Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
У петак, 15. априла 2022. године, од 18 сати, у Свечаној сали Природно-математичког факултета, извешће се представа под називом ,,Мало сутра".
Гете институт у Београду Пројекат (Staynet) у сарадњи са позоришним педагозима Предрагом Калабом и Јеленом Гојић (асистент на ФИЛУМ-у) покренуо је у октобру 2021. године уметничко-педагошки пројекат „Да ли да одем или да останем?“ са циљем да се умањи емиграција младих људи из Србије.

Полазнике радионице ујединила је љубав према сценском изражају и промишљању о темама које њих као младе људе директно погађају. Стога је у позоришном пројекту радног назива „Да ли да одем или да останем?“ учествовало осморо средњошколаца из Београда. У двонедељној радионици, на креативан начин кроз игру заједно су се суочили са важним питањима:

Какве перспективе имају млади људи у Србији?

Има ли бољих изгледа за будућност у иностранству?
Зашто је боље остати?
Које дугорочне последице настају у Србији ако се одлив младих људи настави?
Које су наде,  могућности и очекивања младих када се одлуче да остану у својој земљи?
Колико су велике препреке које морају бити превазиђене да би се емигрирало?
Да ли је лако започети нови живот у непознатој земљи?

Из позоришне радионице настала је представа под називом ,,Мало сутра" која је премијерно изведена 14.11. 2021. године у Дечјем културном центру (Таковска 8) у Београду. Представа се бави темама: одлазак за бољим животом, деформисани системи вредности, отуђеност, перспективе, емотивне везе, чему да се надамо, шта можемо да урадимо да би нам овде било боље. Учесници радионице су сами писали текстове, глуме у представи, правили су сценографију и костиме. Након представе,  уследиће дискусија са публиком, да би се публика активно  укључила у разговор са актерима представе и радионице.

Режија: Предраг Калаба и Јелена Гојић
Играју: Предраг Ристић, Катарина Киш, Миња Илић, Кристина Савић, Лука Ковачевић, Александар Радишић, Лука Ђекић, Тара Мор.