Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Универзитет у Крагујевцу објавио је конкурсе за Еразмус мобилност студената у сврху учења  и то за:

  1. Мобилност у сврху учења према ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму - Еразмус+ КА131 СМС (линк)
  2. Мобилност у сврху праксе  у институцијама у  ЕУ земљама и трећим земљама придруженим програму - Еразмус+ КА131 СМП  (линк)
  3. Мобилност у сврху учења према трећим земљама које нису придружене програму - Еразмус+ КА171 СМС (Босна и Херцеговина  и Израел) (линк)

Сви конкурси су објављени на сајту Универзитета. 

Конкурс за Регионални инкубатор за социјалне предузетнике (RISE), програм који младима пружа стручну и финансијску подршку да развију бизнис који ће да донесе друштвене промене, отворен је до 30. септембра, саопштено је из организације Смарт колектив која спроводи овај програм у Србији. Позив је отворен за младе од 18 до 35 година који имају идеју како да реше неки друштвени или еколошки проблем, као и мотивацију да ту идеју развију у бизнис током четири месеца трајања програма.
RISE – Регионални инкубатор за социјалне предузетнике је бесплатни програм подршке за развој идеја, односно иновативних решења за проблеме у заједници. Поред Србије, конкурс је отворен у још пет земаља Западног Балкана, а из сваке земље биће примљено по шест тимова који ће током програма развијати предузетничке вештине, након чега ће два тима из сваке земље добити финансијску подршку за оснивање свог социјалног предузећа. Програм је намењен мотивисаним и посвећеним младим људима који су спремни да издвоје време за учење и допринесу позитивним променама на Западном Балкану.
Инкубатор ће окупити младе људе који имају идеју или иновативно решење за нови и бољи приступ образовању, оснаживању жена, култури, руралном развоју, здрављу или запослености у својој заједници. Полазници програма ће имати прилику да стекну вештине и знања која ће им помоћи да реше друштвена или питања заштите животне средине која их интересују, као и да науче како да стекну зараду док раде нешто у шта верују. Циљ програма је да подржи идеје са снажном друштвеном мисијом које ће регион учинити бољим местом.
Ово је четврти циклус RISE програма кроз који је до сада више од 360 предузетника и предузетница развило преко 130 друштвених идеја, док је 36 пројеката остварило и финансијску подршку, укључујући Соко камп, Блатологију, Вожњом до самосталности, Women on the way, Mountain Ways и Изађи у бар из Србије.
Пријављивање за RISE програм врши се попуњавањем онлајн формулара на овом линку. Рок за пријављивање је 30. септембар у 23:59ч.
Више информација о RISE програму, шта очекује тимове на RISE путовању и критеријумима за учешће доступно је овде. Смарт колектив најавио је и ИНФО сесију која ће се одржати онлајн 18. септембра у 18ч и која има за циљ да одговори на сва додатна питања и недоумице кандидата, а сви заинтересовани треба да се пријаве путем онлајн формулара овде.
Пројекат РИСЕ су подржали Француска развојна агенција (АФД), Европска унија (ЕУ), Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO), француско-немачка канцеларија за младе (ОФАЈ), ПУЛСЕ (Groupe SOS), Омладинска мрежа југоисточне Европе (SEEIN), АРНО, Balkan Green Foundation, Нешто више, Смарт колектив, IPC Tehnopolis и Yunus Social Business.

02 RISE4 Call 940x788 Facebook Feed

pesicСа жаљењем обавештавамо колегинице и колеге да је 29. августа 2023. године преминуо наш дугогодишњи колега редовни професор Драган Пешић у 63. години живота.

Проф. Пешић рођен је 04. августа 1960. године у Белој Цркви. Био је драгоцен члан нашег колектива и академске заједнице и сећање на њега ће остати дуго међу запосленима и студентима који су имали част и задовољство да сарађују са њим.

Проф. Драган Пешић завршио је Факултет примењених уметности и дизајна у Београду 1988. године, на одсеку графике. Најважнији део своје уметничке, професионалне и јавне делатности Драган Пешић посветио је области Писмо. Успешно се бавио типографијом, калиграфијом, пројектовањем типографског писма и дигиталном графиком претварајући ове племените вештине, својим талентом и мајсторством, у уметност. Радни однос на Филолошко-уметничком факултету засновао је 2003. године где је предавао предмете из области Писмо. Његова посвећеност, неуморан рад и преданост образовању и дизајну инспирисали су генерације студената, а његов утицај ће заувек остати присутан у радовима многих уметника који су прошли кроз нашу институцију.

