Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
×

Упозорење

JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/slikarstvo
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/slikarsketehnike
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/grafickidizajn
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/pismo
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/fotografija
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/grafikaknjige
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/grafikaigraficketehnike
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/vajarstvo
JFolder: :files: Путања није директоријум. Путања: [ROOT]/dokumenta/foto_galerije/vesti/2021/izlozba/unutrasnjaarhitekturaiindustrijskidizajn
×

Обавештење

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder:

Задовољство нам је да вас позовемо на отварање годишње изложбе студената и наставника Kатедре за унутрашњу архитектуру ,,РЕТРОСПЕКТИВА 20/21" која ће се одржати у Контакт галерији и Галерији СКЦ-а (СКЦ Крагујевац), 29.06.2021. године у 20 часова. 

,,Пројекат Ретроспектива 20/21 представља селекцију радова професора и студената са Катедре за унутрашњу архитектуру на Филолошко-уметничком факултету, Универзитета у Крагујевцу насталих у временском оквиру академске 2020/2021. године.

У склопу изложбе Ретроспектива 20/21 први пут ће бити представљен заједнички пројекат групе професора у саставу: др ум. Катарина Лончаревић, Јелена Рувидић, Наталија Богдановић и др Бојана Пашајлић и студената II, III и IV године (Симона Благојевић, Маша Миленковић, Ивана Милојевић, Ксенија Зечевић, Анђела Хаџић, Анђела Десивојевић, Невена Пантелић, Александар Ђукић и Елена Пајкић) који су радили на решењу и реализацији два спојена пројекта у једну аутентичну целину под називом Излажи, не одлажи /Open-space Learning, Учионица на отвореном. Наведени пројекат односи се на просторну структуру изложбених паноа са позицијама за рад, а подржан је од стране организације Млади су закон као резултат конкурса Шта нам тешко.

Панои уједно представљају и пројекат кроз који су студенти под менторством професора имали увид потпуног процеса од идеје до реализације. На овим паноима биће изложени студентски радови који као такви приказају практичну намену пројекта и јединствен елемент који су студенти креирали за сопствене намене.

Овакав концепт излагања и рада осмишљен је првенствено као одговор студената на проблем недостатка простора за рад и излагање који се намеће кроз ширу слику проблема ФИЛУМ-а као подстанара. Са друге стране, оваква структура даје одговор и на садашњу епидемиолошку ситуацију због које просторна композиција као што су пројектовани панои може да функционише на било којем отвореном простору у урбаној структури града или ван ње.

Симбиоза представљених пројеката професора са Kатедре за унутрашњу архитектуру (како изведених тако и оних који су на нивоу идејних решења) кроз различитост обрађиваних тема даје целовит приказ савремене пројектантске праксе у ентеријеру и архитектури уопште."

 Др Бојана Пашајлић  

Наставници Катедре за унутрашњу архитектуру Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу:

 Др ум. Катарина Лончаревић,
Др Јелена В. Атанасијевић,
Јелена Рувидић,
Др ум. Ивана Павловић,
Мр Сања Дрвеница,
Наталија Богдановић,
Мр Небојша Савовић Нес,
Др Бојана Пашајлић.

RETROSPEKTIVA 20 21

Изложба ће бити отворена две седмице. 

Филипу Мисити, доценту на Филолошко-уметничком факултету, додељена је прва награда на конкурсу „Мала графика – Нови Сад 2021“ за графику „Систем ћелија увезаних унутар Ћелија увезаних унутар ћелија увезаних“.

У понедељак, 14. јуна 2021. године, у Галерији „Ла Виста“ у Новом Саду, свечано је отворена ликовна изложба уметничке графике под називом „Мала графика – Нови Сад 2021.“Новосадска публика имала је прилику да види смотру графичких радова селектованих на истоименом ликовном конкурсу и сазна имена аутора најбољих остварења на пољу ликовне графике малог формата.

Жири за доделу награда на конкурсу „Мала графика – Нови Сад 2021.“, који су чинили графичари мр Данило Вуксановић (председник жирија), др Снежана Петровић и мр Јасна Гулан Ружић, једногласно је доделио прву награду Филипу Мисити из Крагујевца за графику „Систем ћелија увезаних унутар Ћелија увезаних унутар ћелија увезаних“ у техници спуштени ниво, висока / дубока штампа (18 x 17 цм) из 2021. године.

 „Првонаграђену графику карактеришу сведени облици једноставног записа које нам сугеришу бескрајни свет микрокосмоса. Посебност овог графичког листа је у вешто изведеном технолошком поступку комбиновањем два различита начина штампе. Аутор обликује ликовне форме користећи процес спуштања нивоа графичке матрице у дубокој штампи. Линија као елемент који одваја површине остварена је трагом боје заостале у рубовима спуштених нивоа. Првонаграђено дело представља одличан пример добро осмишљеног и квалитетно изведеног графичког листа.“, наводи се у образложењу жирија.

На конкурсу су право учешћа имали сви ликовни ствараоци из Републике Србије са радовима насталим у последње три године, отиснутим на формату папиру не већем од 18 x 18 цм, у којима се реализује оригинална уметничка графика у техникама високе, дубоке и равне штампе (акватинта, бакропис, бакрорез, сува игла, мецотинта, литографија, алграфија, линорез, дрворез, линогравура, колаграфија, ситоштампа као и комбинације истих) као и дигитални принт.

Изложба је отворена до 27. јуна 2021. године у Галерији „Ла Виста” у Новом Саду (Мите Ружића 2).

unnamed филип мисита  logo MALA GRAFIKA NS 2021

 

Некадашњи председник Републике Хрватске, композитор и правник Иво Јосиповић посетио је Филолошко-уметнички факултет у Крагујевцу 16. јуна 2021. 

Госта је примио декан Филолошко-уметничког факултета, проф. др Зоран Комадина, са продеканом за науку и међународну сарадњу проф. др Николом Бубањом. Господин Иво Јосиповић посетио је Крагујевац као председник жирија Интернационалног фестивала ,,Исидора Жебељан". Прво издање Интернационалног фестивала ,,Исидора Жебељан" у организацији Музичка омладина Крагујевац, уз подршку Филолошко-уметничког факултета, свечано је отворен 15. јуна 2021. у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије.

 20210616 1025100      20210616 094004

У Галерији Народног музеја, у петак, 18. јуна од у 19.30 часова, биће одржан концерт студената камерне музике Филолошко-уметничког факултета. На концерту ће наступити студенти из класа редовног професора Борислава Чичовачког, доцента Мирјане Нешковић и доцента Александра Стефановића.

Улаз је бесплатан.

Добро дошли!

plakati kamerne 18 6 2021 page 001