Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Универзитет у Крагујевцу традиционално је доделио годишње награде за наставно и научноистраживачко особље за постигнуте изузетне резултате у научноистраживачком, односно уметничком раду. 

Награда за изузетне резултате у уметничком раду додељена је мр Саши Мирковићу, редовном професору на Катедри за гудачке инструменте Филолошко-уметничког факултета, који је у својој уметничкој каријери постигао велике успехе.

Професор Мирковић је активан као солиста, камерни и оркестарски музичар, као педагог и организатор музичког живота у земљи. На бројним реситалима и камерним концертима, али и на наступима са ансамблом Метаморфозис, чији је оснивач и уметнички вођа, изводи разноврстан и специфичан програм – од барока до савремене музике српских и страних аутора, те до граничних жанрова који комбинују класичне идиоме са етно, џез и поп изразима, аудио и видео технологијом. Такође је као солиста наступао и са „Но Бордерс Оркестром“, Ансамблом „Арте“, БКО „Љубица Марић“, БГО „Душан Сковран“, КО „Шлезингер“, Симфонијским оркестром Војске Србије „Станислав Бинички“, „Омладинским симфонијским оркестром Југоисточне Европе“, Симфонијским оркестром РТС-а као и више наступа са Јена филхармонијом, Филхармонијом из Лођа и Немачким филхармонијским оркестром Мерк из Дармтшата. Овиме се проф. Саша Мирковић сврстава не само међу најпродуктивније српске уметнике, већ и међу најуспешније.
Редовни професор мр Саша Мирковић добитник је више специјалних признања за извођење савремене музике: награда часописа „Музика Класика“ за најбољег мушког извођача у 2016. години, награда часописа „Музика Класика“ ансамблу „Метаморфозис“ за најбољи оркестар у 2016. години и награда Удружења композитора Србије „Александар Павловић“ за извођача и најбољег промотера српске музике у 2016. и 2022. години.

Поред награда мр Саша Мирковић је био и руководилац различитих пројеката који су подржани од стране Министарства културе и информисања, као и СОКОЈ-а. Посебно се истиче један од пројеката из 2019. године, Метаморфозис гудачка академија, организујући аудицију за младе музичаре, студенте за рад и наступе у оквиру ансамбла. У 2022. години је започео Први интернационални фестивал савремене музике Meta World који је наишао на изузетан пријем код публике
и музичке критике. Као резултат константног и запаженог деловања ансамбла „Метаморфозис“ проглашени су за креативне амбасадоре у оквиру платформе „Србија ствара“.

slika 21052023 11  slika 21052023 14