Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Концерт под називом Kомпозиције за флауту српских композитора на којем су наступили флаутиста Александар Ружичић, виши уметнички сарадник на ФИЛУМ-у, и пијанисткиња Теа Димитријевић одржан је у галерији Артгет Културног центра Београда у понедељак, 8. фебруара 2021. године.

На програму концерта изведена су одабрана дела Милоја Милојевића, Енрика Јосифа, Милане Стојадиновић Милић, Љубице Марић, Милоша Петровића као и Драшка Аџића.

Због тренутне епидемиолошке ситуације, број места за публику био је ограничен, а снимак дела концерта је објављен на Јутујуб каналу Културног центра Београда и доступан свима који нису успели да присуствују догађају.

 Прилог РТС-а.

Screenshot 6

Традиционални међународни фестивал „Дани музике“ у Херцег Новом је, као и многи други фестивали у доба пандемије, свој континуитет одржала путем дигиталних платформи. У периоду од 21.12 до 30.12, љубитељи класике моћи ће да испрате богат програм једног од најважнијих херцегновских фестивала на посебном јутјуб каналу. На овом  37. фестивалу представљени су угледни уметници различитих генерација, са пажљиво бираним, стилски и жанровски разноврсним програмом.

Јована Мршуља, студенткиња  студијског програма Извођачке уметности: модул Флаута, у класи редовног професора Кароља Марочика, наступила је на 37. Међународном фестивалу ,,Дани музике" уз клавирску сарадњу истакнутог пијанисте Алексеја Молчанова.

skrin sot

 

Друго Међународно интернет такмичење ,,Константин Велики" отвара могућност учешћа ученицима, студентима, и младим уметницима из свих земаља света. Одржава се у циклусима од по годину дана у циљу развоја, афирмације младих уметника и јачања међународних културних односа.
  
Међународно интернет такмичење Константин Велики организује се у складу са новим комуникацијским системом, преко интернета, као глобалној, јавној мрежи, која данас повезује милијарде људе широм света. 
У оквиру Такмичења студенти, ученици и уметници имаће прилике да се такмиче у 15 дисциплина: Камерна музика, Дувачки инструменти, World music, Гитара, Клавир, Гудачки инструменти, Соло певање, Комплементарни клавир, Хармоника, Перкусије, Вокални ансамбли, Цртеж, Графика, Фотографија и Плакат.
Стручни Жири, свих дисциплина, састављен је од истакнутих уметника и педагога из земље и света. Број награда које додељује жири није лимитиран, н
Снимак лауреата емитоваће се 3. јуна на сајту http://constantinethegreat.artf.ni.ac.rs/ као и сајтовима Универзитета у Нишу и Града Ниша, а у част славе Града Ниша - Св. цар Константин и царица Јелена.
Организатори Међународног такмичења Константин Велики су Факултет уметности у Нишу, Универзитет у Нишу и Град Ниш.
Рок за пријаве је 31. јануар 2021. године.
Имејл адреса за сва питања и додатне информације: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
plakat srb

Отворен је позив за пријаву заинтересованих наставника и сарадника Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу за онлајн обуку у области развоја дигиталних компетенција, предузетничких вештина и ангажовања музичара у друштву, који се организује у оквиру пројекта DEMUSIS, WP.3, а које ће одржати колеге са Новог бугарског универзитета. Сви заинтересовани могу се пријавити до 16.12.2020. године, а први део обуке биће организован 21. и 22. децембра.   

Линк за пријаву.

Студенти Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета, кларинетисти Никола Марјанов и Катарина Марјанов добитници су треће награде на конкурсу International Orchestra Auditions Awards у организацији Самниум Универзитета за музику из Италије (Samnium University of Musiс). 

International Orchestra Auditions Awards конкурс је намењен оркестарским свирачима старијим од 18 година, а нуди 60 стипендија у сврху формирања Самниум симфонијског оркестра. Овај оркестар ће у јуну 2021. године, у оквиру европске турнеје, наступити у Италији и у Аустрији, где ће свирати у бечком Мусиквереину.

 

samnium