Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Данас, 23. децембра 2021, у Уметничкој галерији Народног музеја Крагујевац, биће отворена изложба Видана Папића, редовног професора на Филолошко-уметничком факултету. Мултимедијална изложба слика и објеката под називом „Hotel Wolf,“ биће отворена од 19 сати. 

Изложбу можете погледати до 23. фебруара 2022. године.

 

unnamed

Организација Миксер са поносом најављује ново издање регионалног конкурса Young Balkan Designers 2022 и позива младе дизајнере региона и друге креативце до 35 година старости да, од 8. децембра 2021. до 20. јануара 2022, пријаве своја решења као одговор на овогодишињу тему ,,Life Hacks”.
Позив важи за појединце и тимове из следећих земаља: Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Хрватска, Грчка, Мађарска, Македонија, Црна Гора, Румунија, Словенија, Србија и Турска. Сваки учесник може да пријави више пројеката попуњавањем нове електронске пријаве.
Конкурсом се трага за домишљатим и духовитим дизајнерским решењима, пројектима, предметима, концептима, услугама, сценаријима и изумима који доприносе здравом и одрживом начину живота и благостању корисника, и покрећу разговор о алтернативним ,,дизајнерским пречицама” (хаковима) ка квалитетнијем свакодневном животу: код куће, у школи или на послу, у јавности, у нашим интимним и заједничким просторима, урбаним и руралним срединама, у нашем физичком и дигиталном окружењу.
Овај конкурс охрабрује младе ствараоце да размишљају ван ограничења масовне, индустријске производње и отворе пут ка самоодрживим, једноставним и приступачним персонализованим решењима која поспешују инклузивност и једнакост пружањем избора и флексибилности за потребе различитих корисника и инспиришу чланове породица, тимова и заједница да развију и одрже здрав животни стил, удружују се и међусобно помажу.

Дизајнери могу доставити иновативна решења за намештај, осветљење, елементе ентеријера, предмете за свакодневну употребу, иновације урбаног баштованства, дидактичке играчке и алате, аксесоаре, канцеларијски материјал, школску опрему, кућни прибор, текстил, заштитну опрему, модну одећу, иновативне и еколошке материјале и поступке; урбане сервисе, дизајнерске услуге; дигитална решења за унапређивање свакодневног живота; иновативни дизајн и сценарије производње који нуде економски и социјално одржива решења за локалне проблеме, како у урбаним, тако и у руралним срединама.
Предложени пројекти не би требало нужно да имају амбицију да „оставе траг“, већ да покушају да редукују карбонски отисак, укључе промишљања о принципима кружне економије, примеме локалне вештине и ресурсе, и укључе локалне актере у решавање проблема и производњу, стварајуц́и позитиван еколошки, економски, културни и друштвени утицај.

Изабране победнике такмичења Young Balkan Designers 2022 очекује награда у виду учешћа на међународној смотри талената ,,Salone Satellite” на најистакнутијем светском дизајнерском догађају - Међународном сајму намештаја у Милану 2022, који се после две године одлагања због пандемије одржава од 5. до 10. априла 2022. После светске премијере награђени радови биће представљени домаћој и регионалној публици у Београду почетком октобра 2022, на Миксер фестивалу, једном од најзначајнијих регионалних фестивала креативности и друштвених иновација.

Више информација

Конкурс: https://ybd.mikser.rs/

Формулар за пријаве: https://ybd.mikser.rs/form/

01 Vizual YBD 2022

У Ликовној галерији ,,Чедомир Крстић” у Пироту, 30. новембра 2021, отворена је нова изложбена поставка под називом ,,Можда спава” , ауторке Теодоре Мицић, студенткиње мастер студија Ликовне уметности на Филолошко-уметничком факултету.  Ово је њено прво самостално излалагање у Пироту, а љубитељи ликовне уметности могу да виде седамнаест слика рађених техником уље на платну.

 

teodora micić 1   teodora micić

Задовољство нам је да вас позовемо на отварање изложбе графика наставника свих високошколских установа у држави, коју организује СКЦ Крагујевац у сарадњи са Филолошко-уменичким факултетом. Изложба ће бити отворена у уторак, 14.12.2021. године у Контакт галерији СКЦ-а (СКЦ Крагујевац), у 20 часова, а отвориће је Владимир Ранковић, ванредни професор на Филолошко-уметничком факултету.

Графике излажу Бојан Живић, Габријела Булатовић, Маја Симић, Никос Арванитидис, Владимир Милановић, Никола Велицки, Ирена Кнежевић и Филип Мисита.

СКЦ Крагујевац

Добро дошли!

 

Пето Балканско архитектонско бијенале (БАБ) под називом ,,Iconic Nomad in Global Village’’ одржава се од 08. до 16. децембра у простору биоскопа Балкан (Браће Југовића 16). На Бијеналу биће изложено преко 350 радова аутора из целе балканске регије. Свечано отварање и додела награда заказано је за 8. децембра, са почетком у 18 часова. Циљ Балканског архитектонског бијенала од оснивања је да окупи и умрежи истакнуте ауторе из сродних области урбанизма, архитектуре и дизајна из различитих, али регионално повезаних средина. Сврха ове међународне манифестације јесте да прикаже и промовише примере добре праксе, али и да покрене дискусију о најважнијим темама од интереса за привреду и струку.
Бијенале је постављено кроз концепт пет излагачких категорија: архитектура, урбанизам, нереализовани пројекти, дизајн ентеријера и дизајн намештаја. Катедра за унутрашњу архитектуру представиће се у категорији дизајн намештаја са радом EXHIBIT, DO NOT PROCRASTINATE + OUTDOOR CLASSROOM – A MULTIFUNCTIONAL WORK / EXHIBITION STATION.
Излагачи: др ум. Катарина Лончаревић, Наталија Богдановић, Јелена Рувидић, др Бојана Пашајлић, Анђела Десивојевић, Александар Ђукић, Елена Пајкић, Невена Пантелић, Анђела Хаџић, Виктор Веселиновић, Ивана Милојевић, Ксенија Зечевић, Маша Миленковић, Симона Благојевић.

BAB 2021