Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У понедељак 5. јула 2021. године у Дому омладине биће отворена прва самостална изложба фотографија под називом „Различитост“ младе ауторке Милице Аврамовић. 
Извор инспирације младе уметнице Милице Аврамовић чине људске фигуре, њихова лица и оно што се крије испод свима видљиве површине. Овом серијом фотографија Милица жели да дочара фасцинираност различитошћу, али и сличношћу женског тела и несавршеностима са којима се свака жена сусреће, а кроз коју приказује да су сва посебна на свој начин.
Милица Аврамовић рођена је 15. априла 1999. године у Крагујевцу и студент је треће године Одсека за примењену и ликовну уметност смер Графички дизајн, и тренутно завршава трећу годину студија. Учествовала је на многим радионицама из области графичког дизајна, фотографије и уметности. Излагала
је на бројним групним изложбама међу којима су ,,Belgrade raw" у Оставинској галерији, Међународно бијенале АРТија, колективна изложба у Културном центру „Ummus” у Крагујевцу...

 

Отварање изложбе заказано је за 19.00 часова. 

Добро дошли!
1

Са задовољством Вас обавештавамо о отварању Роси фест Летње академије за младе оперске певаче, у августу 2021. у Београду.

 У понуди Академије су следећи програми:

-Двонедељни интензивни програм индивидуалних и групних сесија, радионице сценског покрета, припреме и театарског извођења опере Кармен: програм укључује рад са сопраном Метрополитен опере - Олгом Маракрином, диригентом и генералним музичким директором Театра у Брауншвајгу - Србом Динићем, диригентом Народног позоришта у Београду - Стефаном Зекићем, редитељком Народног позоришта у Београду - Аном Григоровић и кореографкињом компаније Битеф - Тамаром Пјевић

-Мајсторски курс соло певања са сопраном Метрополитен опере, Олгом Макарином и Моцарт такмичење: поред индивидуалног рада са госпођом Макарином, програм укључује пробе и наступ са оркестром, на Великој сцени Коларчеве задужбине, са диригентом Народног позоришта у Београду - Стефаном Зекићем, радионицу сценског покрета са редитељком Народног позоришта у Београду - Аном Григоровић и кореографкињом компаније Битеф - Тамаром Пјевић; индивидуални фидбек од свих чланова жирија - Олга Марарина, Срба Динић, Анета Илић, Катарина Јовановић и Ади Бар), као и могућност награда које укључују курсеве усавршавања и улоге у предстојећој Роси фест продукцији Моцартовог Директора позоришта

-Rossi Pass: Могућност пасивног учествовања у оба програма.

 

Више о програму можете прочитати на сајту фестивала (https://www.rossifest.org/summer-academy-2021), као и у брошури.

 unnamed 123

EASA *(European Architecture Students’ Assembly / Evropska Asocijacija Studenata Arhitekture)  позива све заинтересоване за учешће на годишњем скупу ЕASA Reality у Крагујевцу. 

Годишњи скуп се одвија током две недеље лета, сваке године у другој држави, а некадашњи учесници их сматрају најинтензивнијим двонедељним искуством. Скуп је фокусиран на радионице, а програм скупа је испуњен предавањима професионалаца из различитих области, а везаних за тему скупа. Изложбе, отворене дискусије, једнодневне радионице и спонтани перформанси даље истражују питања постављена током ове две недеље. 

Овај скуп се ове године одржава 1-15. августа на ,,Кнежевом арсеналу", а тема овогодишњег скупа је ЕASA Reality.

,,Тема испитивања Стварности (ЕASA Reality) дошла је као реакција на низ парадоксалних раскорака уочених у архитектонском образовању, мишљењу и пракси, између нас самих као и у односу на социоекономске и еколошке феномене, тенденције и потребе које владају на европском подручју. Комплексност захтева наших екосистема ствара потребу за преиспитивањем наше улоге као архитеката. Имајући ово у виду, главни циљ догађаја је подизање свести и разумевања о тренутном поретку ствари, без жеље за брзим и брзоплетим решењима и закључцима."

Више информације можете наћи у Позиву.

Рок за пријаву је 30. јун 2021. године, а посебан број места резервисан је за учеснике из Крагујевца.

Радионицу можете пријавити попуњавањем Google форме.

 Slika 1 naslovna

На 114. седници Савета Факултета одржаној 21.6.2021. године реизабран је декан Факултета проф. мр Зоран Комадина. Професор Комадина наставља дужност декана у мандатном периоду од три године. Изабран је тајним гласањем од стране чланова Јединственог већа ФИЛУМ-а, а ту одлуку потврдио је Савет Филолошко-уметничког факултета на данашњој седници. Од присутних на седници за избор проф. Комадине гласало је 16 чланова заокруживши ,,за", постојао је један неважећи папирић и није било чланова који су гласали ,,против". 

Честитамо на избору!

 

mr Zoran Komadina