Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Соната бр. 1 композиције ,,АЛМАЗ'' (за хармонику дугметару) Алексе Мирковића, студента мастер академских студија на студијском програму Хармонике из класе редовног професора др Зорана Ракића,  изведена је 20. марта 2021. године на концерту поводом „Сверуског дана хармонике“ у концертној сали престижне Руске музичке академије „Гњесини“ у Москви.
Сонату је извео вишеструки победник светских такмичења за хармонику, Владимир Ступњиков, студент Фридриха Робертовича Липса, иницијатора и руководиоца пројекта Сверуски дан хармонике, предлагача програмског концепта самог догађаја.

Ово троставачно дело, посвећено извођачу Ступњикову, компоновано је након Мирковићеве посете Алмазном фонду у Московском Кремљу, те и његови ставови одговарају деловима  сталне поставке у овом музеју, а музика је писана у духу руске народне музике и уз њене цитате. Соната ,,АЛМАЗ'' прихваћена је изузетно добро, уз позитивне критике и оцену да представља свежину у репертоару за хармонику.

Такође, у јануару 2021. године у Санкт Петербургу, у Малој сали Академске филхармоније ,,Д. Д. Шостакович'' премијерно је изведено Мирковићево дело ,,Три слике из Санкт Петербурга'' за трио хармоника. Извео га је трио хармоника Symmetrio, који чине лауреати светских такмичења за хармонику, руски хармоникаши Аркадиј Шкворов, Артур Адршин и Владимир Ступњиков.

И ова композиција описује лепоту руске природе и града Санкт Петербурга, али истовремено представља и скицу уметничког профила сваког члана поменутог трија.

Записи са премијера ових композиција доступни су на следећим линковима:

  1. Соната ,,АЛМАЗ'': https://www.youtube.com/watch?v=L_4yAeB6-Mk
  2. Три слике из Санкт Петербурга: https://www.youtube.com/watch?v=f8HqIBwRNxE

FB IMG 16147833162079e8kEfZjMlc