Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Концерт под називом Виола у стваралаштву српских композитора виолисткиње Наташе Петровић, редовног професора на Филолошко-уметничком факултету, и пијанисткиње Бојане Димковић биће одржан у четвртак, 12. маја 2022. године, у Кући Ђуре Јакшићa, од 18 сати. 

На програму су дела Дејана Деспића, Јасне Вељановић, Душана Радића, Рудолфа Бручија, Петра Стојановића 

Овај пројекат подржао је СОКОЈ из Фонда за културна давања.

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

 12 5 2022 Viola

Поводом 20 година постојања Филолошко-уметничког факултета, у среду, 20. априла 2022. године одржана су два догађаја посвећена овом јубилеју. 

Алумнисти Филолошко-уметничког факултета (ФИЛУМНИСТИ) представили су крагујевачкој јавности студијске програме које су успешно завршили на ФИЛУМ-у кроз разноврстан музички програм. Кроз програм од 11 композиција илустрован је музички рад овог одсека кроз претходне две деценије.

Такође, истога дана, у Кући Ђуре Јакшића, заинтересовани посетиоци могли су да чују предавање акордеонисте др ум. Луке Лопичића, такође алумнисте ФИЛУМ-а, под називом ,,Интерпретација камерне музике по методи Станиславског" које је ,,проистекло из истоименог докторског уметничког пројекта  и бави се проблематиком интерпретације камерне музике сагледане кроз призму сличности и разлика између музичке и драмске уметности.“

Са задовољством вас позивамо да присуствујете предавању ,,Интерпретација камерне музике по методи Станиславског" акордеонисте др ум. Луке Лопичића, у среду 20. априла 2022. године, од 17 сати, у Кући Ђуре Јакшића. Акордеониста Лопичић алумниста је Филолошко-уметничког факултета и предавање ће одржати у склопу обележавања 20 година постојања ФИЛУМ-а. 

,,Предавање под називом Интерпретација камерне музике по методи Станиславског је проистекло из истоименог докторског уметничког пројекта Луке Лопичића и бави се проблематиком интерпретације камерне музике сагледане кроз призму сличности и разлика између музичке и драмске уметности. Полазећи од хипотезе да се музичари баве невербалном глумом, циљ овог предавања је да се, користећи се примењивим методама Станиславског, прикаже другачији приступ процесу припреме једног музичког дела у оквиру камерне музике.

Због катедре на којој је одбрањен докторски уметнички пројекат (Камерна музика), истраживање је конципирано и усредсређено на проблематику камерног музицирања, али овакав приступ апсолутно налази своју примену и приликом солистичког музицирања.
Емоције заузимају кључно место у учењу Станиславског, а нарочито начини на које их треба пробудити, евоцирати, проживети. Сходно томе, у оваквом приступу процесу припреме једног музичког дела акценат је стављен на психолошку припрему музичара извођача по узору на глумачку припрему, као и на стваралачко „преживљавање“ како извођача унутар камерног ансамбла, тако и извођача солисте, обрађујући притом цео процес интерпретације од тумачења музичког дела у смислу истраживања емоционалног садржаја, преко поштовања стилских карактеристика дела, композиторове замисли и ознака у нотном тексту, па све до самог чина извођења." (Др ум. Лука Лопичић)

 

 

Plakat Luka Predavanje

Са посебним задовољством вас позивамо да присуствујете концерту алумниста Филолошко-уметничког факултета  (ФИЛУМНИ), у среду 20. априла 2022. година, у Свечаној сали Прве крагујевачкe гимназијe. 

За овај концерт припремљен је разноврстан програм који изводе бивши студенти Одсека за музичку уметност представљајући студијске програме које су успешно завршили на ФИЛУМ-у. 

Изузетно смо поносни на ширину и разноликост њихових каријера, као и на значајан допринос који наши бивши студенти дају музичкој професији и шире.

 

Добро дошли!

Koncert Filumnisti

У среду 6. априла 2022. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу  одржан је концерт професора Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета, на чијем су програму изведена репрезентативна дела уважених композитора Филолошко-уметничког факултета. 

Концерт је отворила др ум. Катарина Ерић, ванредни професор на Катедри за музику у медијима и представља трећи концерт поводом обележавња јубилеја Филолошко-уметничког факултета.

