Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У емисији Научни скупови, циклусу „Бебе”, на Трећем програму Радио Београда, током новембра петком можете пратити снимке саопштења са књижевнокултуролошког дела скупа „Српски језик, књижевност, уметност”, који је oдржан 26. и 27. октобра на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. У првој емисији можете пратити уводно излагање Драгане Вукићевић под називом „Шта се уписивало у знак ’беба’?”.

http://www.rts.rs/page/radio/ci/story/1464/radio-beograd-3/3309445/srpski-jezik-knjizevnost-umetnost--govori-dragana-vukicevic.html

 

Управни одбор Фондације за решавање стамбених потреба наставном, научноистраживачком и уметничком кадру Универзитета у Крагујевцу донео је Одлуку о расписивању и објављивању Јавног конкурса за давање у закуп станова младим истраживачима и уметницима. Конкурс је отворен до 26. 11. 2018. године.

Текст Конкурса налази се на порталу Универзитета у Крагујевцу.

 

На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу 26. и 27. октобра одржан је XIII Међународни научни скуп Српски језик, књижевност, уметност. Свечано отварање Скупа уприличено је 26. 10. у 10 часова у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, након чега је своје реферате излагало преко две стотине учесника, што је овогодишњи скуп учинило једним од највећих научних догађаја на Универзитету.

На Свечаном отварању Скупа представљени су зборници радова са прошлогодишњег, XII Међународног скупа на ФИЛУМ-у, а потом су уследила пленарна излагања: Српски рјечник ‒ од манастирске штампарије до речничке платформе, Снежана Петровић; Шта се уписивало у знак „беба”?, Драгана Вукићевић; Старогрчка хармонија: од митологије до рађања науке, Зоран Божанић. 

 

Обавештавамо колеге и сараднике да је часопис Наслеђе, који издаје Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, према одлуци надлежног Матичног одбора, уврштен у категорију часописа међународног значаја М24.

 

Полазак на сајам књига је у 7:45h са паркинга код Правног и Економског факултета.
Списак студената по аутобусима можете пронаћи овде.

Универзитет у Крагујевцу и Центар за развој каријере и саветовање студената организују у току академске 2018/19. године бесплатан курс енглеског језика за студенте завршних година свих нивоа студија.

Конкурс за полазнике курса отворен је до 2. новембра 2018. године.

Текст конкурса

Пријавни формулар

Филолошко-уметнички факултет учествовао је на Сајму високог образовања и запошљавања у Краљеву 16. октобра, у организацији Града Краљева, Националне службе за запошљавање и Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву. Циљ сајма био је промоција квалитетног академског образовања, при чему су представници Факултета имали прилику да представе своје академске студије, упознају потенцијалне студенте са условима студирања и помогну им да лакше донесу одлуку о свом будућем професионалном и животном позиву.

 

Настава на мастер академским студијама Одсека за филологију почиње 20. октобра 2018. године, а на Одсеку за музичку уметност 22. октобра. Распоред часова Одсека за филологију објављен је на сајту Факултета, док ће распоред Одсека за музичку уметност бити објављен накнадно.

 

У научном часопису Научни резултат, који издаје Универзитет у Белгороду у Русији, објављен је текст др Биљане Љ. Мандић, уредника за музичку уметност, о међународном научном скупу Српски језик, књижевност, уметност, којим је руској научној јавности представљен овај научни скуп. Заједно се надамо да ће овај рад у блиској будућности допринети да ФИЛУМ-ов научни скуп буде место сусрета, на којем ће се размењивати научна промишљања са колегама из Руске Федерације. Tекст о „једном од најзначајнијих и најпрестижнијих научних конгреса” у Републици Србији можете погледати на интернет страници ове публикације.

На седници која је одржана у петак, 28. септембра, Савет Факултета изабрао је за вршиоца дужности декана, на мандатни период од најдуже шест месеци, мр Зорана Комадину, редовног професора са Одсека за музичку уметност (Катедра за музичку теорију и педагогију).