Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Имамо посебну част и задовољство да вас позовемо на концерт оркестра ФИЛУМ-а, који ће се одржати у понедељак 10. априла 2023. године у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, са почетком од 20 часова, под диригентском палицом мр Владимира Милића, редовног професора на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу.

На концерту ће наступати солисти: Јована Мршуља (флаута), Ирина Пејоска (харфа к.г.), Сaра Минић (виола), Михајло Веселиновић (виола)

На програму за концерт наћи ће се дела В. А. Моцарта, С. Баха.

Добро дошли!

Konncertna sezona 10 4 2023 page 0001

X Међународно пијанистичко такмичење Смедерево одржаће се онлајн у мају 2023. године. Рок за пријаву је 30. април 2023. године. Такмичење је отворено за уметнике из целог света.
Дисциплине: Клавир, Гранд Приx Смедерево, Камерна музика, Комплементарни клавир, Упоредни клавир, Композиција. (линкови се налазе на сајту Конкурса)

Победник такмичења добија награду ,,Невена Поповић" и новчану награду од 300е. 

Више детаља о такмичењу на https://uljus.com/

Пријава

Начин пријаве

Правила такмичења

 

IMG d53bef784cf5266ecc91a7034bffcd14 V

Протеклог викенда, 25. и 26. марта 2023. године, у Свечаној сали Ректората Универзитета у Крагујевцу, одржан је други по реду семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година основних студија и ученике завршног разреда средње школе. Идеја за овакав пројекат потекла је од доц. др Кристине Парезановић, која је уједно била и руководилац пројекта, а реализован је у организацији Филолошко-уметничког факултета, уз подршку Министарства културе и информисања и Универзитета у Крагујевцу. Велико интересовање за ове догађаје показује и број учесника, који је ове године за оба догађаја премашио осамдесет пријављених.

У недељу 26. марта, одржано је међународно такмичење из солфеђа ученика завршног разреда средње школе и студената свих година основних студија. Међународни жири, који су чиниле др Кристина Парезановић, др Милена Петровић, мр Ливија Јовчић, мр Сандра Ивановић и мр Михајло Лазаревић, оцењивао је пријављене кандидате на основу три, односно четири елемента провере знања и вештина из солфеђа, а специјалну награду добила је Ивана Мачковић, студент III године Академије уметности у Новом Саду.

Резултате такмичења можете погледати кликом на линк.

2 2

Задовољство нам је да вас позовемо да присуствујете солистичком концерту акордеонисте Владимира Благојевића, ванредног професора на Филолошко-уметничком факултету, који ће бити одржан у Легату Николе Коке Јанковића дана 6. априла, од 19 часова. На програму ће бити изведена дела Д. Косорића, Б. Поповић, Р. Шварца, Ј. Марковића, З. Комадине, Д. Јовановић.

Добро дошли! 

Koncert KG

Младен Милосављевић, студент мастер академских студија Француски језик и књижевност на Филолошко-уметничком факултету, освојио је прво место у Србији на такмичењу у писању франкофоног диктата, у категорији сениора. 
Франкофони диктат одржава се традиционално током месеца франкофоније. Организован је у две категорије: јуниори (ученици) и сениори (студенти).
Диктат је читала француска лекторка Лизон Роиг, а студенте је за диктат припремала лекторка Катедре за романистику Биљана Лазовић.
Студент Младен Милосављевић је на крају 4. године студија положио највиши ниво француског језика (C2) у Француском институту у Београду, па је овај успех велико задовољство за његове професоре.
Mladen Milosavljevic
  Photo Dictée francophone 2023