Композиције Владимира Трмчића, Јасне Вељановић, Зорана Комадине и Милорада Маринковића изводили су професори Филолошко-уметничког факултета: Александар Ружичић, Мирјана Нешковић, Јована Радовановић, Карољ Марочик, Александра Милановић, Драгана Димић, Владимир Благојевић и Саша Мирковић, као и пријатељи Анета Илић и Бојан Булатовић.

Сваки од композитора представљен је са по две композиције кроз које је публика могла да чује различите видове инспирације, интересовања и музичке поетике којом су се аутори водили.

 

Концерт под називом Српска клавирска музика за 20 прстију клавирског дуа Марија Тимотијевић и Сање Четровић биће одржан у среду, 13. априла 2022. године, у Кући Ђуре Јакшићa. 

На програму су дела Бранке Поповић, Светлане Савић, Ивана Бркљачића, Владимира Тошића и Александра Вујића.

Овај пројекат под називом Српска клавирска музика за 20 прстију подржао је Сокој из Фонда за културна давања.

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

 

 klavirski duo 13 04 2022 2

Поводом 20 година постојања Филолошко-уметничког факултета, у среду 6. 4. 2022. године у Универзитетској галерији у Крагујевцу (Улица слободе б.б.), биће одржан концерт професора Одсека за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета, на чијем ће програму бити репрезентативна дела уважених композитора Филолошко-уметничког факултета. 

Изводиће се дела Владимира Трмчића, Јасне Вељановић, Зорана Комадине и Милорада Маринковића. Њихове композиције изводиће професори Филолошко-уметничког факултета: Александар Ружичић, Мирјана Нешковић, Јована Радовановић, Карољ Марочик, Александра Милановић, Драгана Димић, Владимир Благојевић и Саша Мирковић, као и пријатељи Анета Илић и Бојан Булатовић.

Концертну сезону посвећену обележавању 20 година наставно-образовног, научноистраживачког и културно-уметничког стваралаштва, Филолошко-уметнички факултет отворио је 9. марта 2022. године, те Вас са задовољством позивамо да у среду послушате са нама трећи у низу планираних концерата у оквиру ове сезоне.

Добро дошли!

Концерт професора

Студенткиња кларинета Катарина Марјанов положила је аудицију за овогодишњи Brixen Classics Festival OrchestraBrixen Classics је фестивал са светски познатим солистима који комбинује класичну музику и сјајне оперске тренутке. 

Од 5 до 19. јуна 2022. пројекат Brixen Classics  фестивал одржаће се у Бриксену. Бриксен се налази у Јужном Тиролу, у северној Италији усред Алпа. Под руководством музичког директора Brixen Classics -а, Данијелом Гајс, биће развијен широк спектар програма концерата и камерне музике који ће се две недеље изводити на концертним просторима града Бриксена. Пројекат има и образовни приступ који омогућава младим музичарима да уче од професионалаца. Brixen Classics фестивал поставио је себи задатак да се фокусира не само на светске звезде, већ и на образовање. Млади инструменталисти имају прилику да постану део фестивала као академици, а могу се пријавити гудачи, дувачи, перкусионисти и харфисти.

Студенткиња Катарина Марјанов овогодишњи је академик овог оркестра.

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту у суботу, 2. априла 2022. годинe, од 18 сати, у Кући Ђуре јакшића. Флаутиста Дејан Гаврић и пијанисткиња Маја Рајковић осмислили су пројекaт под називом „Клавир и флаута у делима српских аутора“ који чини низ концерата на којима изводе дела српских композитора писаних за њихове инструменте. Један од концерта извешће и у организацији ФИЛУМ-а, у Кући Ђуре Јакшића, а на програму су дела композитора Петра Стојановића, Петра Коњовића, Марка Тајчевића, Константина Бабића, Дејана Деспића, Иване Стефановић, Владимира Тошића, Вере Миланковић, Милане Стојадиновић-Милић, Наташе Богојевић и Иване Огњановић.

Покровитељ овог пројекта је СОКОЈ. Улаз је слободан.

Добро дошли!

клавир и флаута

Други концерт поводом обележавања две деценије успешног рада Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу одржан је у среду, 23. марта 2022, од 19 сати, у Кући Ђуре Јакшића.

На овом концерту наступали су студенти различитих модула студијског програма Извођачке уметности Одсека за музичку уметност, стога је публика била у могућности да послуша разноврстан музички програм.