Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) позива младе уметнике и остале ствараоце до 35. година старости да учествују у Бијеналу младих 2021 које носи назив Заједнички језик, а биће реализовано од 29. јула до 5. септембра 2021. године на више локација у граду. Млади уметници могу да предложе своје учешће у две категорије: (1) нове продукције радова које ће се развијати и реализовати у склопу Бијенала младих 2021 – Заједнички језик (мај-јун) и за које ће бити обезбеђена продукција, као и (2) већ реализоване радове за учешће на изложби. Конкурс је отворен до 20. априла 2021.

Zajednicki jezik Bijenale mladih 2021 scaled 2560x1280

Додатне информације о темама Бијенала младих. 

Конкурсни материјал можете послати на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. са назнаком: Име и презиме_ Пријава за учешће на Бијеналу младих 2021.

За више информација посетите: 

http://bijenalemladih.ulus.rs/

http://ulus.rs/

У понедељак, 29. марта 2021. године, у 19.30 часова, у Гaлерији Центра за културу ,,Градац" у Рашкој, биће отворена самостална изложба слика под називом Сликам оно што знам да је тамо др ум. Јелене Шалинић Терзић, ванредног професора на Филолошко-уметничком факултету. 

Добро дошли!

Јеlena Šalinić pozivnica za profil 1

Међународни научни скуп

Краљ Милутин и доба Палеолога, 24 - 26. октобар 2021, Скопље

Поводом 700 година од упокојења Светог српског краља Стефана Уроша II Милутина (1282 ˗ 1321), Универзитет у Крагујевцу у оквиру пројекта EuroWeb COST Action (19131), Институт за литургику и црквену уметност Православног богословског факултета Универзитета у Београду, Коч Универзитет у Истанбулу, Институт за стратегијска истраживања Републике Србије, Српски културно-информативни центар СПОНА из Скопља, уз благослов Светог Архијерејског Синода Српске Православне Цркве, организују међународни интердисциплинарни научни скуп ,,Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе", од 24. до 26. октобра у Скопљу. Почетком XIV века на југу српске средњовековне државе развила се обимна делатност на пољу градитељства, монументалног сликарства, књижевности. На подручју српске државе окупљају се значајни мајстори, најбољи у своме времену, који по свим приликама долазе из водећих уметничких центара. Упоредо са војним интервенцијама, краљ Милутин и његово окружење везују се за уметничку, културну и духовну снагу ромејског Царства династије Палеолога. Епоха краља Милутина, обимом уметничких домета, који су данас видљиви у сразмерно мањем броју сачуваних споменика, представља врхунац стварања у српском и ромејском културном контексту.

Отуда, научни скуп ,,Краљ Милутин и доба Палеолога: Историја, књижевност, културно наслеђе" има за циљ темељитије испитивање епохе краља Милутина, односа ктитора према земаљском, небеском, материјалном и духовном, исказан задужбинарским делима, религиозним смислом, духовном позадином, као и друштвено-политичким условима. Карактер епохе посебно је препознатљив у представама у којима се кроз реч и слику манифестују слојеви српске друштвене хијерархије у средњем веку.

Plakat

Тематски круг отуда је најнепосредније везан за историју, архитектуру, сликарство, књижне илуминације, одевање и идентитет између Цариграда, Истока и Запада, богослужбени текстил, питање владарског гроба, светости и иконографије, архивистику, књижевно наслеђе, црквено појање, уметнички вез, богословски контекст крајем XIII и у првим деценијама XIV века, као и за перцепцију култа краља Милутина у време турске власти све до савременог доба.

На скупу очекујемо учешће историчара, историчара уметности и архитектуре, историчара и теоретичара књижевности, теолога, као и осталих научно опредељених историографа који би афирмисали нове перспективе сагледавања односа краља Милутина са династијом Палеолога. Рок за пријављивање тема са сажетком од 300 до 500 речи је 6. мај 2021. на адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.. Излагања су ограничена на 20 минута. Званични језици научног скупа су српски и енглески. Књига сажетака биће објављена пре научног скупа, а тематски зборник после скупа. Стручне радове написане у складу са Упутствима за приређивање радова, неопходно је послати најкасније 31. јануара 2022. Очекујемо Ваше радове и надамо се сусрету са Вама у Скопљу. У случају евентуалне спречености да због епидемиолошких околности скуп организујемо уживо, конференција ће бити одржана онлајн о чему ћемо учеснике благовремено обавестити. У име Организационог одбора,

Више информација
Пријавни формулар

др Јасмина С. Ћирић, доцент
Универзитет у Крагујевцу
Филолошко-уметнички факултет
Одсек за примењену и ликовну уметност

Изложба графике студената Факултета примењених уметности Универзитета уметности у Београду и студената Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу под називом Младост биће отворена од 16 до 25. марта у Галерији Графичког колектива.

Графике које ће бити представљене на изложби Младост настале су у оквиру редовне наставе на Факултету примењених уметности у Београду и Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу, у раздобљу од 2002. до 2021. године, у класама Гордане Петровић, редовног професора Факултета примењених уметности, Габријеле Булатовић, доцента Факултета примењених уметности, и Владимира Ранковића, ванредног професора Филолошко-уметничког факултета.

Излагачи: Тања Стевановић, Анита Јовановић, Зорана Вукотић, Сања Грбић, Милица Раденковић, Марко Ракочевић, Никола Радосављевић, Војислав Никчевић, Исидора Вулић, Јелена Савић, Соња Ковачевић, Борис Баклижа, Филип Мисита, Данијела Рупић, Марија Гавриловић, Лука Стоисављевић, Ивана Јанковић, Маријана Јанковић, Владимир Миљковић, Дејана Ђурђевић, Тамара Марковић, Јована Ћубовић, Анка Арсенић, Верица Петровић, Сара Фукс, Александар Спасић, Бојана Ракић.

FPU Sara Fuks         FPU Tanja Stevanovic

Сара Фукс, City Fatigue III (ФПУ)                                           Тања Стевановић, Тражимо разлог блатњава звјездо... (ФПУ) 

FILUM Marija Gavrilovic         FILUM Ivana Jankovic

Марија Гавриловић, Ф5 (ФИЛУМ)                                        Ивана Јанковић, Сенке 3 (ФИЛУМ)

 

                         FILUM Luka Stoisavljevic 

                        Лука Стоисављевић, Трагови II (ФИЛУМ)

Цео каталог можете погледати путем линка.