Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Катедра за романистику ФИЛУМ-а и Студентски културни центар обележиће 21. марта 2024. у СКЦ-у, са почетком у 16.30 ч. Међународни дан франкофоније и светски дан поезије.

Студентима Катедре за романистику ФИЛУМ-а придружиће се, у читању и интерпретирању француске поезије и поезије српских песника повезаних са Француском, студенти Одсека за музику (предмет: Уметност говора, проф. др Катарина Ерић), као и ученици Прве крагујевачке гимназије, ОШ „Мома Станојловић” и ОШ „Станислав Сремчевић”.

Специјални гост овога догађаја је Марјан Чакаревић, песник и књижевни критичар, лауреат награде „Бранко Миљковић” 2017. године награде „Мирослав Антић”, са којим ће се водити разговор о поезији у савременом свету. Студенти Катедре за романистику интерпретираће и одломке из француског превода награђене Чакаревићеве збирке Ткива.

Придружите нам се у обележавању дана поезије и месеца франкофоније!

Имамо посебно задовољство да вас позовемо на концерт Камерног оркестра ФИЛУМ-а, који ће се одржати у среду, 20. марта 2024. године у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, са почетком од 20 часова. Овај концерт изводи се у склопу Концертне сезоне ФИЛУМ-а, а уметнички руководилац оркестра је доцент Мирјанa Нешковић.  

На програму ће се наћи дела Ј. С. Баха, К. Ф. Е. Баха, В. А. Моцарта и А. Дворжака која ће извести, у пратњи Камерног оркестра, солисти: Нађа Станишић (клавир) , Милица Букарица (клавир) и Јована Мршуља (флаута).  

Добро дошли!

poster 3

Министарство науке, технолошког развоја и иновација позива талентоване младе истраживаче – студенте докторских академских студија за укључивање у научноистраживачки рад у акредитованим научноистраживачким организацијама чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина односно јединица локалне самоуправе као и Српска академија наука и уметности и институти чији је она оснивач.

На овај позив пријављују се млади истраживачи који имају титулу дипломирани-мастер и први пут уписану прву годину докторских академских студија за школску 2023/2024. годину на акредитованој високошколској установи у Републици Србији.

Текст Позива са обрасцем Пријаве  преузимају се на сајту Министарства: https://nitra.gov.rs/, у којима су наведени услови учешћа, начин пријаве, као и потребна документација. 

Такође прочитајте и упутство за пријаву младих истраживача.

Рок за подношење пријаве је 27.03.2024. године

У срeду 13. мaртa 2024. године, у 14 часова, у Свечаној сали Рeктoрaта Универзитета у Крагујевцу, биће одржана кoмeмoрaциja угледном прoфесору, диригенту и првом декану Филолошко-уметничког факултета, Mилojу Никoлићу. 

Иновациони инкубатор Универзитета у Крагујевцу (ИИУК) вас позива на предузетнички meet-up који ће се одржати на Економском факултету. Догађај се организује уз подршку Министарства науке, технолошког развоја и иновација (НИТРА)

Циљ догађаја: Јачати предузетнички дух и мотивисати студенте Универзитета у Крагујевцу да стичу предузетничка знања и вештине, развијају и реализују иновативне бизнис идеје.

Место: Економски факултет у Крагујевцу

Време: 07.03.2024 од 12.00 – 13.00ч

Програм догађаја:

  1. Стартаперске приче - Сава Павловић суоснивач и директор иновативног, растућег стартапа Farmit, ће поделити своја искуства, изазове и успехе од бизнис идеје током студија, до растућег стартап-а. 
  2. Представљање активности Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу и то:
  • Јавни позив за подршку студентским иновативним, стартап иницијативама.
  • Осталo

Poster EK Jura FILUM 1

Иновациони инкубатор Универзитета и Научно технолошки парк Чачак, у сарадњи са Фондом за иновациону делатност, организују представљање програма финансирања Фонда за иновациону делатност, које ће се одржати у уторак, 5. марта 2024. године са почетком у 13 часова у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу.
Овај догађај је јединствена прилика да сазнате више о програмима подршке за развој иновација. Поред актулених јавних позива за Програм раног развоја и Програм
сарадње науке и привреде, предстaвници Фонда за иновациону делатност ће говорити и о другим програмима подршке који су намењени тимовима и предузећима у раним фазама развоја.
Током презентације биће представљене и будуће активности Иновационог инкубатора Универзитета у Крагујевцу, а након биће отворена могућност за постављање питања и дискусију. Са задовољством вас позивамо да присуствујете инфо дану о програмима финансирања Фонда за иновациону делатност.

Poster 3

Са жељом да се подстакне ангажовање младих и развије критичко размишљање, обавештавамо вас о актуелном конкурсу Фондације Конрад Аденауер и Института за јавну политику: "О мени се ради! Зашто сам (а)политичан/на?". 

Конкурс је намењен младима од 18 до 26 година и биће отворен до 15. марта 2024. године.

Набољи радови биће награђени новчаном наградом и објављени у посебној публикацији.

Конкурс

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу организује онлајн припремну наставу за ђаке који планирају да полажу пријемни испит на овом факултету. Настава ће бити организована на даљину за све студијске програме Одсека за филологију и за студијски програм Унутрашња архитектура Одсека за примењену и ликовну уметност.
Овом приликом ће заинтересовани ученици бити у могућности да провере своје знање, као и да реше постојеће недоумице, са наставницима и сарадницима ФИЛУМ-а. 

Пријаве ће бити отворене: до 10. марта за студијски програм Унутрашња архитектура 
                                               до 23. марта за студијске програме Одсека за филологију 
Untitled design 2

Miloje Мilojevic

Са жалошћу вас обавештавамо о смрти нашег драгог и цењеног професора, првог в.д. декана Филолошко-уметничког факултета, проф. др Милоја Николића. Његов изненадни одлазак оставља нас у тузи, губећи особу која је оставила неизбрисив траг нашем факултету.

