Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Пројекат ,,Музика у доба кризе" пијанисткиње Маје Рајковић биће реализован 7. и 8. новембра 2021. године у Кући Ђуре Јакшића. 

Пројекат подразумева дводневну мајсторску радионицу на којој ће учесници моћи да чују предавањe-презентацију истраживања Маје Рајковић, редовног професора ФМУ у Београду, а која се односи на проблеме са којима се сусрећу музички уметници у време кризе изазване пандемијом КОВИД-19 и начинима за њихово превазилажење.
Музичари су једна од најугроженијих професија у доба пандемије КОВИД-19. Њихова едукација, како да се носе са проблематиком кризе у којој су се нашли,
пресудна је за смањење њених разорних последица и спречавање одумирања уметничке музике у доба изазова са којима се сусрела ова професија.
У оквиру радионице предвиђен је и концертни наступ пијанисткиње Маје Рајковић, на коме ће она извести композиције које су јој помагале да сачува свирачко
расположење и елан, превазиђе кризу изазвану локдауном, да нађе инспирацију и одржи се у свирачкој форми у тренуцима када није било заказаних концерата и када је концертни живот потпуно замро. Након предавања и концерта, учесници ће моћи да приступе индивидуалним и групним часовима на којима ће практично разрађивати ове проблеме, повезивати са извођачким проблемима и учествовати у разговорима, размени искустава и дискусијама.

Maja Rajkovic plakat 1 1 page 0001

 

Теме и распоред радионица

Петар Динчић, студент основних академских студија Филолошко-уметничког факултета, освојио је златну медаљу на Светском купу у хармоници, одржаном 13-17. октобра у Минхену. Колега Динчић, студент је прве године основних академских студија Извођачких уметности, у класи професора Војина Васовића, а златну медаљу освојио је у сениорској категорији - мастер. Овом наградом  још једном је доказан највиши квалитет aкордеонизма који се на нашој институцији гаји већ дуги низ година, при чему ФИЛУМ и наставници хармонике који на њему раде остају у самом средишту светске сцене хармонике.

Честитамо на постигнутом успеху!

 Резултати

 Медији

150181 11 f  150182 22 f

Фото: В.Митрић

Настава на мастер академским студијама на Одсеку за музичку уметност почиње у уторак 19.10. по распореду објављеном на сајту

Др ум. Марија Тимотијевић, асистенткиња на Катедри за клавир, представила се 1. октобра на 13. Светској пијанистичкој конференцији (World Piano Conference)  презетнујући тему ,,A New light on Medtner's Piano Sonata Op. 5 No. 1", у виду презентације рада на поменуту тему, као и извођењем предметног дела. Презентације свих учесника конференције су доступне на  http://www.wpta.info/wpc/13th/

Светска пијанистичка конференција одржава се годишње у организацији Светског удружења наставника клавира (World Piano Teachers Association - WPTA) и Музичке школе ,,Исидор Бајић". Преко сто пијаниста и наставника клавира годишње учествује на Светској пијанистичкој конференцији, доприносећи тиме унапређење стандарда поучавања и проучавања клавира, бавећи се свим аспектима уметности, пијанизма и клавирске педагогије, од почетног нивоа до професионалног, формирајући чврсту везу између пијаниста и наставника клавира из целог света.

Програм Светских пијанистичких конференција остварује се кроз различите облике, укључујући предавања, рецитале, мастер часове и семинаре, који обухватају разнолик скуп тема везаних за клавирску педагогију, као и оне усредсређене на извођење ремек-дела клавирске уметности. 

Screenshot 20211003 120702   Screenshot 20211003 120738crop

Позивамо вас на Семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година студија и ученике завршног разреда средње школе које организује Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу.

СЕМИНАР И ТАКМИЧЕЊЕ ЋЕ СЕ ОДРЖАТИ OНЛАЈН!

Организација семинара из области музичке педагогије под називом Иновације у организацији, планирању и остваривању садржаја музичко-педагошких предмета предвиђа предавања и радионице које ће одржати еминентни стручњаци из области музичке педагогије из Србије и других земаља. Семинар је бесплатан, а намењен је свима који се баве или су заинтересовани за развој музичке педагогије у Србији и свету. Линк за укључивање на семинар преко апликације Google meet биће накнадно објављен на сајту Филолошко-уметничког факултета.

Пријава кандидата врши се преко онлајн упитника. Уз попуњен пријавни образац/упитник, доставити и доказ о уплати котизације и потврду из школе/факултета. Пријаве на такмичење и уплате котизације морају се извршити најкасније до 20. новембра 2021. године.

 

Линк за пријаву

Пријава за учешће на семинару

Позивно писмо са пропозицијама

Pozivno pismo sa propozicijama

3. Plakat

У суботу 9. октобра 2021. године, у 12 сати, у Кући Ђуре Јакшића, биће одржан завршни концерт мастер студија Данице Конатар, студенткиње из класе ванредног професора Владимира Благојевића на студијском програму Извођачке уметности, модул: Хармоника.

Добро дошли!

Danica Kontar 1

Са задовољством вас позивамо на солистички концерт Биљане Горуновић (клавир) који ће бити одржан у Кући Ђуре Јакшића, у среду 6.10.2021. година са почетком од 19 часова.

Добро дошли!

 

biljana gorunovic

Тенор мр Војислав Спасић, ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету, и хор академског вокално-инструменталног ансамбла ,,Архангели" наступали су 19. септембра 2021. године са Уметничким ансамблом „Станислав Бинички” и Хором Министарства одбране и Војске Србије на концерту „Да се упознамо“, у Великој дворани Коларчеве задужбине.
Програм је био разноврстан спој музике, а све посвећено 25-годишњици успешне каријере професора Спасића. Гости концерта су били Данка Стојиљковић и Ненад Милановић, а диригенти Катарина Божић и Марко Нешић.

Медијски спонзор концерта био је Радио Београд. 

 

FB IMG 1632823060615      FB IMG 1632823100548

 

Одсек за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета обележава 200 година од рођења Ђованија Ботезинија, у суботу, 19. септембра од 19 часова, у Кући Ђуре Јакшића. Овим поводом биће одржан концерт на коме ће наступити Виктор Минић (контрабас) и Анђела Мујковић (клавир). 

Гост концерта: Нађа Минић (клавир)

 

Djovani Botesini 2 page 0001