Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Универзитетски Центар за развој каријере и саветовање студената и ове године организује Априлске радионице за студенте.

Прва у низу презентација биће предавање Националне службе за запошљавање, на тему Подршка младима при запошљавању и то у среду, 4. априла 2018. године, у периоду од 12 до 14 часова, у Центру за развој каријере и саветовање студената.

Најава презентације је објављена на сајту Универзитета: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1706, као и на сајту Центра: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/radionice-i-prezentacije/aprilske-radionice-2018-podrska-mladima-pri-zaposljavanju.html

rsz aprilske radionice

Филолошко-уметнички факултет са великим задовољством честита младим истраживачима који су се нашли на Прелиминарној листи по Позиву талентованим младим истраживачима за учешће на научноистраживачким пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја.
Факултет изражава велико интересовање да истраживаче прими на пројекатска истраживања и истовремено моли истраживаче да буду стрпљиви у очекивању информација о тачном току процедуре пријема на пројекте. Истраживачима ће благовремено бити прослеђене информације које Министарство просвете, науке и технолошког развоја упути Факултету.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја објавило је:

Прелиминарну листу младих истраживача – студената докторских академских студија који су приликом пријављивања одабрали пројекат који се реализује у текућем циклусу истраживања. Кандидати који се налазе на овој листи потребно је да успоставе контакт са руководиоцем наведеног пројекта као и руководиоцем научноистраживачке ораганизације (НИО), ради покретања поступка пријема у радни однос.
Обавеза НИО која ће вас примити у радни однос је да спроведе процедуру вашег избора у звање (истраживач приправник, истраживач сарадник), прими вас у радни однос, достави Министарству Уговор о раду, МА-образац и Одлуку о избору у звање.

Кандидати који су у радном односу у акредитованој научноистраживачкој организацији такође достављају Уговор о раду и МА-образац.

*** ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА ДОКТОРАНАДА СА ПРОЈЕКТОМ

Прелиминарну листу младих истраживача – студената докторских академских студија који приликом пријављивања нису одабрали пројекат. Потребно је да истраживачи из ове групе контактирају аналитичара за област коју су одабрали. Такође, руководиоци научноистраживачких ораганизација и руководиоци пројеката који су заинтересовани за пријем младих са наведене прелиминарне листе на пројекат могу се јавити надлежном аналитичару.

*** ПРЕЛИМИНАРНА ЛИСТА ДОКТОРАНАДА БЕЗ ПРОЈЕКТА

Млади истраживачи који се не налазе ни на једној од ове две прелиминарне листе, за додатне информације могу да се обрате мејлом на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Листа истраживача који се не налазе ни на једној од претходне две прелиминарне листе ће, такође, бити објављена јавно.

Детаљније информације налазе се на порталу Министарства:

http://www.mpn.gov.rs/preliminarna-lista-po-pozivu-talentovanim-mladim-istrazivacima-studentima-doktorskih-akademskih-studija-za-ucesce-na-naucnoistrazivackim-projektima-u-2018-godini/.

Универзитет у Крагујевцу је расписао Конкурс за доделу стипендија за постдокторско усавршавање које би се реализовало у школској 2018/2019. години.

Стипендија за постдокторско усавршавање додељује се:

- једном постдокторанду запосленом на факултету у саставу Универзитета у Крагујевцу који би своје усавршавање реализовао на неком од универзитета у иностранству,
- једном постдокторанду са универзитета из иностранства који би своје усавршавање реализовали на неком од факултета у саставу Универзитета у Крагујевцу.

 

Tекст конкурса (за постдокторанде са Универзитета у Крагујевцу)

Текст конкурса (за постдокторанде из иностранства)

The call (for postdoctoral reseachers from foreign universities)

Пријавни формулар

Application form

Пријавни формулар (за постдокторанде са Универзитета у Крагујевцу)

 

У оквиру европске COST акције BESTPRAC, Центар за промоцију науке Вас позива да се пријавите на тренинг школу за финансије под називом „How to manage key financial tasks for H2020 European research and innovation projects: Finance for Beginners”. Тренинг је намењен савладавању почетних корака у анализи и разумевању процедура и правила управљања финансијама на пројектима финансираним средствима Европске уније. Посебан нагласак ће бити стављен на теме попут доброг планирања и спровођења пројеката финансираних кроз програм Хоризонт 2020.

Сви заинтересовани су позвани да се пријаве попуњавањем упитника на овом линку <http://www.bestprac.eu/exchange-training/training-school-belgrade-june-2018/>, на коме се налазе услови и правила аплицирања.

Рок за пријаву је 26. март 2018.

Тренинг ће бити одржан од 4. до 6. јуна у Научном клубу Центра за промоцију науке, на адреси Краља Петра 46, Београд.

