Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Европски центар за живе језике (European Centre for Modern Languages – ECML) позива стручњаке у области наставе језика да се пријаве за учешће у пројектима за циклус 2020-2023. Главна тема је ,,Подстицање иновација у настави језика: промена контекста, развој компетенција".

Конкурс је отворен за наставнике, едукаторе наставника, истраживаче, оне који се баве израдом наставних материјала и планова и програма, као и друге стручњаке у области наставе страног језика. Можете се пријавити уколико желите да се укључите у осмишљавање и израду практичних материјала и ресурса везаних за наставу и учење језика који могу да се прилагоде за употребу у различитим земљама. Ако већ имате пројектну идеју, можете да се пријавите као будући координатор пројекта, уколико је немате, можете се пријавити за члана међународног пројектног тима. 

Рок за подношење пријава је 22.04.2019. године

Више информација и детаље конкурса можете прочитати на сајту Фондације Темпус

Да бисте се што боље упознали са детаљима овог конкурса, Фондација Темпус и Европски центар за живе језике организују вебинар у уторак 26. марта 2019. године у 10 часова пре подне. За учешће у вебинару неопходно je попунити пријавни формулар који се налази на следећем линку.

 

Рок за пријаву је 25. март 2019. године у 14 часова. Вебинар ће бити одрађен на енглеском језику. 

Студенткиње са Катедре за француски језик и књижевност Валентина Туловић и Миљана Димић гостовале су у емисији ,,Мозаик” 5. марта 2019. године која се емитује на програму РТВ Крагујевац. Том приликом промовисани су догађаји које Катедра за француски језик и књижевност организује поводом Месеца Франкофоније. Сваке године, студенти са професорима месец март обележавају у духу франкофоније, стога је и ове године припремљен разноврстан програм.

 

 

mozaik

 

Катедра за француски језик и књижевност ове године богатим програмом обележава Месец Франкофоније који ће данас, 5. марта, у 17 часова представити студенткиња Валентина Туловић приликом гостовања у ТВ емисији ,,Мозаик”. Поред такмичарског дела, најављеног франкофоног диктата, који ће се одржати данас у 18 часова, франкофили ће моћи, у наредним данима, да уживају и у храни, пићу и музици из франкофоних земаља, затим пројекцијама филмова, предавањима проф. др Тамаре Валчић Булић и др Марије Панић, као и представи која ће се одиграти у Народном музеју у Крагујевцу. У склопу програма, најављена је и посета амбасадора Француске.

FRANCUZI 1

Драмско-рецитаторска секција Факултета за хотелијерство и туризам у Врњачкој Бањи у сарадњи са народном библиотеком „Др Душан Радић” у Врњачкој Бањи организује такмичење у рецитовању.
На смотри рецитатора учествују:
- кандидати средњег узраста (средње школе)
- кандидати старијег узраста (студенти)
Kритеријуми по којима комисија прати и вреднује такмичаре садрже следеће елементе:
 избор песме примерен узрасту
 акцентуацију и дикцију
 мисаоно-емотивни доживљај
 природност, изражајност и сугестивност казивања
 минутажа.
Рецитатори за оба узраста говоре пo ДВЕ песме. Прва по свом избору, а друга задата. Песме се интерпретирају на српском језику и напамет, а интерпретација може трајати: за задату минимум тридесет секунди, а максимум минут, и за песму по избору минимум два минута, а максимум до четири минута.
Циљ такмичења је да се код ученика и студената створи интерес за рецитовањем и лепим говором, као и развој личних склоности за књижевност и књижевно стваралаштво, те неговање интереса за говорно презентовање књижевне уметности.
Такмичење ће бити одржано у народној библиотеци ,,Др Душан Радић” у Врњачкој Бањи у СУБОТУ 11. маја 2019. године и то од 17 часова. Пријаве за такмичење трају до 8. маја 2019.године.
Приликом пријаве кандидат ће послати: име, презиме, назив школе или факултета, назив песама, име писца и број свог мобилног телефона.
На такмичењу ће бити награђени најбољи рецитатори и то првих пет места:
ПРВО МЕСТО – 7.000.00 динара
ДРУГО МЕСТО – 5.000.00 динара
ТРЕЋЕ МЕСТО – 3.000.00 динара
ЧЕТВРТО МЕСТО – похвалницу од стране драмско-рецитаторске секције
ПЕТО МЕСТО – похвалницу од стране драмско- рецитаторске секције
За пријаве на такмичење и за све остале информације у вези такмичења можете се јавити члану драмско-рецитаторске секције на мејл или бр.телефона.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Град Крагујевац и организација МЕНСА Србија у току следеће недеље организују тестирање талентованих ученика и студената.

