Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Хелсиншки одбор за људска права у Србији (ХО) у сарадњи са организацијом АртПолис из Приштине и уз подршку Европске уније отворио је позив за учешће у програму ,,Култура без граница” за младе и недовољно афирмисане уметнике, узраста 18-35 година, који су заинтересовани да се активно ангажују на успостављању и развијању културних веза између две заједнице и заједничким уметничким пројектима.

Програм „Култура без граница“ је свеобухватна иницијатива осмишљена да промовише интеркултурални дијалог, сарадњу и размену између српске и албанске заједнице.

Програм се састоји од три повезане акције: (1) Интеркултурална размена и учење младих уметника, (2) Креативна колонија и (3) Локалне изложбе уметничких дела.

Прва акција је Интеркултурална размена и учење младих уметника, која ће се одржати од 27. маја до 5. јуна 2023. године. Првих пет дана програма одржаће се у Београду, са планираном посетом Новом Саду, а последњих пет дана у Приштини, укључујући једнодневну посету Призрену.

Након неколико недеља које ће одвојити за рефлексију о студијским путовањима, иста група учесника ће бити позвана на 5-дневну радионицу под називом Креативна колонија. Сврха ове радионице је да младим уметницима омогући фокус, време, стручност и средства за стварање заједничких уметничких дела која ће промовисати интеркултурални дијалог, сарадњу и размену између два друштва.
Заједничка уметничка дела биће изложена/изведена у неколико градова.

Рок за подношење пријава је 15. маја 2023. године. Пријаве треба да садрже биографију, кратко мотивационо писмо, пример/каталог радова.
Детаљне услове и начин пријаве погледајте на https://www.helsinki.org.rs/serbian/kultura-bez-granica.html

Kultura bez granica