Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Студенти, ученици и уметници из целог света учествовали су на Међународном интернет такмичењу “Константин Велики”. Поред великог броја такмичара из Србије, учешће су узели такмичари из целог света – Русија, Италија, Немачка, Уједињени Арапски Емирати, Грчка, Шведска, Словенија, Северна Македонија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Пољска, Летонија, Албанија, Украјина, Бугарска…Студенти Одсека за примењену и ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета остварили су запажене резултате на овом такмичењу:

У категорији Цртеж, похвале су добиле:
Миња Радашиновић, студент треће године студијског програма Ликовне уметности, модул Графика и 
Теодора Мицић, студент четврте године студијског програма Ликовне уметности, модул Графика. 
У категорији Фотографија 3. награду је добила:
Миња Радашиновић, студент треће године студијског програма Ликовне уметности, модул Графика.
Честитамо нашим студентима на оствареним резултатима!  

У петак, 14. маја 2021. године у изложбеном простору Куће Војновића отворена је самостална изложба слика ,,Светлост идентитета” ауторке Теодоре Мицић.

Теодора Мицић рођена је 1998. године у Јагодини. Завршила је средњу школу ,,Свилајнац’’ у Свилајнцу. Уједно је завршила и нижу музичку школу ,,Божидар Трудић’’ у Смедеревској Паланци. Тренутно је на завршној години Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу, смер ликовне уметности, модул графика. Стипендиста је фонда за изузетно надарене студенте Републике Србије, министарства просвете, науке и технолошког развоја. До сада је имала две самосталне изложбе и учествовала је на преко тридесет групних изложби. Добитница је две награде: Друга награда за графику Весник буре, додељена од стране удружења грађана ,,Крила Анђела”, Нови Козарци, 2020. и Похвала за графику Соларис, додељена од стране жирија XX Бијенала студентске графике Србије.

Читава серија радова је у настајању, као и процес истраживања, па тако и фигуре могу имати јасније форме или се њихова присутност кроз даљи рад може потпуно изгубити.

Изложба слика Теодора Мицић за отворена је за публику до 28. маја 2021. године. Услед пандемије коронавируса изложба није имала званично отварање. 

Улаз на изложбу је слободан.

Radovi za izlaganje 1 960x1194

На XXI Бијеналу студентског цртежа Србије које се одржава 15 – 31. 5. 2021. године у два галеријска простора Дома културе ,,Студентски град” на Новом Београду, студенти ФИЛУМ- а остварили су запажене резултате.

У конкуренцији шест факултета,110 студената са укупно 254 рада, студенткиња Јована Радојичић, са друге године студија Графичког дизајна, освојила је једну од седам равноправних награда. Награда Бијенала састоји се у организовању самосталне изложбе у Галерији Дома културе Студентски град.

Такође, студент Лазар Вучковић, са друге године студија Унутрашње архитектуре, добио је похвалу (једну од две додељене) за свој цртеж.

Оба награђена студента похађала су наставу на предмету Цртање, на првој години, и тренутно похађају наставу на предмету Сликање, на другој години студија, код мр Милице Антонијевић, ванредног професора.

IMG 20210515 131540 resized 20210517 114043335  IMG 20210515 131619 resized 20210517 114043739

IMG 20210515 125423 resized 20210517 114042796

У четвртак, 3. јуна 2021. у Галерији Друштва архитеката Ниша са почетком у 18.00 часова биће отворена изложба Архитектонске комуникације ауторки: др Јелене В. Атанасијевић, мр Сање Дрвенице и др ум. Иване Павловић. Изложбу можете погледати до 17. јуна 2021. године.

Добро дошли!

plakat NIS page 001

Универзитет у Крагујевцу у сарадњи са Филолошко-уметничким факултетом из Крагујевца и Архитектонским факултетом Универзитета у Београду, уз подршку Града Крагујевца организују два догађаја на тему ,,АРСЕНАЛ - ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ”

СТУДЕНТСКУ КРЕАТИВНУ РАДИОНИЦУ
,,АКЦЕЛЕРАТОР - КРАГУЈЕВАЦ"

која ће се одржати 19.5.2021.године у 12.00 сати у згради Ректората у Крагујевцу, и


ПАНЕЛ
,,АРСЕНАЛ-ИНДУСТРИЈСКО НАСЛЕЂЕ”

који ће се одржати 20.5.2021.године у Свечаној сали Ректората у Крагујевцу

 

Ментори-координатори: проф. др Јелена В. Атанасијевић, проф. др ум Ивана Павловић, проф. мр Сања Дрвеница и проф. Видан Папић- Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу и проф. Иван Рашковић, доц. др Ратка Чолић, Архитектонски факултет Универзитета у Београду
Студенти: основних академских студија / Филолошко-уметнички факултет Универзитета у Крагујевцу и мастер академских студија / Архитектонски факултет Универзитета у Београду

1 Plakat 3 min  panel