Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Студенти Филолошко-уметничког факултета успешно су се представили на Другом међународном тријеналу аутопортрета и портрета који је, у организацији Меморијалне галерије ,,Душан Старчевић", отворен 27. јануара у Смедеревској Паланци. На овој манифестацији радове су изложили 25 младих уметника из Србије и Црне Горе, а право учешћа су имали уметници до 45 година старости. 

Уметнички савет Меморијалне галерије доделио је следеће награде студентима: 

Вељко Вујовић (III година студијског програма Ликовне уметности, модул Графика) добио је II награду,  Теодора Мицић (IV година студијског програма Ликовне уметности, модул Графика) добитница је III награде, док су похвале добиле Миња Радашиновић (III година студијског програма Ликовне уметности, модул Графика) и Ивана Михајловић (III година студијског програма Ликовне уметности, модул Сликарство).

Изложба ће бити отворена до 27. фебруара 2021. године

Дом културе Студентски град још од 1981.године приређује бијеналну манифестацију студентске графике, а ове године због епидемиолошке ситуације одложено је отварање изложбе XX Бијенала студентске графике Србије, које је планирано за 12. децембар 2020.године. Основна идеја ове манифестације је да се презентују дела будућих академских уметника, као и карактеристични рукописи ликовних школа.

На овогодишњем, јубиларном,  XX Бијеналу студентске графике Србије, прегледано је 143 рада од 92 студента, а  учествовали су студенти основних, мастер и докторских студија са шест државних академија. Од шест равноправних награда које жири додељује, студенти Одсека за примењену и ликовну уметност Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу освојили су три.

Поред равноправних награда, жири додељује и четири похвале, од којих су студенти ФИЛУМ-а освојили две.

Равноправне награде освојили су студенти:

Ивана Милосављевић (Графика књиге, 3.година),

Никола Милошевић (Графика књиге, 3.година), 

Дуња Станојевић (Ликовне уметности,3.година).

Похвале су освојиле студенткиње:

Теодора Мицић (Ликовне уметности, 3.година)  и

Ивана Јанковић (Ликовне уметности, мастер).

Честитамо нашим студентима на изузетном успеху!

bijenale

У Меморијалној галерији „Душан Старчевић“ у Смедеревској Паланци, у недељу 29.11.2020. отворена је самостална изложба под називом „Изложба цртежа“ аутора Миње Радашиновић. Студенткињи Одсека за примењену и ликовну уметност ово је друга самостална изложба цртежа. 

pozivnica 1

Изложба ,,Фокус на модернизам + Периферни модернизам” биће постављена у Загребу, у Орис кући архитектуре од 2. до 5. децембра 2020. године, у организацији Бацача Сјенки и ауторству ДаНС – Друштва архитеката Новог Сада, Центра за истраживање и одрживи развој архитектуре и урбанизма – УРБАНИУМ и Реље Иванића. 
Ова двојна изложба део је пројекта ,,Паметнији град” удружења Бацачи Сјенки. Аутори концепта и кустоси изложбе Фокус на Модернизам су Реља Иванић и ДаНС / Александар Беде, Андреј Стреховец, Слободан Јовић, Драгана Константиновић и Маја Момиров. Аутори концепта и кустоси изложбе Периферни Модернизам: УРБАНИУМ / Наталија Богдановић, Алекса Ђурић, Марија Симовић, Петар Симовић и Реља Иванић.

Фокусирајући се на период од касних 1940-их па све до 1980-их, на изложби моћи ће се видети она модернистичка остварења која су суделовала у развоју тадашњих архитектонских трендова у свету, а која до сада нису била предмет подробнијег и помнијег истраживања.

Аутори изложбе желе освестити публику о изгледу упечатљивих зграда савремене баштине пре свега Новог Сада и Крагујевца, а уједно и покренути другачији однос према овој баштини која се често заборавља. Циљ изложбе и истраживања је у будућности укључити и друга мања места с њиховим деривацијама југославенског социјалистичког модернизма.

 

Изложба ће бити отворена у среду, 2.децембра у 18.00 часова (онлајн од 18.30 ч)

Отварање изложбе може се пратити онлајн преко линка платформе zoom, као и на фејсбук страници удружења Бацачи Сјенки.

Izlozba Fokus plus Periferni modernizam cover

На предлог студената Одсека за примењену и ликовну уметност, Студентски парламент ФИЛУМ-а  организује вебинар под називом ,,Пут успеха", у оквиру ког ће бивши студенти ФИЛУМ-а, сада већ афирмисани млади уметници, одржати предавања и поделити своја искуства из различитих области визуелних уметности.
Вебинар ће бити одржан 8, 9. и 10. децембра 2020. године, путем платформе Cisco Webex Meetings, а више информација можете пронаћи на следећем линку:
https://fb.me/e/ukX5aLnT

 

127651222 3576687455752227 6188387556576804906 o