Филолошко-уметнички факултет
youtubefacebooklinkedininstagram

Фондација Студеница расписала је конкурс за доделу стипендија за академску 2023/2024. годину.

Фондација Студеница која је пуних тридесет година посвећена афирмацији знања, учења и усавршавања, жели да пружи свој конкретан допринос настојању да се врати углед професији учитеља и наставника. Са намером да се млади људи мотивишу да се определе за ово часно и племенито занимање, ове године ће Фондација доделити по једну стипендију најбоље рангираним кандидатима на пријемном испиту који се при упису определе за наставничка занимања на факултетима у Србији који предвиђају тај смер (превасходно за предмете Српски језик и књижeвност и Математика)

Конкурс за стипендије за бруцоше будуће учитеље и наставнике, биће отворен на сајту Фондације Студеница у оквиру редовног конкурса за стипендије који се  расписује почетком сваке академске године. Критеријуме које Фондација Студеница има, осим успеха, тј. освојеног места на пријемном испиту, можете погледати овде http://sr.studenica.org/procedura-prijavljivanja.html.

На осталим факултетима на којима се студенти опредељују за професорска занимања на другој години студија или касније на мастеру (српски, математика) студенти ће моћи да конкуришу на редовном конкурсу, који ће бити објављен на интернет страници Фондације Студеница почетком септембра ове године, а  пријаве ће посебно бити узети у обзир за добијање стипендије за академску 2023/24. годину и њима доделити један број стипендија.

Од 40 стипендија колико Фондација Студеница додељује годишње, 10 до 15 стипендија доделиће ове године за наставничка занимања, од чега најмање 10 за бруцоше. Пет најбоље рангираних са поменутих факултета моћи ће да се пријаве на конкурс за стипендије, од чега ће са сваког бити изабран најмање по један студент.

Овом одлуком Фондација Студеница остаје доследна својој стратегији континуираног дугогодишњег стипендирања најбољих студената у Србији који показују и изражену бригу за своју заједницу као и потребу за финансијском помоћи.

Такође желе даподстакну појединце, установе, организације и удружења, да свако у свом домену, без одлагања и конкретним акцијама, максимално допринесе да се професији учитеља и наставника врати заслужен статус и достојанство, те да се тако будућим нараштајима омогући солидно образовање и васпитање као услов опстанка друштва у целини.