Овога пута, циљ тестирања није само чланство у овог организацији већ могућност да најбољи кандидати постану стипендисти МЕНСЕ и добију стипендије изузетно велике вредности. С тим у вези, најкасније до уторка 5. 3. 2019. године факултети треба да доставе биографије кандидата електронским путем на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. 

Старосна граница је од 15 до 30 година што значи да се могу пријавити студенти свих нивоа студија.

Једини услов за полагање теста и добијање стипендије јесте да кандидати поседују неку од награда (прво, друго или треће место) на националним такмичењима у било којој области.

Позивају се сви заинтересовани кандидати да своје биографије доставе на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели., како би до назначеног рока пријаве биле послате.

Чланови новинарске секције Основне школе „Милан Благојевић” из Лучана, са наставницом српског језика Моником Ружић и школским библиотекаром Јеленом Карић покренули су акцију „Сачувајмо ћирилицу”.

Израђени су плакати чији је циљ да подсете на дужност очувања језика и писма. У оквиру акције планиране су многобројне активности.

За сада је дизајнирано 10 плаката чија су основа цитати појединих професора, писаца, песника, светитеља и црквених великодостојника, као и фотографије најстаријих ћириличних споменика.

Позивају се сви они који би да подрже акцију очувања српског писма и они који имају било какав предлог за сарадњу, да на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. шаљу своје предлоге, утиске и писма подршке овој великој идеји потеклој из мале средине.

Интернационални фестивал  Међународна студентска недеља у Београду (International Student Week in Belgrade - ISWiB) одржаваће се од 14. до 22. јула 2019. године. Фестивал већ дуги низ година окупља преко 250 студената из преко 50 држава широм света. Идеја фестивала је да се млади у мултикултуралном окружењу баве највећим проблемима данашњег друштва и да путем радионица које се користе разним методама пруже свој допринос решавању тих проблема. Ове године славимо 13. годину постојања и под слоганом „Будућност зове“ студенти ће моћи да учествују у 11 занимљивих радионица као што су: мјузикл, крипто валуте, екологија и друге. Фокус овогодишње конференције јесте 4.0 револуција, охрабривање и припрема младих за предстојеће промене, као и промовисање става отворености за нове могућности и иновације тако што ћемо младима пружити потребно образовање о најновијим великим открићима које ће ускоро имати све већу примену и променити наш свакодневни живот, али и инспирисати их да користе добијено знање у својој потрази за иновацијама. Осим едукативног програма, младима се пружа могућност упознавања Београда и размена мишљења са својим вршњацима у амбијенту ослобођеном од предрасуда, расизма, ксенофобије, хомофобије, насиља и говора мржње. Учесници ће упознати и стручњаке различитих професија и биће подстицани на друштвени активизам у сопственој локалној заједници.

 

image001

 

 

Студенти сва три одсека Филолошко-уметничког факултета вишеструко ће узети учешћа у програму Светосавске академије Универзитета у Крагујевцу, 27. јануара 2019. Поред отварања изложбе радова студената Одсека за примењену и ликовну уметност у 11 часова, наступају студенти соло певања, а потом и чланови Академског позоришта студената германистике, који ће извести прозне и поетске деонице текстова о Светом Сави.

Светосавску беседу говориће Ђорђе Радовановић, асистент на Катедри за српску књижевност.

Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу организује Дан отворених врата 20. априла 2019. од 11 до 14 часова у Холу Правног факултета.

Кандидати ће бити у прилици да се информишу о полагању квалификационих испита, да разговарају са будућим професорима и колегама студентима о студијама на ФИЛУМ-у, као и да прибаве збирке тестова за сваки студијски програм.

Од 11.30 одржаће се и презентација Канцеларије за међународне пројекте Филолошко-уметничког факултета.

Информатори

Dani otvorenih 2018 page 001

 

Поводом празника Светог Николе, радно време служби Филолошко-уметничког факултета биће скраћено.

Радно време служби и Библиотеке на дан 19. 12. 2018. је од 8 до 13 часова.