Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Културно-просветна заједница (КПЗ) Србије уручила је 59. ,,Вукове награде" за нарочите резултате у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке бројним добитницима на свечаности у Председништву Србије.

Ово престижно признање додељује се за нарочите резултате остварене у стваралачком раду на ширењу културе, образовања и науке у Републици Србији и на свесрпском културном подручју.

На предлог жирија за додељивање Вукове награде, донета је и одлука да се Изузетна Вукова награда за 2022. годину додели др Милошу Ковачевићу, редовном професору на Филолошко-уметничком факултету, који је том приликом одржао говор и рекао да је „Вук (је) утемељењем српског народног, као књижевног језика заправо утемељио и основни српски идентитетски национални критеријум, а то је српски језик са ћирилицом као својим иманентним писмом. Наиме, од 69 данашњих европских нација, чак њих 56 као идентитетски критеријум има језик. Међу њима су и Вукови Срби“. 

Од установа то признање добила је, између осталих, Народна библиотека Осечина, а награда је уручена директорки Библиотеке, мр Ани Васиљевић, бившој студенткињи Филолошко-уметничког факултета.

20230209 155522