Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Четврту годину заредом студенти студијског програма Унутрашња архитектура и индустријски дизајн Филолошко-уметничког факултета учествују на Међународном сајму намештаја, опреме и унутрашње декорације. На овогодишњем, 55. по реду Сајму намештаја, који се одржавао од 7. до 12. новембра 2017. године, изложени су радови са свих обавезних предмета на студијском програму Унутрашња архитектура и индустријски дизајн, како би се приказао пун обим истраживања и праксе у раду са студентима кроз њихове пројекте. Главни акценат изложбене поставке наших младих дизајнера био је на Конкурсу за парковску клупу у Креативном парку у Крагујевцу, чији су покровитељи организација Human cities и Фондација Драгице Николић.

Студенти треће године студијског програма Унутрашња архитектура учествоваће на радионици и стручној екскурзији у оквиру 22. Југословенског позоришног фестивала у организацији Народног позоришта у Ужицу у периоду од 16. до 19. 11. 2017.
Циљ стручне студентске екскурзије и радионице претпоставља сагледавање и анализу релације позориште – архитектура – култура, али и сарадњу са едукативним, истраживачким и културним институцијама и појединцима у Србији на пољима едукације и уметничкоистраживачких пројеката.
Резултати радионице биће изложени у просторијама Народног позоришта у Ужицу и током годишње изложбе студената ФИЛУМ-а. Руководиоци стручне екскурзије су Данијела Димковић, доцент, и Наталија Богдановић, асистент.

У Универзитетској галерији у Крагујевцу, у четвртак 16. новембра 2017. године у 19 часова, свечано ће бити отворена изложба Уметничке збирке Српске академије наука и уметности „Уметничка збирка САНУ – Ликовни уметници академици”, поводом 175 година од оснивања САНУ.

Српска академија наука и уметности, поводом јубилеја – 175 година постојања, кроз изложбу „Уметничка збирка САНУ – Ликовни уметници академици” у Универзитетској галерији у Крагујевцу, представља део своје богате збирке уметничких дела. Од оснивања Друштва српске словесности 1841, а касније преко Српског ученог друштва, Краљевске академије, до данашње Српске академије наука и уметности, прикупљана су уметничка дела на различите начине: откупима, донацијама добротвора, поклонима уметника академика.

Крајем шездесетих година 20. века дефинисана је Уметничка збирка САНУ. Збирка поседује дела ликовних уметности у различитим техникама. Заступљене су слике, темпере, пастели, цртежи, графике, а такође и скулптуре изведене у камену, бронзи, дрвету. У Уметничкој збирци налазе се дела створена у различитим временима: од графике манастира Хопово из средине 18. века до радова активних чланова Ликовно-музичког одељења. Јавност је први пут видела дела из Уметничке збирке 1982. године у реконструисаном и обновљеном галеријском простору САНУ. Од тада је Уметничка збирка редовно представљана, а 2011. године изложене радове пратио је први каталог Академијине колекције.
Изложба „Уметничка збирка САНУ – Ликовни уметници академици”, коју чини 50 одабраних дела, намењена је првенствено музејима и галеријама широм Србије како би се посетиоци упознали не само са једним делом Уметничке збирке већ и стекли увид у критеријуме којима је, током скоро два века, формирана колекција.
Овом изложбом и каталогом, у коме се репродукују одабрани радови сликара и вајара чланова САНУ од оснивања до данас, Српска академија наука и уметности жели да ода признање и искаже захвалност бројним дародавцима заслужним за формирање њеног данас богатог фонда, да подсети на задужбинаре с краја 19. и почетка 20. века, на дародавце-љубитеље уметности, али и на саме уметнике-академике који су својим даровима и донацијама, који пристижу и данас, основали Уметничку збирку САНУ.
Поред Академијине колекције уметничких дела, изложба „Уметничка збирка САНУ – Ликовни уметници академици” учиниће приступачним најширој јавности и део репрезентативног ентеријера палате Српске академије наука и уметности, али и самог живота и рада ове значајне институције, која постоји готово два столећа.
Изложбу ће отворити потпредседник САНУ за природне науке, Зоран В. Поповић.
Изложба у Универзитетској галерији у Крагујевцу биће отворена до 16. децембра 2017. године.

У среду, 15. новембра 2017. у 19 часова у Галерији Народног музеја биће одржан концерт студената соло певања у класи професора Марине Трајковић Биџовски. Уз клавирску пратњу Душана Торомана, на програму ће бити дела Моцарта, Шуберта, Чајковског, Пучинија, Христића и др.

koncert solo pevaca 15 11 2017