Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Зборници радова са XI Међународног научног скупа Српски језик, књижевност, уметност у издању Филолошко-уметничког факултета изашли су из штампе у петак, 27. 10. 2017.
Три зборника међународног значаја (М14) обухватају рецензиране и прихваћене радове који прате теме књижевнокултуролошког дела скупа: Тишина, лингвистичког: (Српски) језик у комуникативној функцији, музиколошког дела скупа и дела о примењеној и ликовној уметности: Савремена музика између тишине и звука, Архитектура у комуникативном дискурсу, Балкан – место сусрета култура и уметности.
На следећем линку зборници могу бити преузети у електронском формату.

 

На Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу отворен је XII Међународни научни скуп Српски језик, књижевност, уметност, који ће се одржавати 27. и 28. октобра.
Научни скуп, који ове године окупља стотину четрдесет учесника са домаћих и европских универзитета, отворио је декан Факултета Радомир Томић и проректор за науку Универзитета у Крагујевцу Драган Бошковић. На отварању су представљени зборници са прошлогодишњег, XI Међународног научног скупа, као сведочанство о значају учешћа и сусрета истакнутих научних истраживача на научном скупу који организује Филолошко-уметнички факултет.
Са општим усмерењем на разматрање питања структурализма и протестантизма у књижевности, уметности, култури, XII Међународни научни скуп обухвата четири области: лингвистички део скупа са темом Курс опште лингвистике; књижевнокултуролошки са темом Протестантизам: књижевност, култура; музиколошки са темом Музика знакова – знакови у музици и примењена и ликовна уметност са темом Уметност у простору.

rsz img 9763

На 62. Међународном београдском сајму књига представљена су издања Филолошко-уметничког факултета објављена у 2016. и 2017. години.
Богата издавачка делатност Факултета изложена је на штанду Центра за промоцију науке, који је изложбеног карактера.
Поред научног часописа Наслеђе, посетиоци су у прилици да виде и зборнике радова са научних скупова, округлих столова и конференција које је организовао Филолошко-уметнички факултет, као и монографије и уџбенике професора и друге публикације.

foto 20171025 06

У сусрет Међународном конгресу слависта (2018) у четвртак, 26. октобра 2017, у 20 часова у Универзитетској галерији биће одржан округли сто Србистика и будућност ћирилице. На округлом столу учествоваће професори језика и књижевности из Крагујевца, Београда и Источног Сарајева: проф. др Александар Јерков, проф. др Милош Ковачевић, проф. др Миланка Бабић и проф. др Владимир Поломац. Модератор програма је проф. др Драган Бошковић.

rsz okrugli sto