Филолошко-уметнички факултет изражава најдубље саучешће његовој породици. Успомену на њeга ћемо трајно чувати.

Опело и сахрана обавиће се у среду, 30. августа 2023. године у 12 часова на Новом гробљу у Краљеву.

,,Спакић Турс" организује одлазак на Бијенале архитектуре у Венецији за студенте ФИЛУМ-а, у периоду од 19. до 23. октобра 2023. године. XVIII Бијенале одржава се ове године од 20. маја до 26. новембра 2023. године, а тема бијенала је ,,Лабораторија будућности"  (The Laboratory of the Future). Републику Србију представљаће рад „У РЕФЛЕКСИЈАМА, 6°27’48.81”N, 3°14’49.20”Е“, младог ауторског тима који чине Ива Њуњић и Тихомир Дичић. 

Цена аранжмана је 129 е по особи и обухвата превоз туристичким аутобусом,  два ноћења са доручком (континентални шведски сто) у Лидо ди Јесолу у хотелу са 3*,
смештај у 1/2 и 1/2+1 собама, разгледања и обиласке према програму и услуге туристичког водича током путовања.

Сви заинтересовани могу се пријавити директно у агенцији ,,Спакић турс". 

Додатне информације можете наћи у понуди. 

 

 

Погледајте видео-прилог о одржаној Свечаној академији поводом 21 године постојања и рада Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу.

Свeчaнoм aкaдeмиjoм и концертом хора, оркестра и солиста 1. јуна 2023. гoдинe, oбeлeжeна je 21 гoдинa пoстojaњa и рaдa Филолошко-уметничког фaкултeтa Унивeрзитeтa у Крaгуjeвцу.

Након интонирања химне Републике Србије ,,Боже правде" и  универзитетске „Gaudeamus“ у извођењу академског хора Филолошко-уметничког факултета, уз присуство бројних гостију, чланова колектива и студената, присутнима се обратио декан Факултета, проф. мр Зоран Комадина и упознао је присутне са развојним путем факултета, постигнутим резултатима, проблемима са којима се Факултет суочава и даљом визијом његовог развоја. Скупу су се обратили и проректор за наставу и студенстска питања Универзитета у Крагујевцу, проф. др Владимир Ранковићпредседник Скупштине града господин Мирослав Петрашиновић и саветник за културу Председника Републике Србије господин Дејан Савић са честиткама.

Видео-прилог

Фондација Студеница расписала је конкурс за доделу стипендија за академску 2023/2024. годину.

Фондација Студеница која је пуних тридесет година посвећена афирмацији знања, учења и усавршавања, жели да пружи свој конкретан допринос настојању да се врати углед професији учитеља и наставника. Са намером да се млади људи мотивишу да се определе за ово часно и племенито занимање, ове године ће Фондација доделити по једну стипендију најбоље рангираним кандидатима на пријемном испиту који се при упису определе за наставничка занимања на факултетима у Србији који предвиђају тај смер (превасходно за предмете Српски језик и књижeвност и Математика)

Конкурс за стипендије за бруцоше будуће учитеље и наставнике, биће отворен на сајту Фондације Студеница у оквиру редовног конкурса за стипендије који се  расписује почетком сваке академске године. Критеријуме које Фондација Студеница има, осим успеха, тј. освојеног места на пријемном испиту, можете погледати овде http://sr.studenica.org/procedura-prijavljivanja.html.

На осталим факултетима на којима се студенти опредељују за професорска занимања на другој години студија или касније на мастеру (српски, математика) студенти ће моћи да конкуришу на редовном конкурсу, који ће бити објављен на интернет страници Фондације Студеница почетком септембра ове године, а  пријаве ће посебно бити узети у обзир за добијање стипендије за академску 2023/24. годину и њима доделити један број стипендија.

Од 40 стипендија колико Фондација Студеница додељује годишње, 10 до 15 стипендија доделиће ове године за наставничка занимања, од чега најмање 10 за бруцоше. Пет најбоље рангираних са поменутих факултета моћи ће да се пријаве на конкурс за стипендије, од чега ће са сваког бити изабран најмање по један студент.

