Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Филолошко-уметнички факултет учествује у обележавању Европског дана језика 26. септембра 2021. године организовањем онлајн квиза (енгл. Online Multilingual Scavenger Hunt) за студенте основних студија са свих студијских група филолошке оријентације (србистика, англистика, германистика, романистика, италијанистика, хиспанистика). Ако желите да се добро забавите са колегама, пријавите се путем линка https://tinyurl.com/t9x29s35 до 20. септембра. За победнике, као и све учеснике, обезбеђене су прикладне награде.
Чекамо вас!
EDL 1

Задужбина „Доситеј Обрадовић“ по седми пут објавила је конкурс за награду „Доситејево златно перо“ за најбоље објављене радове младих аутора, у оквиру књижевних врста које је Доситеј увео у српску књижевност – есеј, басна, путопис, кратка прича.

На конкурсу су учествовали млади пунолетни аутори и ауторке (од 18 до навршених 35 година). 

Истраживач-приправник Филолошко-уметничког факултета Ђорђе Ђурђевић, за рад „Анђео хедонизма: монашка трпеза од Светог Саве до Доситеја Обрадовића“ написан са Николом Пеулићем, награђен је првом наградом Доситејево златно перо за 2021. годину.

 

Рад је настао у оквиру факултетског пројекта Брендови у књижевности, језику и уметности. 

 

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Министарство просвете, науке и технолошког развоја потписали су Споразум о сарадњи са компанијом „SEMOS EDUCATION“, којим ће се омогућити бесплатне онлајн обуке за незапослене са евиденције Националне службе за запошљавање и студенте као подршка Глобалној иницијативи за стицање дигиталних вештина компаније Microsoft.

Иницијатива је намењена студентима, незапосленим лицима, као и лицима која су услед пандемије остала без запослења.

У оквиру овог програма у Србији, биће подржано четири од постојећих десет занимања у оквиру ове иницијативе:

  • Software developer
  • Data analyst
  • IT administrator
  • AI practitioner

Овај програм обухвата следеће:

  • Учење уз помоћ бесплатних Microsoft Learn, LinkedIn Learning и GitHub ресурса
  • Менторске и оријентационе радионице у организацији Semos Education
  • Бесплатне званичне Microsoft обуке у организацији Semos Education

Пријаве и више информација:  gsi.algoritam.org

Рок за пријаву: 13. септембар 2021.

Почетак програма: 20. септембар 2021.

 

 

Приступно предавање за кандидата пријављеног на конкурс објављен 26.5.2021. године у публикацији Послови, на сајту Универзитета у Крагујевцу и на сајту Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, за избор једног наставника у звање доцент за научну област Филолошке науке, ужа научна област Енглески језик и лингвистика, заказано је за 3.9.2021. у 11 часова и биће одржано преко платформе Меet, јавно доступно преко линка meet.google.com/sno-cwnw-ghk .
Више информација.