Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram
Представници Републике Србије освојили су две награде на Квадријеналу 2023. у Прагу: за најмаштовитији концепт на студентској изложби, за поставку Сањарење/Daydreaming, док је на изложби земаља и региона српска национална поставка Moonshine piano добила признање за активирање заједница.

Прашко квадријенале сценског дизајна и сценског простора ,,Прашка тржница" отворено је 8. јуна и траје до 18. јуна, а Србија је наступила у категоријама Секције земаља и региона и Студентске изложбе. Заједничка тема наступа Србије у ове две категорије квадријенала била је ,,О нежности, сновима и одговорности", при чему је ослонац промишљања и националне и студентске поставке био у проблемском приступу и тематизацији рада.
Према наводима жирија 15. PQ, чије су одлуке свечано саопштене 13. јуна, студентска изложба Србије ,,Сањарење” (Daydreaming) награђена је за најимагинативнији концепт, уз образложење жирија да простори и ситуације које су изабрали студенти постају преводиоци снова, који омогућавају публици да осети своја тела у акцији и простору. Студенти су створили бесконачне и ретке могућности трансформације колективним пројектом који се може континуирано кретати напред и претварати у у друге конфигурације.
Изложба ,,Сањарење” конципирана је као заједнички уметнички рад 15 студената различитих факултета у Србији, а у форми перформативне инсталације, бави се трансакцијом снова.
Кустоски тим чине: Александра Пештерац, Даниела Димитровска, Павле Динуловић, Павле Стаменовић, Наталија Богдановић, Нинослава Вићентић, Андреа Палашти
Менторски тим: Маја Вилић, Владимир Савић и Маша Сеничић
Студенти: Мина Радовановић, Петра Перовић, Јана Баљак, Итана Шестовић, Ружица Ристивојевић, Ангелина Бискупљанин, Кети Захаријев, Уна Котур, Луција Стијеповиц, Никола Стојадиновић, Тања Стефановић, Вишња Вукајловић, Александар Јовановић, Милош Јањић и Марија Покрајац.
Аутор фотографије: Немања Кнежевић
PQ2023 dan8 2048px NK 182   PQ2023 dan5 2048px NK 273
PQ2023 dan3 2048px NK 140   PQ2023 dan6 2048px NK 134