Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

ivana jankovicivana jankovicИзложба графика Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке Иване Јанковић, асистента на Филолошко-уметничком факултету, биће отворена у понедељак 4. јула 2022. године, у 20.00 часова, у Малом ликовном салону Културног центра Новог Сада, и моћи ће да се погледа до 18. јула 2022. године.

Серија графика Они уопште ниједну ствар неће сматрати реалном, осим ове сенке… не представља стварност – Ивана Јанковић зна да се уметношћу подражавања не може освојити стварност нити досегнути истина, и због тога је отклон потражила у Платоновој Алегорији о пећини и – сенкама. Сенке су антитеза стварном знању, оне су метафора илузорних аспеката живота… […] Сенке су између стварности, истине, и оних који истину траже. […] Следећи мисао Едварда Вестона, америчког фотографа – да се фотографија, односно фотографска камера „може присилити да лаже само уз напор“ – уметница је донела одлуку да, бавећи се графиком, успостави привилегован однос са стварношћу, да присили графику, а паралела би била потпуна када би било речено и бакарну матрицу – да не лаже. Одредила је поље деловања, опцртала сопствени део стварности, и упустила се у процес његовог освајања. После мноштва припремних радова, експеримената, успешних покушаја, али и погрешака, мукотрпних кривудања, која су, истина, полазиште имала у годинама учења, она је пронашла начин, механички и имперсоналнан, близак фотограму као специфичном фотографском поступку, да стварност забележи. У једном тренутку, стварност је, у оној мери и оном делу у којима се томе стремило, била освојена. Сенке су почеле да бивају ухваћене и претворене у композиције дивног склада. […]  (Из текста Стварност – освајање и деконструисање Владимира Ранковића)

Ивана Јанковић (Крагујевац, 1996) завршила је студијски програм ОАС Графички дизајн 2019, и мастер студије Ликовне уметности (модул Графика) 2021. године, на Филолошко-уметничком факултету у Крагујевцу. Студент је докторских интердисциплинарних студија Дигитална уметност на Универзитету уметности у Београду. Током мастер студија радила је као сарадник у настави за ужу уметничку област Графика и графичке технике, а од 2021. године асистент је за исту област. 

Изложба