Овом одлуком Фондација Студеница остаје доследна својој стратегији континуираног дугогодишњег стипендирања најбољих студената у Србији који показују и изражену бригу за своју заједницу као и потребу за финансијском помоћи.

Такође желе даподстакну појединце, установе, организације и удружења, да свако у свом домену, без одлагања и конкретним акцијама, максимално допринесе да се професији учитеља и наставника врати заслужен статус и достојанство, те да се тако будућим нараштајима омогући солидно образовање и васпитање као услов опстанка друштва у целини.

У циљу промовисања и изучавања разних аспеката јапанског друштва и културе у Републици Србији, али и јачања српско-јапанског пријатељства, компанија ЈТ Интернатионал а.д. Сента, у сарадњи са Амбасадом Јапана у Републици Србији расписује Конкурс 2023 за доделу пет стипендија, у виду студијског путовања у Јапан, за израду истраживачког рада на тему у вези са Јапаном.
За учешће на конкурсу потребно је поднети предлог истраживачког рада према обрасцу за пријаву на сајту https://sakurastipendije.rs/ . Тема истраживачког рада треба да буде из једне од следећих области:
 Друштвених и хуманистичких наука (економије, права, политичких наука, филозофије, јапанског језика и књижевности)
 Културе и уметности
 Каизен менаџмента
Право учешћа на конкурсу имају:
Студенти основних, постдипломских и докторских студија свих акредитованих универзитета у Републици Србији и истраживачи који нису у сталном радном односу.
Пријаву на српском или енглеском језику студенти могу преузети у делу „Конкурс“ на сајту Сакура стипендија https://sakurastipendije.rs/konkurs/. Попуњену пријаву, као и остала наведена документа, скенирана и у ПДФ формату, студенти могу да поставе, такође, у делу „Конкурс“ на сајту Сакура стипендија.
Рок за слање пријава је 26. јун 2023. у 17.00.


Од уредно поднетих пријава, комисија ће изабрати 5 (пет) учесника, подносилаца предлога истраживачког рада. Ових пет учесника ће стећи право на студијско путовање у Јапан, које ће се реализовати крајем 2023. године. Кроз студијско путовање, добитници стипендије ће имати прилику да се из прве руке упознају са приликама у Јапану и да своје стечено знање инкорпорирају у истраживачке радове које треба да пошаљу најкасније до 31. јануара 2024. године.

Резултати конкурса биће објављени до 1. септембра на интернет страници https://sakurastipendije.rs/ , након чега ће бити уприличена свечана додела стипендија.
За све додатне информације у вези са конкурсом за Сакура стипендије пишите на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. .

Текст конкурса 

Sakura vizual za društvene mreže

 

Град Крагујевац у сарадњи са Универзитетом у Крагујевцу, Шумадија сајмом, Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља и Фондом за иновациону делатност, организује Дан иновација, који ће се одржати 6. јуна 2023. године на Шумадија сајму.

У оквиру пратећег програма ће се одржати презентације: Виртуелног форума за иновације, Израелске компаније Veriest и израелског модела подршке иновативним делатностима, Huawei-а, Државног дата центра, Фонда за иновациону делатност, Научно-технолошког парка Београд,  EIT Manufacturing-а и Иницијативе ,,Дигитална Србија".

Такође, сви заинтересовани ће имати прилику да учествују у панел дискусијама на следеће теме:

- Заштита интелектуалне својине у процесу развоја иновације

- Биоинжењеринг – иновације, изазови и перспективе за будућност

У наредним данима доставићемо Вам агенду догађаја.

Pozivnica Dan inovacija page 0001

 

Концерт гитарског дуа ,,Леванте" одржан је 8. маја 2023. године, у Универзитетској галерији у Крагујевцу у оквиру концертне сезоне ФИЛУМ-а. 

Дуо „Levante“  чине редовни професор гитаре мр Војислав Ивановић и виши асистент на Одсјеку за гитару Музичке академије Универзитета Источно Сарајево ма Александра Ивановић, који изводи ауторску музику Војислава Ивановића, за две гитаре. 

Овог пута, концертна сезона ФИЛУМ-а обогаћена је и концертима гостију Факултета, те погледајте прилог о концерту на коме су се изводиле оригиналне композиција и ,,аранжмани - импресије jazz, традиционалних и класичних "стандарда" посвећених дуу. "