Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Универзитет у Крагујевцу у школској 2021/2022. години уписује студенте на мастер академске студије, на студијском програму Развој компјутерских игара – једноипогодишње мастер студије (90 ЕСПБ) на српском или енглеском језику.

Програм Развој компјутерских игара настао је као пројекат Мастер 4.0 Иницијативе „Дигитална Србија“, а кроз сарадњу Универзитета у Крагујевцу и неких од најпознатијих домаћих гејминг студија. 

Током тросеместралног програма, будући студенти ће бити у прилици да слушају предмете као што су дигитална анимација, 3Д моделовање, принципи звука и музике у компјутерским играма и системи виртуалне реалности. Акценат ће бити стављен и на пословне вештине потребне за успех на глобалном гејминг тржишту, а посебно на предузетништво.

Програм је окупио предаваче са Факултета инжењерских наука, Филолошко-уметничког факултета, Института за информационе технологије и Природно-математичког факултета, али и предаваче из иностранства и представнике софтверских компанија међу којима су 3Lateral, Playrix RS и Ubisoft, као и Steinbeis institut, Comtrade Digital Services и Propter. Програм подразумева обавезну стручну праксу од најмање осам недеља у некој од укључених компанија.

Пријаве на конкурс примаће се од 20. септембра до 8. октобра 2021. године, у Центру за развој каријере и саветовање студента, улица Јована Цвијића бб, Крагујевац.

Образац Пријаве за конкурс може се подићи у просторијама Центра за развој каријере и саветовање студента, а можете га преузети и на овом линку.

Сву документацију је могуће доставити и у електронској форми, скенирану, на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Услови уписа:

Право на упис имају сви студенти који су стекли високо образовање најмање на основним академским студијама, у обиму од 240 ЕСПБ, на студијском програму из поља техничко технолошких наука или из поља уметности.

Све информације о Конкурсу можете да видите на следећем линку.

 

Razvoj kompjuterskih igara

Тројезичну Књигу резимеа међународног научног скупа ,,Краљ Милутин и доба Палеолога” од данас можете преузети и са web странице ФИЛУМ-а.

knjiga rezimea

На предстојећем међународном научном скупу поводом 700 година од упокојења Светог краља Милутина (1282-1321) биће представљено 78 научних радова од стране истраживача из више држава широм света: Србија, Русија, Уједињено Краљевство, Аустралија, Италија, БиХ, С. Македонија, Кипар, Грчка, Канада, САД, Француска, Шпанија, Турска, Румунија и Немачка, те кроз вишедисциплинарни истраживачки приступ пружити заокружен одговор на доба краља Милутина и ромејске династије Палеолога, чије су судбинске споне нераскидиво везане кроз краљицу Симониду Палеологину Немањић и њен брак са Светим краљем у престоном Скопљу.

Имајући у виду епидемиолошке околности, научни скуп ће бити одржан онлајн преко Zoom видео-платформе.
Zoom приступни параметри биће ускоро доступни јавности.
У име Организационог одбора,
Доц. др Јасмина Ћирић

У организацији Удружења „Изражајност“, уз подршку Министарства омладине и спорта, а у партнерству са Канцеларијом за младе града Крагујевца, наставља се јединствени Караван културе говора „Проговори да видим ко си“, у оквиру кога ће бити организоване едукативне радионице.

Млади, средњошколци и студенти имаће прилику да кроз интерактиван приступ овладају добрим говорним навикама и тако развију усмени израз и излагачку писменост, једну од најважнијих социјалних вештина у 21. веку. Чиме год да се бавимо, важно је да умемо јасно, гласно и изражајно да представимо своје идеје и таленте.

У току радионица млади ће са стручњацима из области дикције и комуникологије унапређивати: разговетност, разноврсну употребу речи, динамику, говор тела, технике за суочавање са тремом.

Сви учесници добиће на поклон књигу „Проговори да видим ко си“ аутора Слободана Роксандића, додатно наставно средство са више од 20 аудио и видео лекција, док ће предавачи бити: Слободан Роксандић, мастер комуниколог, Милан Босиљчић, дипл. глумац, Марко Миловановић, дипл. глумац. У току процеса обуке учесници ће научити:  на који начин унапређивање културе говора негује српски језик, како да говоре на артикулисан, разложан, динамичан начин, како да елиминишу лоше говорне навике, како да оно што изговарају буде занимљиво и сликовито.

Процес рада подразумева интерактивна предавања и практичне вежбе. Стечене вештине и знања могу се применити приликом одговарања на часу, полагања испита, презентовања у склопу школских и факултетских обавеза, као и током разговора за посао, при снимању видео снимака, уопште у свим ситуацијама које подразумевају усмени израз.

 

У Крагујевцу, радионице ће се одржати 21-22. септембра, уз поштовање свих прописаних мера у Великој сали Скупштине града. Број места је ограничен а пријаве су отоврене до понедељка 20. септембра до 12 часова.

Линк за пријаву:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9CLWmMxV3DqSoAtVmAuiX5Zt5zLG3oz4_b_7YSLzeR_Phag/viewform

Одсек за музичку уметност Филолошко-уметничког факултета обележава 200 година од рођења Ђованија Ботезинија, у суботу, 19. септембра од 19 часова, у Кући Ђуре Јакшића. Овим поводом биће одржан концерт на коме ће наступити Виктор Минић (контрабас) и Анђела Мујковић (клавир). 

Гост концерта: Нађа Минић (клавир)

 

Djovani Botesini 2 page 0001