У претходној недељи Филолошко-уметнички факултет представио се на два сајма образовања, у Чачку и у Рачи Крагујевачкој.
На сајму образовања „Индекс 2018” у Чачку, који сваке године организује Туристичка организација Чачка, у сарадњи са Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Националном службом запошљавања – филијала Чачак, представиле су се 43 високошколске установе, међу којима су били и представници ФИЛУМ-а. Сајам је посетило више организованих група – ученика средњих школа из Чачка и суседних општина.
Сајам образовања у Рачи одржан је 21. 3. 2018. године у Средњој школи „Ђура Јакшић”, где су ученици, кроз разговор и дељење штампаних материјала, имали прилику да се упознају са студијским програмима које ФИЛУМ реализује у наредној академској години.
На наредном „Сајму образовања, запошљавања, предузетништва и иновација” који се одржава на Шумадија сајму у Крагујевцу 29–30. марта 2018. године Филолошко-уметнички факултет представиће се у оквиру заједничког штанда свих факултета Универзитета у Крагујевцу.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја је у четвртак 1. марта објавило Позив за талентованe младе истраживаче – студенте докторских академских студија за учешће на научноистраживачким пројектима које реализују акредитоване научноистраживачке организације у текућем циклусу истраживања (до 1000 истраживача).

Право пријављивања на овај позив имају студенти докторских академских студија. При томе су постављена и два додатна критеријума: да кандидат има највише 30 година, односно да је рођен 1988. године или касније, као и да има укупну просечну оцену најмање 9,00 (девет) на претходним нивоима студија (основне и мастер студије). Оваквим начином дефинисања услова се желела постићи изврсност, односно то да се у овом тренутку у систем финансирања укључе најбољи млади истраживачи.

Сагледавањем броја заинтересованих истраживача за укључивање на пројекте који је прикупљен од НИО, евидентно је да постоји одређен број истраживача који не испуњавају горе наведене критеријуме. Стога ће Министарство након детаљне анализе резултата овог позива, у складу са буџетским могућностима, одлучити о позивима који би имали за циљ укључивање и других група истраживача, а које нису обухваћене овим позивом (нпр. студенти докторских студија рођени пре 1988. године, или истраживачи који су у већ завршили докторске студије).

Напомињемо да је одређени број студената докторских студија генерација које су рођене пре 1988. године већ укључен у текући пројектни циклус, и то путем замене истраживача који су одлазили са пројеката.

Компанија Manpower Group покренула je програм студентских стипендија под називом „Видимо таленте скривене у вама” са циљем развоја талента код студената државних универзитета на територији Републике Србије.

Циљ програма је финансијска подршка 20 стипендиста различитих факултета, државних универзитета на територији Републике Србије, у распону од 100 до 200 евра месечно, првенствено усмерен на развој талента и вештина сваког појединца. Конкурс је отворен до 31. 3. 2018. године. Више о конкурсу на сајту: www.manpower.rs.

Министарство за европске интеграције расписало je Kонкурс за најбоље студентске радове о ЕУ. Конкурс је отворен за студенте завршних година основних академских студија (студенти треће и четврте године), као и за студенте мастер академских студија на универзитетима у Републици Србији.

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, и радови који испуне критеријуме, биће објављени у електронском зборнику студентских радова који су пристигли на конкурс.

Рок за слање радова је 16. април 2018. године.

Све информације о Kонкурсу можете да пронађете на линку: http://www.mei.gov.rs/src/vesti/1289/189/335/detaljnije/raspisan-konkurs-za-studentske-radove-o-evropskoj-uniji/

Покренуто је Такмичење за најбољу студентску идеју које се реализује у оквиру Еразмус плус пројекта ИФ4ТМ (Институционални оквир за развој треће мисије на универзитетима у Србији) на седам високошколских институција. Право учешћа на Такмичењу имају студенти основних, мастер и докторских студија Универзитета у Крагујевцу, Универзитета у Београду, Универзитета у Новом Саду, Универзитета у Нишу, Државног универзитета у Новом Пазару, Универзитета Метрополитан у Београду и Високе техничке школе струковних студија у Зрењанину. Пријаве трају до 25. марта.
Конкурс је објављен на сајту Универзитета: http://kg.ac.rs/vest.php?vest_je=1652, као и на сајту Центра за развој каријере и саветовање студената: http://www.razvojkarijere.kg.ac.rs/article/konkursi/takmicenje-za-najbolju-studentsku-ideju-u-srbiji-2018.html.

Како би студентима била олакшана пријава, биће организовани инфо дани 7. марта 2018. године, у 12.00 сати, на Факултету инжењерских наука (Мали амфитеатар објекта А), и 9. марта 2018. године, у 12.00 сати, на Економском факултету (сала Е1, приземље). У овим терминима ће детаљно бити објашњена процедура пријаве, који су услови такмичења, како се користи Inno student платформа, какав је календар распореда такмичења, какве обуке очекују студенте, које се награде очекују. Информативним данима присуствоваће и победници претходних такмичења. Учешће можете потврдите једноставном онлајн пријавом на овом линку. Остављена је могућност бирања оба термина. Више информација о информативним данима као и о такмичењу можете добити слањем имејла на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Више о такмичењу можете сазнати овде.

UKG Poster 25