Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Информације о стипендијама за мастер студије у Француској и докторате у коменторству

Центар за развој каријере и саветовање студената у сарадњи Француским институтом и Campus France агенцијом за промоцију француског високог образовања и ове године, у оквиру промотивне кампање за стипендије Владе Француске, за вас организује Презентацију стипендија и студија у Француској, у среду, 22. марта 2023. године у Ректорату Универзитета у Крагујевцу са почетком у 12.00 часова. 

На презентацији ће бити представљени:
 адути француског високог образовања и могућности за студије на престижним
високошколским институцијама,
 стипендије које француска Влада додељује за мастер студије у Француској и
докторатe у коменторству,
 искуства студената који су били део овог програма и студирали „a la Francaise”.
Трајање презентације је сат времена, а у делу за дискусију имаћете прилику да из прве
руке добијете одговоре на сва питања пријавом за овај програм стипендија и студије у
Француској.
Заинтересовани кандидати своје присуство презентацији могу потврдити путем овог линка најкасније до уторка, 22. марта.
Кампања за доделу стипендија Владе Француске за академску 2023/2024. годину је у току, а пријаве је могуће поднети до 27. марта.

Више информација о овом програму стипендија доступно је овде.

Poster

Међународна студентска недеља у Београду (International Student Week in Belgrade - ISWiB)  интернационални је фестивал који се одржава у Београду од 16. до 24. јула 2023. године и који већ дуги низ година окупља студенте из преко 50 држава широм света. Идеја фестивала је да се млади у мултикултуралном окружењу баве највећим проблемима данашњег друштва и да путем радионица које се користе разним методама пруже свој допринос решавању тих проблема. Ове године славимо 16. годину постојања и овогодишња тема је Будућност комуникације под слоганом #УмреженостНаСвимНивоима. Студенти ће моћи да учествују у 10 занимљивих радионица као што су: мјузикл, филм, професионална комуникација, маркетинг и медији и друге. Осим едукативног програма, младима се пружа могућност упознавања Београда и размена мишљења са својим вршњацима у амбијенту ослобођеном од предрасуда, расизма, ксенофобије, хомофобије, насиља и говора мржње. Учесници ће упознати и стручњаке различитих професија и биће подстицани на друштвени активизам у сопственој локалној заједници. Организатори се надају се да ће студенти препознати значај ове манифестације и бити спремни да допринесу њиховом стварању и ширењу мултикултуралног дијалога и на нашим просторима. 

Можете се пријавити путем следећег линка

За више информација, можете посетити сајт https://iswib.org/

ISWiB poster 2023 page 0001

 

У сарадњи са амбасадом Рeпублике Пољске у Београду, Министарство просвете обавештава заинтересоване да су Министарство едукације и науке Пољске и агенција NAWA, расписали конкурс за програм стипендија под именом „Stefan Banah“.

У питању су мастер програми из области инжењерства, пољопривреде, природних и егзактних наука. Студирање је могуће на пољском или енглеском језику.

Држављани европских држава, Јужног Кавказа и Централне Азије имају такође могућност да студирају:

- хуманистичне смерове,
- друштвене науке,
са изузетком филолошких смерова на којима се студира матерњи језик кандидата.

Програм нуди и могућност учешћа на курсу који претходи студијама у Пољској или летњем курсу пољског језика и културе.

Пријава траје до 31. марта 2023. године.

 

 

Због великог броја накнадних пријава, Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу продужиће рок за пријаву за бесплатну онлајн припремну наставу. 

Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу током марта и априла организује бесплатну онлајн припремну наставу за ђаке који планирају да полажу пријемни испит за студијске програме филологије.

Пријавите се за бесплатну онлајн припремну наставу, коју ће водити наши наставници и будите спремни да од октобра постанете студенти Одсека за филологију Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу!

Настава ће бити организована путем Google Meet платформе током марта и априла и потпуно је бесплатна.

Пријава ће бити отворена до 27. фебруара (до 12 часова)  10. марта (до 12 часова), након чега ћете добити упутство за приступ.

Онлајн припремна настава почеће 11. марта 2023. године.

Линкове за предмете ђаци ће добити од предавача пре самог часа. 

Линк за пријаву: https://forms.gle/NXtcgkctuFYCbEUM6

 

Postani student

Ради подстицања развоја театрологије и њене друштвене и стручне афирмације, Стеријино позорје и часопис за позоришну уметност „Сцена” установили су 1986. Стеријину награду часописа „Сцена” за театрологију. Награда се до 2002. додељивала сваке године, када је одлучено да ће се додељивати сваке треће године. Од тада носи име нашег истакнутог театролога Јована Христића.
Награда која ће се доделити 2023. разматраће издања објављена 2020, 2021. и 2022. године. У конкуренцији су књиге аутора из свих области театролошких истраживања које су објављене у Србији и аутора који пишу на српском језику. Награду додељује трочлани жири који именује Стеријино позорје. Одлуку о награди жири ће донети током одржавања 68. Стеријиног позорја 2023, а проглашење и уручење награде обавиће се на завршној свечаности Стеријиног
позорја.
Дела која конкуришу за награду могу доставити издавачке куће, друштвене организације, институције и појединци. Потребно је послати по четири примерка сваког наслова на адресу: Стеријино позорје (Стеријина награда за театрологију), Змај Јовина 22/I, 21000 Нови Сад.

