Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Велика част нам је да поделимо са вама изузетне вести о постигнућима наших талентованих студената, које су 25. новембра 2023. године, изузетно истакле Филолошко-уметнички факултет. 

Тамара Миловановић, студенткиња четврте године соло певања Одсека за музичку уметност, из класе мр Војислава Спасића, редовног професора, остварила је изузетан успех на међународном такмичењу соло певача ,,Никола Цвејић", одржаном у Руми. Тамара је заслужено освојила низ импресивних награда:

Лауреат целог такмичења
Прва награда у 4. категорији
Специјална награда за извођење соло песме домаћег аутора

Њено изванредно извођење је додатно употпунио Петар Марковић, виши уметнички сарадник на Филолошко-уметничком факултету, који је наступао с њом као клавирска сарадња на овом важном догађају.

 

Са друге стране, Анђела Нинковић, студенткиња мастер студија соло певања, из класе мр Војислава Спасића, редовног професора, имала је премијеру опере „Маломбра”, аутора Франческа Колосанта. Она је изнела улогу Фани у овом остварењу, које је имало премијеру у Театру Тартини у Пирану, Словенија. Представа је била под режијом Ане Ајело (Anna Aiello).

Ова два изванредна достигнућа нагласила су квалитет, талент и посвећеност наших студената, али представљају и доказ високог нивоа образовања и ангажмана наших наставника у подршци студентима ка постизању изузетних достигнућа на међународној сцени.

Честитамо Тамари и Анђели на овим успесима!

274025456 1914324805623072 5911432786806898161 n  405788296 10226846870572486 4810576458725168781 n

Имамо посебно задовољство да вас позовемо на концерт Камерног оркестра ФИЛУМ-а, који ће се одржати у среду, 29. новембра 2023. године у Свечаној сали Прве крагујевачке гимназије, са почетком од 20 часова. Овај концерт изводи се у склопу Концертне сезоне ФИЛУМ-а, а уметнички руководилац оркестра је доцент Мирјанa Нешковић.  

На програму ће се наћи дела Х. Бибера, Ј. С. Баха, Ђ. Ботезинија, П. И. Чајковског и Е. Грига, која ће извести, у пратњи Камерног оркестра, солисти: Надежда Миленковић на хармоници, Никола Славковић на контрабасу и Василиј Соколовски на виолончелу.  

Добро дошли!

 

poster1 page 0001

Катедра за музичку теорију и педагогију Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу организује трећи по реду Национални научни скуп са међународним учешћем и међународно такмичење из солфеђа: Scientia et musica - SEM (стари назив: Семинар и међународно такмичење из солфеђа за студенте свих година студија и ученике четвртог разреда средње школе), у суботу 25. и недељу 26. новембра 2023. године. Од ове године семинар из музичке педагогије је редефинисан и узрастао је у Национални научни скуп са међународним учешћем на којем ће, поред музичке педагогије, бити могуће дискутовати на теме из области музичке теорије, музикологије, етномузикологије, сакралне музике, психологије и филозофије музике и других сродних друштвено-хуманистичких наука, док је такмичење из солфеђа проширено за још три категорије, односно на комплетну средњу музичку школу.

Програм Националног научног скупа са међународним учешћем Scientia et Musica - SEM окупља стручњаке из области музичке педагогије, музикологије, етномузикологије, музичке теорије и других сродних области, као и истраживаче који се баве интердисциплинарним, мултидисциплинарним и трансдисциплинарним истраживањима. Ове године слушаоци ће бити у прилици да чују десет излагача из шест држава са три континента. 

Програм скупа

Conference program

Позивамо вас да присуствујете солистичком концерту Александра Радовића, студента хармонике из класе др ум. Миодрага Ђорђевића, доцента на Филолошко-уметничком факултету. Концерт ће биће одржан у Кући Ђуре Јакшића, у понедељак 26. новембра 2023. године, од 19 часова. 

На програму концерта наћи ће се композиције: Л. Агиреа, С. Хапамакија, П. Корпијака, С. Мозенмарка, С. Губајдулине, Ј. С. Баха

Гост концерта: Никола Димитријевић

Улаз је бесплатан!

Добро дошли!

 

Биографија

h2 plakat page 0001

Задовољство нам је да вас позовамо да, у среду 22. новембра 2023. године, у 19 часова, у Кући Ђуре Јакшића, присуствујете концерту студената Катедре за гудачке инструменте. Наступају студенти из класа наставника: др ум. Наташе Петровић, редовног професора, мр Милутина Младеновића, редовног професора,  мр Александре Милановић, доцента и мр Јелене Роквић, ванредног професора.

Клавирски сарадници: Jeлена Ивановић, самостални уметнички сарадник и  др ум. Сања Четровић, уметнички сарадник.

Добро дошли!

3. verzija page 0001 1