Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Са задовољством Вас позивамо на промоцију постхумног издања књиге Лица српске музике- популарна музика, наше уважене музиколошкиње др Весне Микић. (1967–2019), која ће се одржати у четвртак 23. маја 2024. године, у СКЦ Крагујевац, од 18 часова. Услед ауторкиног прераног одласка, ову дуго жељену публикацију она није успела да доврши. У знак сећања и захвалности за њен значајан научни допринос, ову књигу су довршили њени бивши студенти и студенткиње, окупљени под окриљем Центра за истраживање популарне музике – организације чији је др Весна Микић оснивач.
Издање је настало са циљем да богате написе о популарној музици др Весне Микић учинимо доступнијим и видљивијим, посебно млађим генерацијама, а обликовано је као збирка сачињена од двадесет једног текста. Неки од текстова до сада никада нису били публиковани, односно никада нису били објављени на српском језику.
На промоцији говоре: др Биљана Лекић, ФМУ, Београд, др Маја Васиљевић, Филозофски факултет, Београд, Катарина Лазаревић Сретеновић, ФИЛУМ, Крагујевац и др Ања Лазаревић Коцић, ФИЛУМ, Крагујевац.

О ауторки: Весна Микић била је редовни професор на Катедри за музикологију Факултета музичке уметности Универзитета уметности у Београду. Била је ангажована као предавач и при другим високошколским установама у земљи и региону (Нови Сад, Крагујевац, Цетиње, Приштина, Бања Лука, Бијељина), као и на Интердисциплинарним докторским студијама Универзитета уметности у Београду од њиховог оснивања. Њен опсежан научно-истраживачки писани опус чине три књиге: Музика у технокултури (Универзитет уметности у Београду, 2004), Лица српске музике – неокласицизам (Факултет музичке уметности, Катедра за музикологију, Београд, 2009) и Лица српске музике: популарна музика, постхумно издање (Центар за истраживање популарне музике). У њеној библиографији налази се близу стотину објављених радова (студија, приказа, рецензија, лексикографских одредница, интервјуа, текстова ЦД издања, уводних текстова за нотна издања) у најугледнијим домаћим и значајним иностраним научним публикацијама.

 

 

Посебно нам је задовољство да вас позовемо на концерт музике композитора Филолошко-уметничког факултета који се одржава у уторак 21. маја 2024. године од 19 сати, у Универзитетској галерији. На концерту наступају:

Александар Ружичић, флаута
Сања Луковац, клавир
Карољ Марочик, флаута
Радослава Воргић Журжован, сопран
Јована Радовановић, клавир

На програму ће се наћи дела Јасне Вељановић, Зорана Комадине, Милорада Маринковића, Владимира Трмчића.

Добро дошли!

Poster 2 page 0001 1

Задовољство нам је да вас позовамо да, у понедељак 20. маја 2024. године, у 18 часова, у Кући Ђуре Јакшића, присуствујете концерту студената Катедре за гудачке инструменте Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу. Наступају студенти из класа наставника: др ум. Наташе Петровић, редовног професора, мр Милутина Младеновића, редовног професора, мр Александре Милановић, доцента, мр Јелене Роквић, ванредног професора, мр Саше Мирковића, редовног професора, мр Срђана Стошића, редовног професора и Ирине Васовић, сарадника у настави. 

Клавирски сарадници: Jeлена Ивановић, самостални уметнички сарадник,  др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник и мр Невена Глигорић, виши уметнички сарадник.

Добро дошли!

20.05. RGB za sajt 1 page 0001

Са задовољством вас позивамо да присуствујете концерту студената из класе проф. Војислава Илића, редовног професора на Катедри за соло певање, који се организује у Кући Ђуре Јакшића, у суботу 18. 5. 2024. године,  у 18 ч. 

Музички сарадник на концерту: мр Петар Марковић 

Добро дошли!

Voja Spasic plakats 1 page 0001

У Универзитетској галерији, у четвртак, 16. мајa 2024. године у 19 часова, биће одржано предавање Хришћанска симболика у музичким делима Јохана Себастијана Баха.

Предавање ће одржати проф. др Зоран Божанић, музички теоретичар, композитор, извођач и ванредни професор на Катедри за музичку теорију Факултета музичке уметности у Београду.

Предавање ће обухватити анализу скривених слојева музичког текста одабраних композиција Јохана Себастијана Баха, која ће омогућити разумевање примене симболике мотивских фигура и бројева религиозног значења.

Добро дошли!

predavanje bozanic bah

Вест преузета са сајта Универзитета у Крагујевцу