Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

У периоду од 24. до 26. фебруара 2023. године у просторијама Студентског културног центра у Крагујевцу одржана је научнопопуларна студентска конференција
„Жена и град”. Конференцију су осмислиле и организовале студенткиње мастер студија Српског језика и књижевности Тамара Тубић и Кристина Кљајић.
На конференцији су учествовали студенти различитих факултета. Осим две студенткиње енглеског језика и књижевности са ФИЛУМ-а, које су говориле о женским ликовима у роману и серији Игра престола, и колегинице Анђеле Мујковић, студенткиње клавира, која је презентовала музику урбаних ауторки, на овом студентском скупу учествовали су и студенти из Београда и Новог Сада. Студенткиња друге године Српског језика и књижевности на Филолошком факултету у Београду Тамара Вукчевић представила се у петак 24. фебруара са темом „Положај именица женског рода у систему српског језика и њихова заступљеност у именовању професија” која је врло актуелна у лингвистичким круговима.

У суботу су се публици представили студенти са Факултета примењених уметности и Архитектонског факултета у Београду. Студенткиња Анђелија Бранковић говорила је о историји и технологији украсних рамова у Србији и своје предавање конципирала је тако да покаже историјат изгледа украсних рамова у првом
делу излагања, док је у другом делу заједно са публиком правила украсне рамове за различите слике. Студенткиње Ана Димитријевић, Теодора Јовановић и Мина Филиповић говориле су у првом делу свог излагања о женама архитектама и њиховим пројектима, док су у другом делу предавања говориле о осамљености у амбијенту великог града, за шта је пример био Београд, при чему су студенткиње указале на начине функционисања стамбених блокова на Новом Београду и на њихову разлику у односу на затвореност великих пројеката на чијој се изградњи у Београду тренутно ради, а који су засновани на
неприступачном елитизму и материјалном богатству њихових становника, односно корисника ових простора.

У недељу су се публици представили студенти из Новог Сада, и то Борисав Матић са Академије уметности који је говорио о репрезентацијама женског тела у западној уметности, пре свега у сликарству и на филму, и Јасмина Николић са Филозофског факултета која је говорила о приповеци Увела ружа Борисава Станковића тако да је показала како главни јунак ове приповетке кроз жанр дневника заправо пада у женско писмо и како се у овом тексту до краја доводи жанр хронике као знак патријархално-јуначког и не-женског које у Увелој ружи парадоксално носи женски лик.
Осим студената публици су се представили и наставници, па је тако у недељу завршно предавање одржала доценткиња усмене књижевности Александра Матић која је говорила о српској усменој лирици у родном и просторном коду, показујући тиме могућности новог читања усмене књижевности.

У суботу, 25. фебруара одржан је био и Округли сто на коме су учествовали наставници са сва три одсека на Филолошко-уметничком факултету: Ђорђе Радовановић, Јелена Гојић, Наталија Богдановић, Марија Лојаница, Сања Пантовић, а на Округлом столу је своја истраживања представила и наставница Прве крагујевачке гимназије Татјана Јовановић. Модератор на овом догађају била је Неда Срећковић.

У петак 24. фебруара у оквиру скупа „Жена и град” одржана је и промоција књиге Стовариште на којој су учествовали аутор књиге, глумац Сергеј Трифуновић и студенткиња Тамара Тубић као модератор разговора о књизи.

Одржавање студентске конференције „Жена и град” показало се важним најпре због тога што је студентима, како су и сами истицали, указана прилика да своја знања покажу пред публиком, и то не у научном формату какав захтевају различите научне конференције и скупови, него управо у научнопопуларном формату који изискује посебну врсту јавног наступа на коју студенти нису навикнути.

Такође, како су на скупу учествовали студенти са различитих универзитета, Крагујевац је током ова три дана показао, колико је то било могуће, капацитете за окупљање студената из различитих градова, и то, што је посебно битно, окупљање чији је циљ популаризација хуманистичких наука. 

   IMG 5669  IMG 5710     IMG 5922  IMG 5905

IMG 5621  IMG 5850