Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Обавештавамо запослене и студенте Филолошко-уметничког факултета да се, према Закону о државним и другим празницима у Републици Србији, државни празник Републике Србије Сретење - Дан државности, празнује 15. и 16. фебруара 2024 и с обзиром на то четвртак и петак су нерадни дани.   

Јеленa Арсенијевић Митрић

Свечаној сали Универзитета у Крагујевцу у понедељак, 12. фебруара 2024. године, свечано су уручена признања најбољим научницама Универзитета у Крагујевцу.

Поводом обележавања Међународног дана жена и девојака у науци, Универзитет у Крагујевцу је трећи пут доделио признања за најбоље научнице са највише резултата у научноистраживачком раду у протеклој години, на факултетима у саставу Универзитета у Крагујевцу и Институту за информационе технологије, Крагујевац.

Присутне је поздравила проректор за научноистраживачки рад Универзитета у Крагујевцу, проф. др Биљана Петровић, и ректор Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненад Филиповић, који је најбољим научницама уручио признања.

Признање за најбољу научницу са Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу за 2023. годину припало је др Јелени Арсенијевић Митрић, ванредној професорки са Катедре за српску књижевност.

Др Јелена Арсенијевић Митрић, ванредна професорка за ужу научну област Теоријске књижевне дисциплине и општа књижевност, остварила је највећи број бодова по основу остварених научноистраживачких резултата израчунатих према Правилнику о стицању истраживачких и научних звања.

Честитамо!

Dodela priznanja

Отворен је нови циклус пројекта Метеопоетика у оквиру циклуса пројеката Књижевност, језик, уметност, данас Филолошко уметничког факултета. Ови пројекти део су националних научних пројеката са међународним учешћем Центра за проучавање језика и књижевности Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу, који има за циљ афирмацију научног подмлатка и савремених научних приступа и проблема, кроз проучавање актуелних проблема у области језика, литературе, културе и уметности.

Више информација о пројекту Метеопоетика можете наћи на страници преко линка

Four Seasons Arcimboldo

Задовољство нам је да вас позовемо на концерт студената флауте, у Кући Ђуре Јакшића, 14. фебруара 2024. у 19 сати. Концерт ће одржати студенти флауте Филолошко-уметничког факултета из класе редовног професора Кароља Марочика, уз клавирску сарадњу Невене Глигорић, вишег уметничког сарадника.

Присутви ће моћи да послушају богат програм на коме ће се наћи дела: Н. Шедевила, А. Ф. Хофмајстера, Ј. С. Баха, Ф. Пуланка, В. А. Моцарта, К. Рајнекеа и Ц. Франка.

Улаз је бесплатан!

Добро дошли!

Flauta koncert 1

Иницијатива младих позива вас да се пријавите за учешће у пројекту Прави хероји чија реализација ће почети у јануару 2024. године. Пројекат је намењен младима од 18 до 30 година.

С обзиром на то да је у питању истраживачки рад, Иницијатива младих у потрази је за учесницима/цама који се баве друштвеним наукама и темама.

Позив за програм можете наћи на линку: https://yihr.rs/bhs/poziv-za-ucesnike-u-projektu-pravi-heroji/

Пријаве треба послати до 20. јануара 2024. године. 

Pravi heroji vizual 1920 x 1080 px 1

Уметнички савет Универзитетске галерије вас позива на традиционални БОЖИЋНИ КОНЦЕРТ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ, који ће се одржати у уторак, 9. јануара 2024. године (уторак) од 18 часова у Универзитетској галерији. 

На традиционалном Божићном концерту наступиће професори и најбољи студенти Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Добро дошли!

Plakat koncerta page 0001

Поштоване колегинице и колеге,
Поступајући у складу са Закључком Владе Републике Србије, а тиче се препоруке да понедељак 8. јануар 2024. године буде нерадан дан, обавештавам вас да Факултет неће радити поменутог дана.
Први радни дан након празника биће уторак 9. јануар 2024. године.
Желимо вам срећне празнике!

Обавештавамо вас да Филолошко-уметнички факултет, због предстојећих новогодишњих и божићних празника, неће радити у периоду од 1. до 8. јануара 2024. године. Први радни дан након празника биће понедељак, 8. јануар 2024. године.

Желимо вам пријатне празнике!

novogodisnja filum rgb compressed page 0001

Фондација за стипендирање и подстицање напредовања најбољих студената, младих научних радника и уметника Универзитета у Крагујевцу упућује Позив за подношење пријава за доделу стипендије студентима IV године основних академских студија на Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу у 2024. години из „Фонда Милеве Попиводе“. Фондација за стипендирање доделиће 1 стипендију из „Фонда Милеве Попиводе“ у 2024. години, и то студенту IV године основних академских студија Филолошко-уметничког факултета у нето износу од 20 000 динара, а исплаћиваће се почев од 1. јануара 2024. године, закључно 31. децембром 2024. године.

Позив и услове за пријаву можете погледати путем линка. 

Пријаве са потребним прилозима треба доставити најкасније до 12.01.2024. године на e-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 

Универзитет у Крагујевцу, на основу Програма сарадње у пружању подршке јавне управе високошколским установама у образовном процесу за академску 2023/2024. годину, утврђеног 15. новембра 2023. године, расписује Конкурс за избор студената за похађање Студентске стручне праксе у јавној управи у академској 2023/24. години.
Конкурс је намењен студентима академских и струковних студија првог и другог степена. У академској 2023/2024. години програм стручне праксе обухвата два сегмента:
1. Уводни програм стручне праксе, у оквиру ког ће се студенти полазници праксе упознати са системом државне управе и локалне самоуправе;
2. Индивидуални програм стручне праксе, у оквиру ког студент обавља практичан рад, уз подршку супервизора.
Стручна пракса се реализује у току академске 2023/24. године, у периоду од 4. марта до 1. јула 2024. године, у реалном радном окружењу, у државним или другим органима учесницима програма, а у складу са дефинисаним планом реализације стручне праксе.
Студенти полазници стручне праксе похађају праксу у трајању од најмање 80 часова (четири недеље по четири часа дневно) у складу са студијским програмом за стицање високог образовања, а реализацију праксе заједнички координирају супервизор из јавне управе и ментор са високошколске установе.
За студенте Универзитета у Крагујевцу доступно је укупно 81 место за обављање праксе у следећих 13 државних органа учесника Програма:
1. Министарство државне управе и локалне самоуправе
2. Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања
3. Републички геодетски завод
4. Управа царина Србије
5. Градска управа града Крагујевца
6. Градска управа града Смедерево
7. Градска управа града Зајечар
8. Градска управа града Ужице
9. Градска управа града Краљево
10. Општинска управа општине Ћуприја
11. Општинска управа општине Ћићевац
12. Општинска управа општине Аранђеловац
13. Рашки управни округ
Преглед доступних институција и броја места за похађање праксе можете погледати овде.

Рок за пријаву: 26. јануар 2024. године

Пријавни формулар

Програм