Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Међународни пројекат ReCulture позива младе дизајнере Западног Балкана на конкурс за одабир осам дизајнера који ће ребрендирати четири институције културе из Србије, Босне и Херцеговине и Црне Горе.

Конкурс је отворен до 31. маја, а могу се пријавити млади таленти активни на пољу графичког дизајна, илустрације, архитектуре и сродних дисциплина.  

Идеја ReCulture пројекта, који финансира Европска унија кроз програм Креативна Европа, јесте подстицање модернизације културних институција Западног Балкана кроз редизајн њихових визуелних идентитета и унапређење начина на које комуницирају са публиком. Четири институције културе које су одабране да буду ,,студије случаја” и које ће током трајања пројекта бити у потпуности ребрендиране су: Спомен-збирка Павла Бељанског из Новог Сада, Културни центар Требиње, Музеј савремене уметности Републике Српске из Бањалуке и галерија Уметничке колоније из Даниловграда (ЦГ).

Више о пројекту и позиву за дизајнере који је отворен до 31.05.2021. сазнајте на сајту Reculture (recultureproject.eu) и друштвеним мрежама Instagram и Facebook..

Позив на конкурс.

RECULTURE OpenCall media

У понедељак, 26. априла 2021. у Галерији СКЦ-а у Обреновцу биће отворена изложба Архитектонске форме ауторки: др Јелене В. Атанасијевић, мр Сање Дрвенице и др ум. Иване Павловић. Изложбу можете погледати до 16. маја 2021. године.

Добро дошли!

KcObr FINALNO A3 PLAKAT finalno 1 1 1

На Катедри за унутрашњу архитектуру припремна настава за полагање пријемног испита за школску 2021/2022. годину реализоваће се у форми Отворених врата која се организују у циљу промовисања студијског програма и бољег упознавања кандидата са формом и садржајем пријемног испита. Отворена врата организују се кроз отворену наставу која, формирана по тематским јединицама, омогућава кандидатима да се упознају са теоријским и практичним у настави. 

  1.  предавање - 02.04.2021, 10 часова

 Формирање просторне апстрактне композиције 

       мр Небојша Савовић

       Вајарски атеље – издвојени објекат у оквиру школе ОШ ,,Ђура Јакшић“

  1. предавање – 09.04.2021.

 Основи перспективног цртежа/ Основи фронталне и угаоне перспективе

      Наталија Богдановић

      имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  1. предавање – 19.04.2021.

 Поставка перспективе према израђеној просторној поставци (позиционирање на папиру, формирање линије...) 

      Др Бојана Пашајлић

      имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  1. предавање – 22.04.2021.

 Обрада просторне поставке бојом са израдом перспективних скица 

       Јелена Рувидић 

       имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  1. предавање – 28.04.2021.

 Исцртавање датих примера ентеријера и апстраховање у задате облике   

      др ум. Катарина Лончаревић

      имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

  1. и 7. предавање – 04.05.2021. и 10.05.2021.

  Разрада добијених просторних композиција деконструкцијом   

      др ум. Ивана Павловић

      имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

      8. предавање – 17.05.2021.

  Израда презентације добијених просторних композиција 

      др Бојана Пашајлић

      имејл: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Због тренутне епидемиолошке ситуације у земљи, само прво предавање одржаће се уживо на наведеној локацији, док ће се друга предавања организовати преко интернет платформе. Како би будући студенти присуствовали видео-предавањима и радионицама, потребно је да се дан раније пре датума њихових одржавања јаве путем наведеног имејла предавачу како би од истог добили линк за приступ предавању. 

Заинтересовани кандидати у обавези су да понесу комплетан цртачки прибор са собом на прво предавање.

Потребно је пратити обавештења у вези са Отвореним вратима на сајту факултета (www.filum.kg.ac.rs), у случају евентуалних измена термина, као и на званичним инстаграм и фејсбук страницама.

Dani otvorenih vrata Opcija 4 FDani otvorenih vrata Opcija 4 P

Галерија Центра за културу „Масука“ у Великој Плани организовала је 22. „Пролећни салон 2021.“ Миња Радашиновић, студенткиња III године студијског програма Ликовна уметност, модул Графика, добитница је прве награде на ХХII ПРОЛЕЋНОМ ЛИКОВНОМ САЛОНУ. Награду је добила за цртеж „Буди друг“. 

Minja R 1

Због епидемијске ситуације у земљи и мера које налаже Кризни штаб изложба ,,Пролећни ликовни салон 2021”, реализована је онлајн представљајући ауторе на Фејсбук страници Центра за културу ,,Масука” и страници Галерије Центра за културу “Масука”.  Сви изабрани аутори ће након изложбе добити каталог изложбе и потврду о учешћу на овогодишњем салону. 

 

Од четвртка, 1. априла 2021. године у Модерној галерији Центра за културу Лазаревац биће отворена изложба цртежа ,,Тако је говорила планина", др ум. Јелене Шалинић Терзић, ванредног професора на Филолошко-уметничком факултету. 

Изложба ће моћи да се погледа уз поштовање епидемиолошких мера заштита, обавезно ношење заштитиних маски и уз физичку дистанцу од 1. до 15. априла 2021.

плакат шалинић