Рок за слање је 31.3.2023.

Број наслова који се пријављује на конкурс није ограничен.
Аутору награђене књиге припада Стеријина златна значка, диплома и новчани износ. У броју „Сцене” који излази након Фестивала, доноси се образложење жирија о додели награде, одломак из награђене књиге или интервју са аутором и стручна рецензија.

За Издавачку делатност Стеријиног позорја,
Ружа Перуновић
021/6612485
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

На Филолошко-уметничком факултету Универзитета у Крагујевцу од октобра 2022. године почео је са радом DAAD лекторат.

Дитер Дравски (Dieter Drawski M.A.) је први DAAD лектор на Универзитету у Крагујевцу, ангажован на Катедри за германистику на Филолошко-уметничком факултету.

Господин Дравски задужен је за управљање Центром за onSET тестове на Универзитету у Крагујевцу, као и за информисање студената Универзитета у Крагујевцу и Нишу заинтересованих за стипендије и студије у Немачкој.

Немачка служба за академску размену нуди могућност похађања бесплатних курсева немачког језика за студенте и наставнике свих факултета Универзитета у Крагујевцу. Курсеви немачког језика биће организовани, у зависности од интересовања,  од нивоа A1 до C1.

Господин Дравски држаће консултације по договору, а сви заинтересовани могу се обратити путем мејла dieter.drawski@daad-lektorat.de.

 

Биографија господина Дравског на српском језику доступна је овде.

Биографија господина Дравског на немачком језику доступна је овде.

Град Крагујевац у партнерству са Универзитетом у Крагујевцу, Регионалном агенцијом за економски развој Шумадије и Поморавља и Бизнис иновационим центром, а уз подршку Регионалне привредне коморе Шумадијског и Поморавског управног округа реализује Јавни конкурс за избор пословних идеја младих са циљем да мотивише и оснажи младе да се баве предузетништвом.
Јавни конкурс је намењен младима старости од 15 до 30 година или правним лицима чији законски заступници имају до 30 година, који предлажу пословну идеју која може бити имплементирана и може остварити пословни успех на тржишту и која мора бити у вези са унапређењем или креирањем: производа, добара, услуга или процеса, тако да утиче на повећање конкурентности, технолошке способности, скраћења производног циклуса, те бржег одговора производње / услуга на захтеве купаца.
За младе чије пословне идеје буду одабране на конкурсу биће обезбеђена бесплатна обука за презентовање идеја, као и бесплатно коришћење алата за тестирање њиховог будућег пословања. Као завршни догађај, младима ће бити пружена прилика да своје пословне планове представе појединцима или компанијама које имају жељу да инвестирају у њихове идеје.


Рок за подношење пријава на конкурс је 31. март 2023. године.
Текст јавног позива и пријавни формулар можете наћи овде.
Додатне информације о Јавном конкурсу можете добити путем имејл адресе:
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Јавни конкурс

328754726 615744533698625 7537971046403421204 n

Сутра 21. фебруара 2023. године, у Ректорат Универзитета у Крагујевцу у посету ће доћи Њ.Е. госпођа Аника Бен Давид, амбасадорка Краљевине Шведске у Републици Србији, и том приликом планирано је да одржи предавање студентима. Предавање би требало да буде одржано Свечаној сали Ректората од 12.45 сати. Делегацији Амбасаде Краљевине Шведске биће организован пријем код ректора Универзитета у Крагујевцу проф. др Ненада Филиповића на коме ће присуствовати представници Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.
Све заинтересоване колеге и студенти позвани су да присуствују предавању. 

У понедељак 20. фебруара 2023. године, са почетком у 13.30 сати, у Библиотеци ФИЛУМ-а, Канцеларија за међународне пројекте Универзитета у Крагујевцу одржаће Инфо дан наставницима, сарадницима и истраживачима Филолошко-уметничког факултета који има за циљ да представи овогодишње отворене позиве у оквиру програма Еразмус + .  Други део Инфо дана биће посвећен Хоризонт пројектима са нагласком на научне области које нашу институцију највише занимају. На Инфо дану можете сазнати о предностима рада на пројектима, као и да се добију практични савети о проналажењу одговарајућих позива и партнера.

Добро дошли!