Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Поводом 16. годишњице Филолошко-уметничког факултета 1. јуна 2018. у Свечаној сали Ректората у 12 часова одржаће се Свечана академија, а у вечерњим часовима студенти ФИЛУМ-а, лауреати међународних такмичења у академској 2017/2018. години, представиће се публици у Холу Друге крагујевачке гимназије у 20ч. Текућа недеље у знаку је обележавања Дана ФИЛУМ-а, те је организован и низ других концерата студената Одсека за музичку уметност:

Концерт студената Катедре за гудачке инструменте, уторак, 29. 5. 2018. у 18ч, Галерија Народног музеја,

Концерт студената Камерне музике, среда, 30. 5. 2018. у 20ч, Галерија Народног музеја,

Концерт студената хармонике и соло певања и Камерног хора ФИЛУМ-а, 31. 5. 2018. у 16.45, ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић”.

Позивамо Вас да заједно прославимо Дан ФИЛУМ-а.

Поводом Дана Филолошко-уметничког факултета, који ће бити обележен Свечаном академијом 1. јуна 2018. у Свечаној сали Ректората у 12 часова, ове недеље ФИЛУМ организује и низ концерата студената Одсека за музичку уметност:


Концерт студената Катедре за гудачке инструменте, уторак, 29. 5. 2018. у 18ч, Галерија Народног музеја,

Концерт студената Камерне музике, среда, 30. 5. 2018. у 20ч, Галерија Народног музеја,

Концерт студената хармонике и соло певања, 31. 5. 2018. у 16.45, ОШ „Милутин и Драгиња Тодоровић”,

Концерт студената ФИЛУМ-а, лауреата међународних такмичења у академској 2017/2018. години, петак 1. 6. 2018. у 20ч у Холу Друге крагујевачке гимназије.

 

 

У седу, 30. маја 2018, од 11 часова на Правном факултету (А204) биће одржано предавање проф. др Ивана Мачужића Стандарди и принципи Европске уније у вези са развојем каријере истраживача и њихова имплементација на Универзитету у Крагујевцу.

o EURAXESS мрежа o Европски истраживачки простор (ERA)

o Европска повеља за истраживаче (European Charter for Researchers)

o Кодекс о запошљавању истраживача (Code of Conduct for Recruitment of Researchers)

o HRS4R Стратегија људских ресурса за истраживаче

o Акциони план Универзитета у Крагујевцу за спровођење Стратегије HRS4R 

Poziv trening seminar Pravni 1

Народна библиотека „Вук Караџић” из Крагујевца, Факултет драмских уметности из Београда и Издавачка кућа „CLIO” у оквиру пројекта Популизам и медији организоваће разговор ОД ПОПУЛИЗМА ДО АКТИВИЗМА: Уметничке и медијске праксе данас.

У разговору који ће се одржати у четвртак, 24. маја у 19ч, у Народној библиотеци Вук Караџић учествују: Борка Павићевић, директорка Центра за културну деконтаминацију и активисткиња, Бранислав Димитријевић, историчар уметности, Владимир Пауновић, докторанд Менаџмента културе и медија Факултета драмских уметности Универзитета уметности у Београду. Модератор је Милена Драгићевић Шешић, професорка Универзитета уметности у Београду.

od populizma do aktivizma4

 

Часопис Наслеђе, који издаје Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу, као „врхунски часопис националног значаја (M51)”, однедавно је индексиран у базама  ЕРИХ ПЛУС, ESCI (Clarivate Analytics) и MLA. Рад уредништва, рецензената и аутора Наслеђа на тај начин високо је рангиран, с обзиром на то да су у питању најпрестижније и најреферентније листе научних часописа за поље друштвених и хуманистичких наука. 

 

У оквиру програма обележавања 42 године постојања Универзитета у Крагујевцу, у четвртак, 24. маја 2018. године са почетком у 18.00 часова у Универзитетској галерији биће обележен Дан свесловенске писмености предавањем Тамаре Лутовац, асистента Катедре за српски језик Филолошко-уметничког факултета, на тему КУЛТУРА СЛОВЕНА: Од Моравске мисије до данас. Кроз презентацију и аудио/видео материјал биће представљена свесловенска језичка, књижевна и културна баштина. Програму обележавања Дана свесловенске писмености присуствоваће чланови ректорског колегијума, декани, професори и студенти факултета Универзитета у Крагујевцу.

pozivnica slovenska pismenost

Обавештавају се кандидати заинтересовани за факултативно похађање и полагање психолошко-педагошко-методичких предмета да могу да се пријаве Студентској служби до 15. маја. Након овога рока, пријављивање ће  поново бити отворено од 15. септембра.

Управа факултета и службе у Другој крагујевачкој гимназији неће радити у понедељак 30. априла 2018. године, док су 1. и 2. мај ненаставни и нерадни дани за све службе Факултета.

Желимо вам пријатне предстојеће празнике.

Британска фондација (British Scholarship Trust) је објавила конкурс за доделу стипендија за студијски боравак у трајању између 1 и 6 месеци на универзитетима у Великој Британији у школској 2018/2019. години.

За пријаву су потребна следећа документа:

Попуњени образац за пријављивање
Детаљна биографија
Опис предложеног истраживања
(ако је могуће) потврда пријема од стране жељене институције домаћина
Копија универзитетске дипломе или других релевантних квалификација
Доказ адекватног познавања енглеског језика
Два писма препоруке
Заинтересовани кандидати достављају своје пријаве Министарству просвете, науке и технолошког развоја.

Рок за доставу пријава: 17.4.2018.

Услове за пријаву погледајте овде.

Детаље о начину пријаве можете погледати овде.

Све додатне информације о стипендији и условима за пријављивање се налазе на http://www.britishscholarshiptrust.org/.

Поштовани млади истраживачи,

Филолошко-уметнички факултет честита свим истраживачима који су на некој од прелиминарних листа Министарства и изражава спремност да истраживаче ангажује у складу са упутствима Министарства, на пројектима Факултета.
Молимо заинтересоване кандидате који су на некој од прелиминарних листа Министарства да унесу своје податке у образац на линку испод:

https://goo.gl/forms/3ZBkacgpXlS0mOtz1

Након што унесете податке, добићете упутства о даљој процедури путем електронске адресе коју сте навели у електронском обрасцу. Водите рачуна о томе да правилно унесете електронску адресу, као и остале податке!

Срећно!