Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Задовољство нам је да вас позовемо на отварање годишње изложбе студената и наставника Kатедре за унутрашњу архитектуру ,,РЕТРОСПЕКТИВА 20/21" која ће се одржати у Контакт галерији и Галерији СКЦ-а (СКЦ Крагујевац), 29.06.2021. године у 20 часова. 

,,Пројекат Ретроспектива 20/21 представља селекцију радова професора и студената са Катедре за унутрашњу архитектуру на Филолошко-уметничком факултету, Универзитета у Крагујевцу насталих у временском оквиру академске 2020/2021. године.

У склопу изложбе Ретроспектива 20/21 први пут ће бити представљен заједнички пројекат групе професора у саставу: др ум. Катарина Лончаревић, Јелена Рувидић, Наталија Богдановић и др Бојана Пашајлић и студената II, III и IV године (Симона Благојевић, Маша Миленковић, Ивана Милојевић, Ксенија Зечевић, Анђела Хаџић, Анђела Десивојевић, Невена Пантелић, Александар Ђукић и Елена Пајкић) који су радили на решењу и реализацији два спојена пројекта у једну аутентичну целину под називом Излажи, не одлажи /Open-space Learning, Учионица на отвореном. Наведени пројекат односи се на просторну структуру изложбених паноа са позицијама за рад, а подржан је од стране организације Млади су закон као резултат конкурса Шта нам тешко.

Панои уједно представљају и пројекат кроз који су студенти под менторством професора имали увид потпуног процеса од идеје до реализације. На овим паноима биће изложени студентски радови који као такви приказају практичну намену пројекта и јединствен елемент који су студенти креирали за сопствене намене.

Овакав концепт излагања и рада осмишљен је првенствено као одговор студената на проблем недостатка простора за рад и излагање који се намеће кроз ширу слику проблема ФИЛУМ-а као подстанара. Са друге стране, оваква структура даје одговор и на садашњу епидемиолошку ситуацију због које просторна композиција као што су пројектовани панои може да функционише на било којем отвореном простору у урбаној структури града или ван ње.

Симбиоза представљених пројеката професора са Kатедре за унутрашњу архитектуру (како изведених тако и оних који су на нивоу идејних решења) кроз различитост обрађиваних тема даје целовит приказ савремене пројектантске праксе у ентеријеру и архитектури уопште."

 Др Бојана Пашајлић  

Наставници Катедре за унутрашњу архитектуру Филолошко-уметничког факултета Универзитета у Крагујевцу:

 Др ум. Катарина Лончаревић,
Др Јелена В. Атанасијевић,
Јелена Рувидић,
Др ум. Ивана Павловић,
Мр Сања Дрвеница,
Наталија Богдановић,
Мр Небојша Савовић Нес,
Др Бојана Пашајлић.

RETROSPEKTIVA 20 21

Изложба ће бити отворена две седмице.