Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Позивамо вас на концерт Уметничког ансамбла Министарства одбране „Станислав Бинички“ који ће се изводити у Свечаној сали Прве крагујевачке гиманзије, у четвртак 1. јуна 2023. године, од 20 часова. 
Концерт под називом ,,МоцАРТ- уметност класицизма" симфонијски оркестар Уметничког ансамбла „Станислав Бинички“ извешће под диригентском палицом Драшка Јанковића, сталног члана оркестра Народног позоришта у Београду.

Солиста на клавиру биће Душан Аксентијевић, пијаниста и алумниста Филолошко-уметничког факултета, из класе проф. Сање Вукосављевић Миленић.

Добро дошли!

E POZIVNICA 2

Задовољство нам је да вас позовамо да, у среду 31. маја 2023. године, у 18 часова, у Универзитетској галерији, присуствујете концерту студената Катедре за гудачке инструменте. Наступају студенти из класа наставника: мр Саше Мирковића, редовног професора, др ум. Наташе Петровић, редовног професора, мр Милутина Младеновића, редовног професора, мр Срђана Стошића, редовног професора и мр Александре Милановић, доцента.

Клавирски сарадници: Jeлена Ивановић, самостални уметнички сарадник и Невена Глигорић, виши уметнички сарадник и др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник.

Добро дошли!

31 05 2023 page 0001

Задовољство нам је да вас позовемо да присуствујете концерту под називом AccoCello студената мастер студија камерне музике. Концерт ће бити одржан у Универзитетској галерији у суботу 26. маја 2023. године, од 19 сати. Публика ће имати прилику да послуша ансамбле из класе доцента Мирјане Нешковић.

На програму ће бити дела: Бркљачића, Жебељан, Лозеа, Косорића

Добро дошли!

IMG 0a1ab609beefca78c396e9982ea38b03 V

Петар Динчић, студент хармонике ФИЛУМ-а из класе редовног професора Војина Васовића, у конкуренцији кандидата са различитих страна света, победник је најстарије категорије Концертисти на једном од најпрестижнијих фестивала класичне хармонике у Европи - Међународним сусретима хармоникаша у Пули, Хрватска.

Честитамо Петру и његовом професору!

Универзитет у Крагујевцу традиционално је доделио годишње награде за наставно и научноистраживачко особље за постигнуте изузетне резултате у научноистраживачком, односно уметничком раду. 

Награда за изузетне резултате у уметничком раду додељена је мр Саши Мирковићу, редовном професору на Катедри за гудачке инструменте Филолошко-уметничког факултета, који је у својој уметничкој каријери постигао велике успехе.

Професор Мирковић је активан као солиста, камерни и оркестарски музичар, као педагог и организатор музичког живота у земљи. На бројним реситалима и камерним концертима, али и на наступима са ансамблом Метаморфозис, чији је оснивач и уметнички вођа, изводи разноврстан и специфичан програм – од барока до савремене музике српских и страних аутора, те до граничних жанрова који комбинују класичне идиоме са етно, џез и поп изразима, аудио и видео технологијом. Такође је као солиста наступао и са „Но Бордерс Оркестром“, Ансамблом „Арте“, БКО „Љубица Марић“, БГО „Душан Сковран“, КО „Шлезингер“, Симфонијским оркестром Војске Србије „Станислав Бинички“, „Омладинским симфонијским оркестром Југоисточне Европе“, Симфонијским оркестром РТС-а као и више наступа са Јена филхармонијом, Филхармонијом из Лођа и Немачким филхармонијским оркестром Мерк из Дармтшата. Овиме се проф. Саша Мирковић сврстава не само међу најпродуктивније српске уметнике, већ и међу најуспешније.
Редовни професор мр Саша Мирковић добитник је више специјалних признања за извођење савремене музике: награда часописа „Музика Класика“ за најбољег мушког извођача у 2016. години, награда часописа „Музика Класика“ ансамблу „Метаморфозис“ за најбољи оркестар у 2016. години и награда Удружења композитора Србије „Александар Павловић“ за извођача и најбољег промотера српске музике у 2016. и 2022. години.

Поред награда мр Саша Мирковић је био и руководилац различитих пројеката који су подржани од стране Министарства културе и информисања, као и СОКОЈ-а. Посебно се истиче један од пројеката из 2019. године, Метаморфозис гудачка академија, организујући аудицију за младе музичаре, студенте за рад и наступе у оквиру ансамбла. У 2022. години је започео Први интернационални фестивал савремене музике Meta World који је наишао на изузетан пријем код публике
и музичке критике. Као резултат константног и запаженог деловања ансамбла „Метаморфозис“ проглашени су за креативне амбасадоре у оквиру платформе „Србија ствара“.

slika 21052023 11  slika 21052023 14