Проф. др Милоје Николић био је музички теоретичар и диригент, редовни професор у пензији на Катедри за теоријске предмете Факултета музичке уметности у Београду и jедна од најзначајнијих личности у нашем музичком и културном миљеу. Његова преданост, стручност и посвећеност послу били су извор инспирације за многе од нас. Његово наслеђе и допринос музичкој теорији, хорској литератури и дириговању остаће трајно упамћени.

Рођен је 1948. године у Крагујевцу. Дипломирао је 1974. године и магистрирао 1983. године на Одсеку за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду, са радовима из области анализе хорске литературе, у класи професора Радомира Петровића. Дипломски (аналитички) рад Madrigali guerrieri et amorosi Клаудија Монтевердија награђен је 1974. године Октобарском наградом Београда за студентске радове. По завршетку основних студија радио је три године као професор теоријских музичких предмета у Музичкој школи Јосип Славенски у Београду. Од 1977. године био је стално запослен на Катедри за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду, где предаје различите предмете, односно држи различите курсеве из области музичке теорије, првенствено из анализе вокалне музике. У свом научном раду у ранијем периоду бавио се највише истраживањима хорске музике, претежно из оквира српске, југословенске и шире балканске хорске литературе. Већина тих радова представља обимне прегледне теоријско-аналитичке студије, у којима аутор истражује неке од карактеристичних појава у оквиру релативно широког аналитичког узорка.

Милоје Николић био је члан редакције (селекционе комисије) за састављање Антологије српске хорске музике Удружења композитора Србије; у том својству написао је релативно опсежну прегледно-аналитичку студију, као предговор за четврту свеску ове едиције, Српска световна хорска музика између два светска рата. У периоду 1979-1983. Милоје Николић био је продекан Факултета музичке уметности у Београду. У школској 1991/92. години радио је, по позиву, на Факултету уметности у Приштини. Радни однос на Филолошко-уметничком факултету заснива 1998. године, тадашњем наставном одељењу ФМУ у Крагујевцу, чији је управник био у периоду 1998-2002. године када је уследило је именовање за првог вршиоца дужности декана новооснованог Факултета. и ту ће функцију обављати до краја школске 2003/2004. године. Декански мандат Милоја Николића био је изузетно значајан, посебно због његове одлучујуће улоге у оснивању независног факултета од претходних огранака других институција. Његова визија, истрајност и способност вођења били су кључни фактори у остваривању овог значајног корака ка аутономији и самосталности наше образовне институције. Његова преданост оставила је трајни печат на нашем факултету, постављајући темеље за даљи развој и напредак у годинама које долазе. Професор Николић држао је часове из свог матичног предмета и предмета Анализа музичког дела све до 2015. године.

Од 2000. до 2013. године радио је и на Музичкој академији у Источном Сарајеву (Босна и Херцеговина), а у периоду 2002-2006. држао је наставу и на Музичкој академији у Цетињу (Црна Гора). Значајан део активности Милоја Николића чини његов диригентски рад, углавном са хорским ансамблима. Од 1979. до 1990. године радио је као диригент различитих београдских хорова (1979-1980: Бранко Цветковић, Београд; 1980-1983. и 1989-1990: Иво Лола Рибар, Београд; 1984-1989: Жикица Јовановић-Шпанац, Београд). Године 1990. основао је Академски камерни хор Лицеум у Крагујевцу, који од тада континуирано води, као уметнички руководилац и диригент. Са наведеним хоровима гостовао је у великом броју европских земаља, учествовао на свим значајним фестивалима и такмичењима у земљи ина немалом броју фестивала и такмичења у иностранству (у Шпанији, Енглеској, Француској, Немачкој, Швајцарској, Пољској, Румунији, Мађарској, Словачкој, Бугарској, Чешкој, Русији, Турској, Аустрији и у републикама некадашње Југославије).

Милоје Николић је оснивач, аутор основне концепције и уметнички директор Међународног фестивала камерних хорова и вокалних ансамбала у Крагујевцу, који је од 1995. године до сада имао много врло успешних сесија. Био је иницијатор и први селектор и организатор Новогодишњег концерта крагујевачких музичких уметника, 1992. године, који је сада већ традиционалан и представља један од врхунаца музичког живота у Крагујевцу. Аутор је Елабората о оснивању, а био је и први председник Управног одбора Музичког центра Крагујевац, професионалне институције у области уметничке музике, која окупља (полу)професионалне ансамбле (за сада хор и оркестар) и организује централну концертну сезону града Крагујевца. Био је један је од иницијатора и члан је званичног Иницијативног одбора за оснивање оперске сцене при Књажевско-српском театру у Крагујевцу. На ширем плану, у више наврата био је члан домаћих и међународних жирија на такмичењима хорова (Крагујевац, Ниш, Неготин) и ученика и студената дириговања (Сверуско такмичење у Краснојарску, 2009. године). Један је од иницијатора оснивања и оснивача међународне асоцијације Балкански хорски форум, члан је њеног управног одбора, а оснивач је и председник њене српске секције (Балкански хорски форум – Србија). Био је редовни (инострани) члан Бугарске академије наука и уметности (БАНИ), као диригент.

У овом тешком тренутку, исказујемо најдубље саучешће породици професора Милоја Николића, његовој родбини и пријатељима.

Испраћај ће се обавити у среду, 28. 2. 2024. године, од 10 до 11 часова, у капели Земунског гробља, а полагање урне биће 7. 3. 2024. године од 13 часова, на Варошком гробљу у Крагујевцу.