Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Уметнички савет Универзитетске галерије позива све заинтересоване на отварање изложбе ЦРТЕЖИ И РЕЉЕФИ  аутора Николе Вукосављевића, редовног професора Факултета ликовних уметности у Београду. Изложба ће бити отворена у уторак, 30. новембра 2021. године, у 19 часова у Универзитетској галерији у Крагујевцу.

Изложбу можете погледати до 7. јануара 2022. године.

Pozivnica

Протеклог викенда, 27. и 28. новембра 2021. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, одржани су семинар и такмичење из солфеђа за студенте свих година основних студија и ученике завршног разреда средње школе. Идеја за овакав пројекат потекла је од др Кристине Парезановић, која је уједно била и руководилац пројекта, а реализован је у организацији Филолошко-уметничког факултета, уз подршку Министарства културе и информисања и Универзитета у Крагујевцу.
Присутнима се, у име организатора, обратио декан ФИЛУМ-а, редовни професор мр Зоран Комадина, који је изразио задовољство због покретања оваквог пројекта. Према његовим речима, ово је јединствен догађај на нашим просторима, будући да обједињује семинар, на ком могу учествовати наставници, студенти и ученици и такмичење за студенте свих година студија и ученике завршног разреда средње школе.
Присутнима се у име ректорског колегијума обратио и проректор за наставу и студентска питања Универзитета у Крагујевцу, редовни професор др Владимир Ранковић, који је поздравио све учеснике и свечано отворио догађај. Учесници семинара, којих је било преко 40 из готово свих држава региона, имали су прилику на самом почетку да чују пленарно предавање редовног професора у пензији мр Весне Кршић Секулић, а затим и излагање Родрига Батаља, професора Универзитета у Рио де Жанеиру.
У наставку семинара о настави солфеђа у кинеском систему образовања излагала је мр Сандра Ивановић, редовни професор Универзитета у Источном Сарајеву, а након ње присутни су могли да се упознају и са занимљивим примерима из популарне музике кроз предавање о хармонској пратњи, које је одржала др Милена Петровић, редовни професор Универзитета уметности у Београду.
Спознајно-емоционално слушање глазбе у настави солфеђа тема је на коју је говорила др сц. Сабина Видулин, ванредни професор Свеучилишта Јурја Добриле у
Пули, а за крај целодневног семинара предавање о практичној примени хармоније у раду на мелодици и диктатима у средњошколској и академској настави одржала је мр Ливија Јовчић, ванредни професор Универзитета у Новом Саду.

Другог дана пројекта, у недељу 28. новембра, одржано је међународно такмичење из солфеђа ученика завршног разреда средње школе и студената свих година основних студија. Међународни жири, који су чиниле др Кристина Парезановић, др Милена Петровић, др Сабина Видулин, мр Сандра Ивановић и мр Ливија Јовчић, оцењивао је пријављене кандидате на основу три, односно четири елемента провере знања и вештина из солфеђа, а специјалну награду добио је Михаило Кривокућа, студент II године Факултета музичке уметности у Београду.

Foto4 min

У среду, 01.12.2021. године у 9 часова одржаће се друга радионица са студентима у вези са практичним радом на идејном решењу за ,,Конкурс за ангажовање .грађана ка циркуларној економији''.

Радионица ће се одржати онлајн, а .учесници, студенти друге године ОАС Унутрашња архитектура, добиће линк за приступ непосредно уочи почетка радионице.


Радионицу воде ментори, тј. наставници са Катедре за унутрашњу архитектуру: др ум. Катарина Лончаревић, Јелена Рувидић, др Бојана Пашајлић и Наталија Богдановић.
Сви зинтересовани за учешће који не припадају наведеној групи учесника могу се јавити на имејл:  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Radionica 2 1

Са задовољством вас позивамо на концерт студената виолине који се организује у среду 1.12.2021. године, у 18 часова, у Кући Ђуре Јакшића. На концерту ће наступати студенти из класа: ванр. проф. мр Јелене Роквић, ред. проф. Милутина Младеновића и доцента мр Александре Милановић.

Клавирска сарадња:

др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник

Добро дошли!

 

концерт студената виолине