Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Министарство за европске интеграције Владе Републике Србије расписује наградни конкурс за избор најбољих индивидуалних студентских радова о европској интеграцији и процесу приступања наше земље Европској унији. Циљ овог наградног конкурса је да непосредно укључи младе академске грађане у отворену аргументовану дебату о битним аспектима приступног процеса и чланства Републике Србије у Европској унији.

Радови би требало да одговоре на једно од пет питања:
1. Како постићи визију заједничке будућности Србије и Европске уније у оквиру могућег учешћа Србије у раду Конференције о будућности Европе?
2. Које су поуке пандемије за постизање отпорности на могуће сличне кризе у будућности и одрживости друштава и економије Европске уније?
3. Може ли се спровођењем Зелене агенде за Западни Балкан убрзати опоравак од социо-економских последица пандемије, као и зелена и дигитална трансформација у Републици Србији?
4. Да ли је новим начином вођења процеса приступања, тј. применом нове методологије, оживљена политика проширења Европске уније?
5. Зашто је очување европских вредности кључно за опстанак Европске уније, а њихово јачање важно за повећање добробити свих грађана на Западном Балкану?

Комисија састављена од професора Универзитета у Београду процењиваће квалитет пристиглих радова, а за ауторе три најбоља рада предвиђени су хонорари у износу од 85.000, 55.000 и 35.000 динара. Поред три најбоље рангирана, Министарство ће у електронском зборнику студентских радова објавити и остале радове који испуне критеријуме.


Конкурс је отворен за студенте основних и мастер академских студија свих универзитета у Републици Србији.

Рок за слање радова: 18. октобар 2021. године.

Текст конкурса можете да преузмете овде.

Решење о расписивању конкурса можете да преузмете овде

Универзитет у Крагујевцу део је пројекта Можеш и ти постати млади предузетник града Крагујевца, који реализују Град Крагујевац и Канцеларија за младе Крагујевац у партнерству са Универзитетом и Бизнис иновационим центром, а у оквиру кога млади могу да унапреде своје предузетничке вештине и конкуришу за средства за отпочињање бизниса.

Током пројекта, 30 младих који желе да унапреде своје предузетничке вештине и покрену сопствени посао имаће прилику да похађају обуке у области пословних симулација, које ће држати представници Бизнис иновационог центра и обуке преносивих вештина, које ће држати представници Универзитета. Најбољи појединци / тимови који успешно заврше обуке, конкурисаће за старт ап средства за отпочињање бизниса.

Јавни позив за учешће у обукама пословних симулација за започињање бизниса / унапређење пословања и доделу бесповратних средстава младима (старости 19 до 30 година) у оквиру пројекта Можеш и ти постати млади предузетник града Крагујевца је расписан у петак и биће отворен до 15. августа 2021. године.

На обукама могу учествовати студенти и  незапослена лица - млади старости од 19 до 30 година, који имају пословну идеју и желе да започну сопствени посао или запослени, представници предузећа регистрованог у Агенцији за привредне регистре, са седиштем на територији града Крагујевца, који имају активан статус не дуже од 1 године у тренутку објављивања Јавног позива.

Текст Јавног позива можете наћи на сајту Универзитета. Вест о расписивању јавног позива можете погледати овде.

Будући да је пројекат настао као резултат добре сарадње Универзитета и локалне самоуправе, значајно је да се што већи број студената укључи у Пројекат.

Филолошко-уметнички факултет у сарадњи са Кућом Ђуре Јакшића организује отварање новог простора уметности и културе, у понедељак 19. јула, у 20 часова у галеријском простору Куће Ђуре Јакшића. Догађај под називом ,,Нови стАРТ" представља почетак реализације сарадње у оквиру које ће Филолошко-уметнички факултет у овом простору једном недељно организовати разне културне и уметничке активности и на тај начин постати стални део програма.

Са задовољством Вас позивамо да присуствујете овог догађају.

Добро дошли!

Djura Jaksic 50x70 1

 

Објављен је конкурс за осму генерацију програма AmChamps – Mladi lideri promena, који је покренула Америчка привредна комора у Србији. Програм је намењен професионалном усавршавању студената, кроз синергију академског и корпоративног сектора.

AmChamps – Mladi lideri promena јединствени је програм професионалног усавршавања који је покренула Америчка привредна комора у Србији (AmChamps) у 2014. години, са идејом да кроз синергију академског и корпоративног сектора помогне усавршавање и развој младих људи – лидера који ће водити пословну заједницу у Србији.

Осма генерација AmChamps програма ће окупити укупно 40 одабраних учесника – 20 студента и 20 младих менаџера. Студенти би требало да похађају III или IV годину основних студија или да буду на постдипломским студијама државних факултета из Србије и не старији од 25 година. Представници AmChamps компанија чланица су успешни млади менаџери, од 29 до 37 година.

Уколико

- имате до 25 година и на III, IV години сте редовних студија или на мастер студијама државног Универзитета у Србији
- поседујете такмичарски дух и тимски играч сте играч 
- желите да упознате успешне пословне људе и бизнис заједницу у Србији
- стекнете познанства и пријатељства која ће ти променити живот

Више информација можете наћи на сајту  www.amchamps.rs и путем линка.

Свој CV и мотивационо писмо или видео можете послати на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.  најкасније до 10. септембра 2021. године.

AmChamps logo 2021