Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У понедељак 30. 10. 2017. у 11 часова у просторијама Одсека за примењену и ликовну уметност у Сали 116, доц. арт. Мелинда Костелац, продекан за наставу, одржаће презентацију Академије примењених уметности Универзитета у Ријеци и јавно предавање „Колографија – техника дубоког тиска и њене импликације у образовању и сувременој умјетности”.
Присуство за све студенте Одсека за примењену и ликовну уметност је обавезно.
Колографија као савремена графичка техника изборила је своју позицију у „умјетности мултиоригинала”. Темељећи се на начелима алтернативних неотровних технологија које нуде решења у домену дубоког и високог тиска, колографија се афирмисала унутар уметности и образовања свих нивоа, док се у рецентној и савременој уметности дисеминира путем специфичног ликовног израза појединих уметника – графичара на светској равни.
Предавање ће дати осврт на настанак, развој и технолошке импликације колографије, контекст нетоксичности, могућности њене примене у образовном систему, те примере како уметници и ликовни педагози користе технику колографије у непосредном раду, образовном и уметничком, као неприкосновену и интригантну графичку технику која може створити кохерентну едицију графичких листова.
Мелинда Костелац рођена је у Ријеци. Дипломирала је као професор ликовне културе 1996. године на Одсеку за ликовне уметности Педагошког факултета у Ријеци специјализирајући медиј графике у класи Јосипа Бутковића. На постдипломским студијама графике Академије ликовних уметности у Љубљани 2005. године стекла је титулу магистра уметности у класи Лојзе Логара. Статус самосталног уметника стекла је 2002. године. Аутор је више књижевних публикација на подручју историјскокултурне баштине Опатије и Либурније. Докторанд је постдипломских студија графике Академије ликовних уметности Универзитета у Загребу, у класи Дубравке Бабић.
Бележи бројна, преко 180 групних и више самосталних, излагања у Хрватској и иностранству, те је више пута награђивана за подручје графике. Лауреат је годишње награде за подручје културе Града Опатије 2011. године. Продекан је за наставу, студијске програме и студентска питања Академије примењених уметности Универзитета у Ријеци, где ради у својству доцента. Живи у Опатији.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

У оквиру програма Еразмус+ на Филолошко-уметничком факултету биће организована предавања др Ренатe Фројденберг Финдајзен са Универзитета у Триру (СР Немачка).
Предавања су намењена студентима четврте године студијског програма Немачки језик и књижевност и одржаваће се у следећим терминима:


23. 10. 2017, од 18 до 19.30, сала 13, Друга крагујевачка гимназија;
25. 10. 2017, од 14 до 17, сала 118, ФИН;
27. 10. 2017, од 8.30 до 10, сала 114, ФИН.

У оквиру програма Еразмус+ на Филолошко-уметничком факултету биће организована предавања др Филипа Васершајда, сарадника Института за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину и гостујућег професора на ФИЛУМ-у.

Др Филип Васершајд одржаће предавања у следећим терминима:

 

Текст и дискурс као језичке јединице

Понедељак, 23. X 2017, 16.30–18.00, учионица А205 (Правни факултет)

 Увод у конструкциону граматику

Уторак, 24. X 2017, 11.45–13.15, учионица А 204 (Правни факултет)

 Когнитивна семантика и корпусна анализа

Четвртак, 26. X 2017, 10.15–11.45, учионица А202 (Правни факултет)

 Израда корпуса говорног језика

Четвртак, 26. X 2017, 13.45–16.00, учионица А202 (Правни факултет)

 

Предавања су отворена за све заинтересоване студенте, сараднике и наставнике Филолошко-уметничког факултета.

У оквиру сарадње са Хумболтовим универзитетом из Берлина 25. октобра 2017. године др Марија Мандић (виши научни сарадник Балканолошког института САНУ и истраживач на Институту за славистику Хумболтовог универзитета у Берлину) одржати два предавања студентима основних, мастер и докторских студија Филолошко-уметничког факултета:

Методологија савремених теренских истраживања језичких заједница: пример Срба у Мађарској

Среда, 25. октобар, од 9.45 до 11.15, учионица А202 (Правни факултет)

Примена савремених лингвистичких теорија у обради теренског материјала

Среда, 25. октобар, од 11.30 до 13.00, учионица А202 (Правни факултет) 

Предавања су отворена за све заинтересоване студенте, сараднике и наставнике.

 rsz discourse and ethnic identity