестижнијих светских такмичења хармонике у Пули у Хрватској и оправдали репутацију која их већ деценијама прати. Наши студенти Драган Јелачић и Ратко Павловић победили су у категоријама Ф (студенти) и Концертисти (професионални музичари) и на тај начин представили факлтет на најбољи могући начин, стављајући је, опет, на пиједастал светске сцене уметничке музике на хармоници. Оба студента студирају у класи редовног професора мр Војина Васовића. 
IMG bc0656b6c60a2209aa69feebaa4c5abb V

Обавештавамо вас да Филолошко-уметнички факултет због предстојећих ускршњих и првомајских празника неће радити у периоду од 26. априла до 2. маја. Први радни дан након празника биће петак, 3. мај. 

 

Желимо вам пријатне празнике!

 

Амбасада Јапана обавештава све заинтересоване кандидате у Републици Србији и у Црној Гори да од понедељка 22. априла 2019. године почиње конкурс за МЕХТ (Министарство образовања, спорта, науке и технологије Владе Јапана) стипендије за 2020. годину за студенте из Републике Србије и студенте из Црне Горе. 

Постоје две категорије стипендија: 

- стипендије за основне студије у Јапану. Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на линку: https://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_undergraduate.html

- стипендије за студенте истраживаче/постдипломце. Детаљне информације о стипендијама и формуларе можете преузети на линку: https://www.studyjapan.go.jp/jp/smap_stopj-applications_research.html   

Конкурс је отворен до петка, 24. маја 2019. године  


Центар за развој каријере и саветовање студената и ове године организује Априлске радионце.

Радионице су намењене стицању знања и вештина које су вам потребне како током студија, тако и приликом изласка на тржиште рада.

Програм овогодишњих радионица и панела можете погледати на следећем линку: http://razvojkarijere.kg.ac.rs/pub/download/aprilske_radionice_2019_program.pdf

Све радионице и презентације су бесплатне и биће одржане у просторијама Центра за развој каријере и саветовање студената - Ректорат, 2. спрат (зграда између Економског и Правног факултета). 

 

57352988 2247514858638363 6144487222767779840 o

Центар за развој каријере и саветовање студената Универзитета у Крагујевцу и ове године организује Априлске радионице за студенте, у циљу пружања подршке у развоју знања и вештина које ће студентима бити од значаја при запошљавању и даљем образовању.

У оквиру овогодишњег програма Априлских радионица, панел на тему Еразмус+ мобилности биће организован у четвртак, 18. априлa, од 14 до 16 часова, у канцеларији Центра за развој каријере. У случају да број пријављених кандидата буде већи, панел ће се одржати у Свечаној сали.

Најаву панела смо објавили на сајту Универзитета: http://kg.ac.rs/vesti.php, као и на сајту Центра за развој каријере: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/radionice-i-prezentacije/aprilske-radionice-2019-panel-na-temu-erazmus-mobilnosti-i-studija-u-inostranstvu-namenjen-studentima-i-zaposlenima-univerziteta-u-kragujevcu.html

Драге колегинице и колеге,
Уколико се професионално бавите спортом, или рекреативно волите да играте фудбал, кошарку, одбојку, шах или стони тенис, позивамо вас да се пријавите за неку од спортских екипа ФИЛУМ-а, које ће учествовати на Купу ректора и Филозофијади 2019.
Куп ректора представља традиционално и најмасовније студентско спортско такмичење Универзитета у Крагујевцу, на којем студенти учествују у 7 спортских дисциплина. На овом такмичењу учешће узима преко 1000 студената свих 12 факултета Универзитета у Крагујевцу, а ове године ће бити одржано 14. априла у Чачку.
Филозофијада/Филологијада је спортско-едукативна манифестација која се сваке године одржава у мају месецу и окупља студенте филолошких и филозофских факултета из целог региона. Ове године је учешће потврдило 23 факултета и преко 1000 студената из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Републике Српске, Црне Горе, Македоније, Бугарске и Румуније. Поред спортских надметања, студенти ће се такмичити и у дисциплинама квиз знања и дебата. Овогодишње место сусрета студената целог региона је Сунчев брег (Бугарска), у периоду од 3. до 8. маја.
Уколико желите да будете део екипа које ће представљати ФИЛУМ на поменутим манифестацијама, позивамо вас да попуните пријавни формулар који се налази на овом линку и пошаљете га на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..ac.rs, најкасније до понедељка, 8. априла, до 12 часова.
Уколико имате било каквих питања можете нас контактирати путем имејл адресе Студентског парламента, или путем фб странице fb.com/filumkg.

 Filozofijada plakat

Филолошко-уметнички факултет представио се на сајму образовања у Ћуприји. 

Седми Регионални сајам образовања ,,НОУ фест" организује Регионални тим подршке за науку, образовање и уметност уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја. Основна идеја Сајма је упознавање ученика завршних разреда основних и средњих школа из Поморавског округа са могућностима даљег школовања. Ове године сајам је обележио рекордни број учесника будући да су своје програме и образовне профиле представила чак 42 факултета и високе школе из целе Србије међу којима је и Филолошко-уметнички факултет.

54436375 561954864211446 1679824914204327936 n